Kort fortalt:

 • Primusen er til mer enn bare fottur og den er betydelig oppgradert. 
 • Pakkingen blir lettere med plassbesparende utstyr – også i bil.
 • Solcellelading gjør at du lader telefoner mens dere er på tur. 

Gå direkte til test av utstyr til matlaging på tur

Gå direkte til test av utstyr til strøm og lys på tur

Mat på farten

Uansett om du skal på dagstur, helgetur eller være på veien lenge er det noen enkle behov som må dekkes. Mat, strøm, lys og varme, men hvordan ordner man det mens man er på farten? 

Vi har tatt en nærmere titt på noen produkter på markedet, og testet de på en overnatting ute i det fri. Det betyr at dette er våre førsteintrykk av produktene, og fordelene og ulempene vi opplevde. 

mat.jpg

MATLAGING: To små gassbluss på mini-campingvognen trenger ikke være noen begrensning.

Disk opp med deilig lunsj på rasteplassen

Bare fordi dere er på biltur, betyr det ikke at matlagingen trenger begrenses til brødskiver eller grillpølser. Det er fullt mulig med liten innsats å diske opp deilig og varm lunsj på rasteplassen, campingplassen eller i det fri. 

Det finnes et stort utvalg av elektriske griller og gassgrillere som gjør at du kan lage nesten den samme maten som du lager hjemme. Gjerne betegnes disse som piknik-griller eller portable griller. 

Vi har testet utstyr til matlaging på tur:

KOKEAPPARAT - Primus tre bluss EPI.jpg

Pris: 1889 kr
www.fjellsport.no 

Stormkjøkken kommer i mange former. Er man på biltur trenger man ikke tenke så mye på plass eller vekt, og da er et alternativ som Onja Stove praktisk.

Dette stormkjøkkenet gir mye for pengene og er et bra alternativ også til andre ting enn camping. Det kan brukes som utekjøkken på veranda, i parken eller på stranda. Siden det er to bluss har du litt mer frihet og kan lage flere retter samtidig. Justering av varmen gjøres ved utstikkende metallvridere, dermed unngår du å komme for nær gassblusset. Brennerne er store og gir jevn fin varme.

Pluss for medfølgende skjærefjøl, bærestropp og at den er lettvint å sette opp.

Vi likte at gassboksene skrus rett inn i stormkjøkkenet, og sitter der til de er tomme. Da unngår vi å måtte montere kjøkkenet hver gang vi skal lage mat. Kjøkkenet har store brennere og bruker en del gass på full varme. Vi hadde med to små gassbeholdere på 240 gram. Det holdt til to runder med middag og to store termoser med kaffe samt koking av varmt vann til oppvask. Vi anbefaler å bruke de største gassbeholderne på 450 gram kjøkkenet er designet for.

Fordeler

 • Stødig å bruke.
 • Store, effektive brennere.
 • Praktisk med skjærefjøl.
 • Lett å frakte med seg.

Ulemper

 • Stiv prislapp

KOKEAPPARAT - gass med kjele 01 EPI.jpgPris: 899 kr
www.fjellsport.no 

Dette er en lett og enkel gassbrenner med integrert kjele som er en rimelig variant av jetboil-systemet.

Den er enkel å dra frem på rasteplassen eller på skogsturen. Tenningsknappen gjør at du kan tenne gassen uten fyrstikker eller lighter. Kjelen har håndtak så du slipper ekstra utstyr for å håndtere kjelen. Dette er en enkel og grei løsning med brenner og kjele i ett som egner seg til å koke vann på og til å lage enkel middag på tur.

Fordelen er også at den er lett i vekt og enkel i bruk. Brenneren skal brukes med kjelen som følger med, så det begrenser bruksområdet til mat som kan lages i kjelen og til å koke vann. Hvis du vil lage mat som krever stekepanne eller flere kjeler, så må du velge en annen løsning.

Fordeler

 • Enkel i bruk.
 • Har tenningsknapp så du slipper fyrstikker.
 • Tar liten plass.

Ulemper

 • Kan kun bruke kjelen som følger med.

GRILL - SummerBBQ 01 EPI.jpg

Pris: 599 kr
www.coop.no

Det finnes mange griller som kan erstatte forsøplende engangsgriller. De er gjerne lett, har ikke den største grilloverflaten, men nok til å lage litt enkel mat. Og de har en kokeplate slik at du også kan koke vann.

Nordic Season Summer BBQ kommer i en hendig, liten koffert som gjør den lett å oppbevare og frakte. Selve grillen var enkel å sette sammen og gassflasken var enkel å montere. Tenningen fungerte fint.

