Svindel med kilometerstand på biler er et enormt problem. Beregninger fra NAF viser at dette koster norske forbrukere mellom 2 og 5,3 milliarder kroner hvert eneste år. Siden biler er dyre her til lands, er vi et attraktivt marked for kilometersvindel.

Nasjonalt kjøretøysregister

I 12 år har NAF jobbet for å få på plass et register der forbrukerne kan sjekke bilens historikk. Det som har skjedd nå er en utrolig viktig seier for norske forbrukere. Registeret som blir aktivt i 2015 vil ikke gi et fullverdig svar om bilens tilstand, men vi kan nå komme store deler av dagens svindelutfordring til livs.

Data fra EU-kontrollene gjelder biler som er fire år eller eldre. For å få et fullverdig register må vi gå noen skritt til. Skal vi få til et godt nok register for å få bukt med kilometerjukset, må alle som er i kontakt med bilen, ha et pålegg om å legge inn informasjon i et nasjonalt register. Dette gjelder blant annet forsikringsselskapene, bilverkstedene som har bilene inne til reparasjon og service, ved eierskifter og så videre.

Se til Europa

Kilometerjuks er et stort problem i hele Europa. Noen land har kommet langt med å løse problemet. Et eksempel er Belgia der myndighetene har klart å finne en løsning på problemet med kilometerjuks. Der pålegger myndighetene alle som er i kontakt med bilen om å legge inn data i et register. Dersom de velger å ikke gjøre det, får det konsekvenser i form av sanksjoner. Belgia har så og si eliminert problemet med kilometerjuks.

Se innslag om kilometersvindel på NRK Dagsrevyen

Se innslag om kilometersvindel på NRK Forbrukerinspektørene