Kort fortalt:

 • Vi har testet seks overnattingsformer til bilturen.
 • Du trenger ikke hengerlappen for noen av alternativene.
 • Vi gir tips til matlaging, lys og varme til overnattingen. 

Gå direkte til campingutstyret vi har testet for overnatting!

Passer for deg med vanlig førerkort

Uavhengig av om du skal på tur i nærområdet eller reise Norge på langs, er det forlokkende å overnatte i naturen.   

Allemannsretten gir rett til å ferdes og overnatte langs vei i utmark, så lenge du viser hensyn og overholder regelen om overnatting i to døgn. Den retten kan by på unike overnattingssteder. Hvis man bare har noe å overnatte i, vel å merke. 

Våre seks familier har testet seks overnattingsprodukter som løfter bilferien til nye høyder. Dette er produkter som passer i, på eller bak bilen – og ikke krever mer enn vanlig førerkort (klasse B).  

Alle alternativene er testet under en overnatting ute i det fri. Det betyr at dette er våre førsteinntrykk av produktene, og fordelene og ulempene vi opplevde. 

mini-campingvogn.jpg

VANLIG FØRERKORT: Du trenger ikke ha førerkort for henger for å kunne trekke en mini-campingvogn. Denne mini-campingvognen kan også leies.

Hva kan passe for deg? 

Taktelt eller vanlig telt? Camp-let eller mini-campingvogn? Hva med årets store trend hengekøya, eller kanskje du bare trenger en madrass bak i bilen?

Vi har funnet frem til flere alternativer i ulike prisklasser, fra under tusenlappen til 200.000 kroner. Noen av alternativene må du kjøpe, mens andre kan du leie. 

I tillegg har test-teamet funnet frem til et knippe produkter som gjør overnattingen enklere når det gjelder matlaging, oppvarming, lys og lading av telefoner. Les vår test av praktisk utstyr til camping og biltur.

Allsidige løsninger

Av testens seks produkter skiller den enkle hengekøya seg positivt ut. Hengekøye er mer enn noe du bare overnatter i. Den er også ideell for å slappe av i uansett hvor eller hvordan du overnatter. Du trenger to trær og vipps har du et sted å lese en god bok, ta en formiddagslur eller overnatte hvis det frister.

Teltet går heller ikke ut på dato og det er en grunn til det. Litt tak over hodet løser de fleste værutfordringer, og det kan trengs med det lunefulle sommerværet vi har i Norge. Skal du stort sett frakte det med deg i bilen, trenger du ikke tenke så mye på hvor mye teltet veier. Da er det bare fantasien som setter grensene. Det finnes utallige artige telt på markedet, og det eneste du trenger å tenke på er hvordan det slås opp og hvilken funksjonalitet du vil ha.

Campingtest_takcamper_01.jpg

TAKTELT: Barna synes det var spennende og morsomt med telt på taket.

Utenom det vanlige 

Vil du skille deg ut i sommer, er taktelt overnattingen for deg. Med et taktelt trenger du nesten ikke bry deg om underlaget. Finn et sted å parkere hvor du står noenlunde i vater, så er du klar for sengen på kun et par minutter.

Dette er testens nest raskeste overnattingsalternativ. Parker bilen, vipp opp «boksen» og slå ut teltet – så er du klar for senga. Du kommer opp i høyden, ligger skjermet fra omverdenen og kan nyte morgenstunden i fred og ro. 

Komfort og luksus 

I den andre enden av skalaen i denne testen finner vi mini-campingvognen og camp-let'en. Begge alternativer løfter bilferien til nye høyder med god sovekomfort og en dose luksus. 

Begge alternativene gir en retro-følelse, men er på ingen måte enkle kår. Heller tvert i mot. Dynene kan ligge klar i senga mens du kjører, og begge alternativene fungerer som ekstra bagasjeplass. 

I campingvogna er du klar for natta på tiden det tar å parkere bilen og sette på parkeringsbremsen på hengeren. Camp-let'en slår du opp på et kvarter med litt trening.