Vi likte spesielt godt at det var både grillrist og kokeplate. Tenner lett og blir fort varm. Ikke minst ble den fort kald etter at vi var ferdig. Det betyr at den kan brukes på korte grillturer også i parken, uten at du må vente i en evighet for den er kald nok til å ta med seg.

Vi opplevde noe ujevn varme under grillingen. Varmen tok ulikt og gjorde at noen pølser som vi grillet ble fort ferdige på en side, mens pølsene på den andre siden knapt nok var stekt. Litt vanskelig å treffe med justering av varmen mellom high og low, men det er nok sikkert en vanesak.

Fordeler

 • Rimelig alternativ.
 • Lett vekt.
 • Blir raskt kald.

Ulemper

 • Ujevn varme.

KJØLEBOKS - Dometic Cool Ice 42 01 EPI.jpgPris: 2800 kr
www.dometic.no

Det er mye å velge mellom når du skal velge kjøleboks. Vi har tatt med en kjøleboks som ikke kan kobles til strøm i denne testen.

Hvis du er nysgjerrig på andre typer kjølebokser, kan du lese vår test her.

Cool-Ice fra Dometic er en isolasjonsboks og krakk i ett. Vi proppet boksen full av mat, drikke og isbiter. Boksen ble brukt aktivt gjennom dagen. Det betyr at lokket gitt opp og igjen mange ganger i løpet av en dag. Selv med vel over 15 grader i lufta og stekende sol, holdt maten seg kald og isbitene frosne. Faktisk var isbitene fortsatt frosne ett døgn senere.

Vi liker at boksen også kan brukes som et lavt bord eller en krakk med pute. Kommer også med artig tilbehør som fiskestangholder og koppholder.

Skal du ha familiestørrelsen er 40 liter og oppover å anbefale.

Fordeler

 • Effektiv isolasjon.
 • Holder maten kald og isbiter frosne minst i ett døgn.
 • Utstyres med sittepute.

Ulemper

 • Stiv pris.
 • Er avhengig av kjøleelementer for å kjøle maten.

Kjokkenmappe2.jpg

Pris: 599kr
www.fjellsport.no

Dette er rett og slett en liten toalettmappe for kjøkkenredskapene. Her er det sammenleggbar stekespade, skje og tang samt beholdere for krydder og en liten oppvaskklut. Dette ble raskt en favoritt blant testfamilien.

Enkel sak, men det var praktisk å ha alt samlet på ett sted.

kaffefilter2.jpg

Pris: 20 kr
www.maxfritid.no

Det er flere måter å få god kaffe, selv om du er på tur. Vi likte denne praktiske kaffefilterholderen som passer i termosen. Ha i kaffefilter og filterkaffe - akkurat som hjemme. Kok opp vann, hell over og la kaffen trekke rett ned i termosen.

Enkelt og genialt. Vi likte å kunne få ren og fin filterkaffe på morgenkvisten, og at vi ikke brukte mer oppvask enn nødvendig.

Du trenger også strøm til telefonen din

Fire nettbrett, fem telefoner, en pc eller to. Den moderne bilturen krever strøm. Solcellelading har blitt mer effektivt med årene, og det finnes flere alternativer på markedet som tillater deg i hvert fall å lade opp en telefon eller tre bare ved hjelp av sola. 

Oda_lampe.jpg

LAMPE: Lampen fra Bright Sunbell gir deg ikke bare lys, den lader også telefonen din.

Vi har testet utstyr til strøm og lys på tur:

BATTERIBANK - Dometic 01 EPI.jpg

Pris: 10.400kr
www.dometic.no

Ok, vi innrømmer litt overtenning da vi tok med denne på turen, for denne er ikke en rimelig sak å kjøpe. Samtidig er det fascinerende å se hva man faktisk kan ta med seg på tur og hvor lenge man kan klare seg uten å ta turen innom sivilisasjonen. 

Denne lille, tunge saken er ment for drift av for eksempel strømdrevne kjølere og andre 12 volts-apparater mens du er ute i det fri. Her snakker vi blant annet om opptil 53 timer med mobillading. Eller hva med å holde kjøleboksen i drift i flere dager? 

Du kan lade apparater via USB, 12 volts-kontakt, solcellepanel eller vekselstrømnett. 

Fordeler

 • Gjør at du kan være uten tilgang på strøm i flere dager.

Ulemper

 • Stiv pris.

LAMPE - GoalZero Lighthouse 01 EPI.jpg

Pris: 349kr 
www.fjellsport.no

Fleksibel campingdings som ikke bare lyser, men også kan gi fra seg strøm og lade andre dingser. Gir masse lys, men kan også gi dempet lys. Dermed kan lampen brukes som leselampe eller stemningslys uten at man lyser opp halve campingplassen.

