Når en veistrekning blir rimeligere enn først antatt, skulle en tro det var gode nyheter for bilistene som legger igjen 40 kroner per passering på strekningen. Tro om igjen.

I stedet er det nemlig staten som putter hele besparelsen i lomma – og lar vanlig folk fortsette å betale full pris!

– Dette reagerer vi i NAF veldig sterkt på. Vi forstår godt at folk også reagerer på dette, det er dypt urimelig, sier kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste, til NRK.

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon

Spleiselag

Strekningen er en av hovedfartsårene mellom Oslo og Trondheim. Det nye arbeidet skulle i utgangspunktet koste 7 milliarder kroner. 3,9 milliarder av dette skal betales med bompenger.

Nå ender trafikantene opp med å betale nesten 80 prosent av prisen for den nye, 27 kilometer lange strekningen som skal åpne om to år.

– Politikerne selger inn bompenger som et spleiselag mellom bilister og staten, og når den regningen da blir mindre enn de antok, så tar staten hele den besparelsen selv og lar ingenting går tilbake til bilistene. Det er urettferdig, fortsetter Ryste.

Endres ikke

I den nye regjeringsplattformen lover regjeringen at lignende ikke skal skje på nye prosjekter i framtiden. Likevel vil de ikke endre dette på strekningen som nå bygges ut. FRPs samferdselsminister Jon Georg Dale innrømmer til NRK at bilistene på riksvei 3 må betale en større andel av det veien koster.

– Nå vet vi ikke hvor mye billigere dette prosjektet blir fordi det ikke er ferdig bygd, men hvis det blir såpass mye billigere enn det det er nå, så har vi sett at i kommende prosjekter så må vi gjøre dette annerledes slik at også bilistene får lavere bompengebelastning, sier Dale.

For dårlig

NAF mener regjeringen bør sørge for at prosjekter som blir rimeligere enn antatt bør komme bilistene til gode allerede nå, ikke bare i framtiden.

– Den innrømmelsen som kommer i regjeringserklæringen bør sørge for at de rydder opp i denne saken som har oppstått nå. Den er en het potet i lokalmiljøet og de bør sørge for at bilistene får den besparelsen, understreker NAFs kommunikasjonssjef.

– Landeveisrøveri

Løtens ordfører, Bente Elin Lilleøkseth, forteller til NRK at folk føler seg lurt av samferdselsdepartementet.

– Dette er et regelrett forsøk på landeveisrøveri. Det er på grensa til total frekkhet. Her putter staten pengene i egen lomme, raser Lilleøkseth, til statskanalen.

Les også: Dette mener NAF om bompenger