Se campingutstyret vi har testet under bildet.

Hengekøye.jpg

I DET FRI: Kanskje du har lyst til å sove under åpen himmel? Da er en hengekøye et godt valg for deg.

Vi har testet campingutstyr:

Campingtest_takcamper03.jpg

Pris på testmodell: 36.490 kr 
Antall personer: 2-4 
Vekt: 55 kg 
www.ikampernordic.no

Kan du ha takboks på taket, kan du ha et taktelt – med et par forutsetninger. Du må selvfølgelig sjekke tillatt taklast på bilen, så bilene med lav tillat taklast kan ikke brukes med denne løsningen. 

Janne og Maries vurdering:

Vi forelsket oss i takteltet. Det var morsomt og superenkelt og vi syntes det var gøy å klatre opp i høyden for å sove. Det blir som en hytte i trærne når du kjører bilen ut i skogen og legger deg i takteltet, og vi likte vinduet i taket der vi kunne se ut på trærne og himmelen. Det er også en fordel at du kan sove på taket av bilen selv om det ikke er plass til å slå opp teltet der du parkerer. Når det regner er det også en fordel å slippe å sove på bakken.

Takteltet er veldig enkelt å slå opp og legge sammen. Ta opp glidelåsen, løsne hempen på den ene siden og brett ut teltet ved å dra i stigen. Jeg fikk hjelp av datteren min, Marie på ni år, som skjøv ifra på motsatt side, men dette kan nok en person klare alene. Enda enklere blir det når du er litt høyere enn mine 158 centimeter. Det opplevdes helt fint å kjøre med teltet på taket. Du hører at du har teltet på taket, men det var ikke sjenerende støy.

Fordeler

 • Veldig raskt å slå opp.
 • Er mulig for en person å slå det opp.
 • God sovekomfort.
 • Lett å finne et sted å overnatte ettersom du ikke trenger flatt underlag.
 • Kan feste kajakk og sykkel på toppen av teltet.
 • Mulig å utvide med fortelt. 

Ulemper 

 • Testens tredje dyreste alternativ.
 • Passer best kun for to personer. 
 • Matlaging og andre ting må du gjøre utenfor teltet
 • Kan fort bli vanskelig å klatre opp med dyr og små barn.
 • Må du på do på natta, kan det bli styrete å måtte gå ned trappa.
 • Du må ha en plan for feste og oppbevaring før du setter opp teltet.

Campingtest_takcamper_02.jpg

Campingtest_campingvogn_03.jpg

Pris testmodell: 205.000 kr. Kan leies for 995 kr døgnet.
Antall personer:
Vekt: 550 kg 
www.lifestylecamper.no

Dette er et luksushotellrom på hjul! Vognen har flust av tilleggsutstyr og praktiske løsninger som gjør at du kan strekke ut bilferien lenge – uten å  stoppe innom sivilisasjonen. 

Anette og Dag-Erlings vurdering:

Vi er ikke teltfolk, ei heller campingvognfolk – så denne traff oss midt i blinken. Vi liker tanken på å være fri til å overnatte hvor vi vil, uten for mye styr og en viss komfort. Det kan hende vi må kalle dette «glamping», for det føltes herlig ekstravagant å kunne skru på stemningslys og stereoanlegg, mens vi lagde mat på kjøkkenet bak på vogna. Det var deilig å kunne skru på webasto-varmeren før leggetid og våkne etter en god natts søvn i egen dyne. 

Vi savnet et oppholdsrom da vi våknet til en regnfull morgen. Da ble ikke solskjermingen bra nok og vi savnet et sted å sette oss ned, som ikke var i senga. 

For to som kjører lite med henger var det et pluss at vognen er lett å håndtere og manøvrere. Vi likte at den kan dyttes på plass manuelt, noe som gjør at du kan parkere nesten overalt. 

