Du har kanskje vært vitne til en ulykke eller lest om de beryktede bulkedagene før jul, og tenkt «det skjer ikke meg»?

Før du vet ordet av det befinner du deg i samme stressende situasjon, løper fra butikk til butikk og skulle «bare» forte deg til siste butikk for å kjøpe den siste julegaven. Så smeller det.

Du er ikke alene. Julefreden senker seg ikke over trafikken før det faktisk er jul.
I fjor bulket til sammen 4719 nordmenn de fire siste dagene før jul i følge tall fra Finans Norge (FNO). 1657 av disse er ryggeskader og påkjøring av parkerte kjøretøy i perioden 20. til og med 23. desember 2012.

Rygg bilen på plass
Følger du følgende råd kan du unngå å få en ekstra dyr jul: Pust rolig, vær oppmerksom og sørg for å ha god sikt. Tenk også på hvor du parkerer og rygg bilen på plass.

Det er også flere som blir påkjørt bakfra i dagene før jul enn normalt. 740 bilister ble truffet i baken av et annet kjøretøy. Selv ved lav fart er det ikke mye som skal til før man har pådratt seg en nakkesleng ved en påkjørsel bakfra. Best mulig oversikt oppnår du ved å løfte blikket.

Norske parkeringsplasser er trange
En test utført av NAF sammen med EuroTest tidligere i høst, viser at bredden på nyere biler har blitt betraktelig større, mens parkeringsplassene fortsatt er de samme.

Dette gir flere plasser, men gir brukeren større utfordringer enn før. I julestria må man være litt ekstra oppmerksom når man skal parkere eller kjøre ut fra en parkeringsplass for å unngå de berømte småbulkene.

Er du vitne til en skade, si ifra eller skriv ned nummeret på bilskiltet. Det hjelper mye for vedkommende som har fått bilen sin påkjørt.