– Testen viser med all tydelighet at det er livsviktig at barn sitter bakovervendt til de er fire år, sier Marlene Engan, småbarnsmor og kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Testen er gjort i samarbeid med svenske Testfakta, og den skiller seg fra europeiske tester der de forovervendte setene dominerer. Barnesetene ble testet i en frontkollisjon i 50 kilometer i timen. I tillegg ble setene utsatt for en sidekollisjon i 24 kilometer i timen. Dukken som ble brukt tilsvarer i vekt og størrelse et barn på 18 måneder. Alle barnesetene med unntak av det fra Biltema, har Isofix-innfesting.

Best i test ble Cybex Sirona M, mens det forovervendte Recaro Monza Nova IS er testens klare taper med svært dårlig sikkerhet i en frontkollisjon.

- I en frontkollisjon beskytter bakovervendte seter buk og nakke. Sitter barnet forovervendt kan kollisjonskreftene være direkte dødelige, sier Engan. - De små barna har svakere nakkemuskulatur og store hoder i forhold til kroppsvekten. Derfor slynges hodet frem med stor kraft ved en frontkollisjon hvis de sitter forovervendt. Sitter de derimot bakovervendt vil kraften trykke hodet tilbake i barnesetet og beskytte det mot skader, fortsetter hun.

Store forskjeller

Det er også store forskjeller mellom de bakovervendte setene. Litt overraskende er det at barnesetene fra Axkid og Biltema gir fem ganger mindre belastning for nakken enn stolen fra BeSafe, som ellers i testen har gode resultater. Forklaringen er hellingen på stolryggen. Biltemas og Axkids seter er rettere i ryggen. Det gir bedre beskyttelse for nakken.

- Vinkelen på seteryggen er viktig for barnets sikkerhet. Selvsagt skal man følge instruksjonene til fabrikanten slik vi gjorde i testen, men man skal være varsom med å justere stolvinkelen slik at hellingen blir for stor, advarer Marlene Engan. – Stolryggen bør ikke ha en større vinkel enn 30 grader. Så vær forsiktig med å helle barnesetet for mye for at barnet lettere skal kunne sove, fortsetter hun.

I sidekollisjonstesten ga Biltema og Britax dårligst hodebeskyttelse. Begge er faktisk over farlige grenseverdier. Nakkebeskyttelsen er dårligst i setet fra Concord.

- Variasjonen i resultatene gjør at barneforeldre må sette seg inn i tester som denne for å velge det setet som gir best sikkerhet for sitt barn, sier Engan. – Det vi sikkert kan si er at foreldre bør styre unna forovervendte barneseter frem til barna er fire år, avslutter hun.

Viktige huskeregler

  • Barn opp til fire år skal alltid sitte bakovervendt. Det minsker risikoen for dødsfall med opptil fem ganger.
  • Vær nøye med valg av størrelse/lengde når du velger stol, spesielt om du har barn som er lange/høye. Barnets hode må aldri komme over kanten på seteryggen av stolen.
  • Plus-testede stoler garanterer for bra beskyttelse av nakken.
  • Sørg for å montere stolen riktig. Det kan være avgjørende ved kollisjon. Stoler med Isofix er enklere å montere riktig.
  • Ikke monter stolen med for mye helling på ryggen.
  • Om stolen monteres i baksetet eller i passasjersetet foran i bilen spiller ingen rolle såfremt man sitter i en bakovervendt barnestol. Men husk: I forsetet må kollisjonsputen koples ut!