Fordeler

 • Du er i seng på få minutter. 
 • God sovekomfort.
 • 230V-kontakt og 12V-uttak
 • Kjøkken med kompressorkjøleskap, gassbluss med to brennere, og vanntank til oppvaskkummen. 
 • Vognen er lett å parkere, enten ved å rygge eller dytte den på plass.
 • Fungerer som ekstra bagasjeplass.
 • Kan ha taktelt på taket for å utvide antall sengeplasser. 

Ulemper 

 • Testens dyreste alternativ.
 • Det er et soverom, ikke oppholdsrom. Du bør investere i fortelt (finnes som ekstrautstyr).
 • Du må ha en plan for oppbevaring av vognen.  

Campingtest_campingvogn_01.jpg

Campingtest_CampLet_01.jpg

Pris på testmodell: 95.310 kr 
Antall personer: 4
Godkjent totalvekt:  500 kg
www.isabella.net

Slageren fra 1970-tallet er tilbake. Noen kaller den combi-camp, andre camp-let, men prinsippet er det samme. Camp-let blir som en mellomting mellom telt og campingvogn. Den er mye billigere enn en ny campingvogn, og det er god plass til en liten familie. I tillegg har den lav vekt, så det er ikke krav om annet enn førerkort klasse B for å frakte den. 

Harald og Heddas vurdering:

Isabella Camp-let er ganske lett å sette opp. Som uerfarne brukte vi 25 fra start til slutt. Med erfaring og to personer bør oppsettet gå på 10-15 minutter. Camp-let-hengeren oppleves som gjennomtenkt og gjennom en del tiår har produsenten flikket på detaljene for best mulig opplevelse. Én person vil nok klare å slå opp teltet alene, men det er mye enklere når man er to. 

Selve hengeren er svært lett med sine drøye 300 kilo og kan manøvreres nøyaktig på plass for hånd. Bakenden av hengeren svinges ut og utgjør et flott lite kjøkken med gasskomfyr, benkeplate og oppvaskkum. Gassblussene er ikke de aller kraftigste, men fungerer helt fint til matlaging på en campingplass. Isabella Camp-let har to romslige soverom med plass til minst to i hver, kanskje tre i soverommet uten hjulbrønner. Begge soverommene har hver sin dør. Vår testmodell hadde «bunnplanker», madrass og overmadrass, og vi kan skrive under på at det ikke står på sovekomforten. 

Fordeler

 • God sovekomfort i to senger med 140 cm-bredde.
 • Flust av praktiske og gjennomtenkte detaljer.
 • Fungerer som ekstra bagasjerom.
 • Kjøkken med to brennere og vanntank til oppvaskkum.
 • Lett tilgang på kjøkkenet ved kjappe rasteplass-stopp.
 • Romslig fortelt med plass til bord og stoler for 4 personer.
 • Hengeren kan lagres på høykant når den ikke er i bruk. 

Ulemper

 • Testens nest dyreste alternativ
 • Er du kravstor på komforten og vant til campingvogn kan nok en camp-let bli i enkleste laget.
 • Vi savnet noen stropper i taket både på fortelt og i soverom slik at man kan henge opp en lett, liten lampe.

Campingtest_CampLet_02.jpg

Campingtest_telt_03.jpg

Pris for testmodell: 5495 kr
Antall personer:
Vekt: 11,9 kg 
www.fjellsport.no 

Med telt kjøper du en overnattingsform som gir mange muligheter og stor valgfrihet, men lite luksus.Telt kan være en billig overnattingsform, men det krever at du har noe utstyr i tillegg til teltet som soveposer og liggeunderlag. 

Familien Rystes vurdering:

Når vi har campet tidligere har vi brukt to tomannstelt med gapahuk over teltene. Det fyller mye av samme funksjonen som dette store teltet, og er lettere hvis du skal gå med bagasjen et stykke. Men det seksmannsteltet gir som du ikke får med to mindre telt er god plass til å spille spill, spise eller gjøre andre ting inne i teltet og god og plass til bagasjen. Skulle vil vært på camping flere dager på samme sted ville vi foretrukket dette teltet – det gir mer komfort og tumleplass. 

