Samtidig skal man sko seg etter forholdene. – Fortsatt vil det komme nattefrost og årets siste snøfall har vi nok ikke opplevd. Er du avhengig av bilen daglig, anbefaler vi å vente, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

UP setter pris på at ansvarlige bilister kjører godt sikret. Tidspunkter for lovlig piggdekkbruk er klare, samtidig stilles det krav til at bilen ikke skal brukes uten at den er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret.

- Det betyr at fører må foreta en konkret vurdering av om piggdekk kan benyttes også etter neste mandag. Hensynet til trafikksikkerhet kommer alltid først, sier UP-sjef Runar Karlsen. - Ulike og skiftende vær- og føreforhold i perioden gjør det umulig å si noe helt generelt for hele landet. Mitt råd er å lytte til meldingstjenester om vær- og føreforhold før du tar beslutningen. Utrykningspolitiet lover en fornuftig håndheving i perioden etter påsken, fortsetter UP-sjefen.

Våren har så smått begynt å vise seg i lavlandet, men i fjellet er det fortsatt vinterlige forhold. Skal april brukes til fjellturer, bør vinterdekkene bli stående på bilen. Også i lavlandet kan vinteren komme tilbake.

- De som velger å legge om til sommerdekk nå, må være klar over at de må la bilen stå dersom det blir snøfall eller vann fryser på veien grunnet frost, avslutter Jan Ivar Engebretsen.

Fakta om hjulskiftdatoer om våren:

  • Sør- og Midt-Norge: første mandag etter 2. påskedag
  • Nordland, Troms og Finnmark: 1. mai