Teltet er enkelt å sette opp. Du kan klare det alene, men best å være to, særlig når du skal ta det sammen. Teltet er tungt, så campestedet bør være like ved bilen. Vi brukte ca. en time på å sette det opp, alt inkludert – og da hadde vi aldri satt opp dette teltet før. Vår overnatting var en svært regntung natt, men hele familien våknet i tørt telt uten dugg og kondens på innsiden.

Fordeler

 • Kan være et rimelig alternativ.
 • Større frihet til å overnatte akkurat hvor du vil.
 • Får plass i bagasjerommet.
 • Gir en egen følelse av å leve et roligere og enklere liv.
 • Bringer familien tett på hverandre. 

Ulemper

 • Kan være tidkrevende å slå opp.
 • Ikke alternativet du vil slå opp og ned for mange dager på rad. 
 • Telting er helt klart best i fint vær. 

Campingtest_telt_02.jpg

Campingtest_hengekøye_02.jpg

Totalpris: 3339 kr 
Antall personer: 1 pr hengekøye 
www.sport1.no 

Vi testet hengekøyesett med hengekøye, myggnetting, opphengstau og tarp fra Ticket to the Moon og Bygdin liggeunderlag fra Jotunheim.

Hengekøyens popularitet bare øker og det er lett å forstå hvorfor. Dette er et allsidig produkt. Det er både overnatting og et oppholdssted. Sleng med en hengekøye i bilen og heng den opp for å slappe av ekstra godt av på rasteplassen. Men overnattingen krever nok litt tilvenning for noen.  

Nils og Felix sin vurdering 

Fordelen med hengekøye er at det er enkelt å ta med både i bil og i en sekk. De er også veldig enkle å henge opp. Eneste kravet er å finne trær med passe avstand og vipps så er man klar. Utfordring min var å få den stram nok for den voksne i testen, men det er nok en treningssak.  Ikke minst er det gøy for barna!

Felix sov veldig godt og hadde god plass i hengekøyen, mens det var verre for far. Antagelig burde køya vært strammet mer for bedre liggeposisjon, for jeg slet rett og slett med å finne en behagelig sovestilling. Det var også et problem at liggeunderlagene skled i hengekøya når man beveget seg. Da kom man utenfor liggeunderlaget og da ble det kaldt på rompa og i ryggen.

I mine øyne passer hengekøyer best når det er milde og tørre sommernetter, men det kan hende det passer bedre for andre. 

Fordeler 

 • Tar opp lite plass og er lett
 • Er mer enn bare overnatting.
 • Raskt å henge opp.
 • Kommer tettere på naturen.
 • Moro for barna. 
 • Med såkalte moonstraps i stedet for opphengstau er det enklere å justere festet og stramme i etterkant. 

Ulemper 

 • En treningssak å henge den opp riktig.
 • Temperatur er en utfordring, selv på sommeren.
 • Værutsatt, selv med tarp.
 • Totalpakken blir relativt dyr, på prisnivå med telt.

Hengekøye2.jpg

luftmadrass2.jpg

Pris på testmodell: 249 kr 
Antall personer:
Størrelse: 198x147x22 
www.biltema.no

Noen ganger kan man gjøre det så enkelt som å legge ned setene og putte en luftmadrass i bagasjerommet på bilen. Hvis du att på til kjører elbil kan du la klimaanlegget gå hele natta, så du holder varmen. Vi sjekket om en helt vanlig luftmadrass passer i bilen og hvor mye strøm vi tappet elbilen for over natta. 

Eiriks vurdering 

Overnatting med luftmadrass i bilen hadde fått terningkast 5 om ikke madrassen var for stor. Jeg ble liggende i et søkk i midten med mindre luft enn resten av madrassen. Selv ville jeg anbefalt å kjøpe en madrass som er tilpasset bilen. Det finnes jo nesten ikke noe enklere å pumpe opp, spesielt ikke når jeg att på til fikk bruke en elektrisk pumpe som lades på 12-volten. Det krever litt akrobatikk å komme seg inn og ut. Det enkleste var rett og slett å slippe ut luften av madrassen på morgenen før jeg krabbet ut av bagasjerommet. 

Jeg kjører Kia e-Niro. Bilen har en camping-funksjon som gjør at jeg kan sove med tenningen på. Jeg skrudde camping-modus på før jeg la meg. Jeg sov med 20 grader på klimaanlegget og en liten gløtt på vinduet for lufting. Jeg brukte 8 prosent av batteriet på å campe med klimaanlegget på. 

Fordeler 

 • Billig løsning.
 • Kan raskt oppgraderes og gjøres dyrere med en bilmadrass som er skreddersydd til spesifikke bilmodeller. Sjekk nettet etter alternativer. 
 • Raskt å slå opp.
 • Kan ha på varme eller aircondition på i elbilen over natta.Noe kaldere i en bil med forbrenningsmotor.
 • Enkelt og raskt å forflytte seg videre.

Ulemper 

 • Trangt, for du kommer fort nærme taket. 
 • Må ha vinduet på gløtt for å unngå for mye kondens.
 • Du er avhengig av en bil hvor baksetene slår seg ned så flatt som overhode mulig for å få god liggestilling. 
 • Kronglete å komme inn og ut av bilen.
 • Må finne et annet sted for bagasjen mens man sover.

luftmadrass.jpg

 

Vi testet seks produkter for deg som skal på camping eller biltur.
Vi testet seks produkter for deg som skal på camping eller biltur.
Et telt tar ikke stor plass i bagasjen, og kan enkelt fraktes med på tur.
Et telt tar ikke stor plass i bagasjen, og kan enkelt fraktes med på tur.
Med telt kjøper du en overnattingsform som gir mange muligheter og stor valgfrihet.
Med telt kjøper du en overnattingsform som gir mange muligheter og stor valgfrihet.
Et telt på taket kan være morsomt for både store og små. I tillegg er det lett å finne et sted å overnatte.
Et telt på taket kan være morsomt for både store og små. I tillegg er det lett å finne et sted å overnatte.
Teltvognens henger er svært lett med sine drøye 300 kilo og kan manøvreres nøyaktig på plass for hånd.
Teltvognens henger er svært lett med sine drøye 300 kilo og kan manøvreres nøyaktig på plass for hånd.
Med erfaring og to personer bør oppsettet av Isabella Camp-let gå på 10-15 minutter.
Med erfaring og to personer bør oppsettet av Isabella Camp-let gå på 10-15 minutter.
Camp-let er en mellomting mellom telt og campingvogn. Her er det god plass til en liten familie.
Camp-let er en mellomting mellom telt og campingvogn. Her er det god plass til en liten familie.
Hengekøyen er perfekt til å ha med seg overalt og settes opp raskt.
Hengekøyen er perfekt til å ha med seg overalt og settes opp raskt.
Hengekøyetak (tarp) gir deg mulighet til å sove ute – selv i regnvær.
Hengekøyetak (tarp) gir deg mulighet til å sove ute – selv i regnvær.
Mini-campingvognen kan dyttes på plass manuelt, noe som gjør at du kan parkere nesten overalt.
Mini-campingvognen kan dyttes på plass manuelt, noe som gjør at du kan parkere nesten overalt.
Kjøkkenet finnet du bak på mini-campingvognen, og her kan du lage deg gode middagsretter.
Kjøkkenet finnet du bak på mini-campingvognen, og her kan du lage deg gode middagsretter.
Kjøkkenet i mini-campingvognen har kompressorkjøleskap, gassbluss med to brennere, og vanntank til oppvaskkummen.
Kjøkkenet i mini-campingvognen har kompressorkjøleskap, gassbluss med to brennere, og vanntank til oppvaskkummen.
Legg ned setene og putt luftmadrassen i bagasjerommet på bilen når du skal sove.
Legg ned setene og putt luftmadrassen i bagasjerommet på bilen når du skal sove.