Lampen kan enten lyse 360 grader rundt eller bare 180 grader for å spare batteri. Har flere titalls timer brenntid om du bruker den på lav styrke, men batteriet holder kun noen timer på full styrke. Den har en bøyle på toppen slik at lykten kan henges opp. Den står også støtt på et bord. Vi likte at det var innebygget oppladbart batteri som betyr mindre miljøsøppel med engangsbatterier.

Lykten kan også gi strøm via USB slik at du kan lade for eksempel en mobiltelefon. Lykten har en innebygget USB-kabel som er kveilet rundt lyktehodet og festet med en smart magnet. Rull ut kabelen og koble USB-pluggen til hvilken som helst USB-strømkilde for å lade.

Har du glemt å lade lampen, blir det heller ikke lys siden batteriet ikke kan skiftes ut. Bruker du batteriet til å lade andre enheter og samtidig bruker lyset, tømmes batteriet nokså fort. Lampen lader ikke andre enheter så fort som en dedikert lader.

Fordeler

 • Fint varmt hvitt lys, varmere og koseligere enn LED-lommelykter.
 • Innebygget oppladbart batteri som betyr færre engangsbatterier.

Ulemper

 • Lampen er ikke den minste på markedet.
 • Opphengsbøylen burde hatt en åpning slik at bøylen kan tres gjennom en hempe.

LAMPE Solcellepanel og lampe 01 EPI.jpg

Pris: 649kr
wwww.bright-products.com

BrightMove er en solcellebasert lampe og lader for smarttelefon. Den kan lades både med solcellepanelet og med ladekabel. Solcellebatteriet skal kunne lades fullt opp på 8 timer i solskinn og gi 10 timer lys på full styrke.

Den har lekkert design, er liten og smal, forholdsvis lett og får enkelt plass i bagasjen. Bøylen med krok på gjør at den både kan plasseres stående som en lampe, henges opp i taket på teltet eller henge på tursekken hvis du vil lade mens du er ute og går. Den ga godt lys i teltet på full styrke.

Vi har ikke fått testet lampen grundig, men med halvt batteri på lampen ladet den telefonen min med 40 prosent.

Fordeler

 • Lett og liten.
 • Lyser helt ok for et lite telt.

Ulemper

 • Best som nødlader.

LAMPE - Oransje boble EPI.jpg

Pris: 799kr
www.bright-products.com 

Som en multifunksjonslampe fungerer den fint og leverer godt i forhold til pris. Det finnes mange lamper i denne prisklassen, men et pluss for Bright Sunbell er at de startet som et prosjekt for å gi lys og lademuligheter til folk uten strøm.

Når du kjøper en lampe støtter du nødhjelpsprosjekter til blant annet skoleelever i andre deler av verden

Lampen er enkel å montere. Har lang ledning til solcellepanelet, så den kan plasseres på taket av telt, campingvogn osv.

Dette er en praktisk lampe du kan bruke på flere måter. Den kan henges opp, stå og henges rundt halsen. Lysinstillinger justeres med en bryter. Flere klikk gir forskjellig lysstyrke. Lampen har strobeblinke-funksjon med tanke på varsling.

Vi brukte den som nattlampe for barna og den lyste hele natten. Lampen bør lades opp på forhånd. Det tar rundt en dag å lade opp fullt. (7 timer i direkte sollys).

Fordeler

 • Lampen er solid og egentlig alt du trenger som basislys på tur.
 • Lampen lyser lenge (5,5 dager sammenhengende på lysstsyrke 1).
 • Støtter en god sak. 

Ulemper

 • Batteriet tappes fort når den brukes som lader, så det anbefales ikke til å basere seg på denne for mobil/ipad-lading.
 • Skal du bruke den som lader til nyere mobile enheter må du ha med egen kabel.

OVN - Kampa Hottie 01 EPI.jpg

Pris: 499
www.ferda.no

Denne gassovnen kan være den lille varmen du trenger i forteltet når det er litt ekstra kjølig på campingturen.

Koble til gasspatronen på baksiden av ovnen og trekk ned låsehåndtaket. For å starte ovnen, trekk ut sikkerhetsbryteren og vri gassbryteren så langt at den innebygde piezo-tenneren lager gnist. Det keramiske varmeelementet blir nokså fort varmt og gløder oransje.

Ovnen er støysvak. Du hører kun et jevnt søvndyssende sus. Ovnen har solide bein og står støtt på rett og plant underlag. En stor rist beskytter mot varmelementet. Varmen er regulerbar med en vribryter.

Men husk på god lufting! Dette er tross alt en gassovn. 

Fordeler

 • Ovnen er lett og tar lite plass.
 • Varmer godt og raskt.
 • Ovnen har solide bein og står støtt.
 • Med gassovn er man ikke avhengig av strøm.

Ulemper

 • To kilowatt er ikke fryktelig mye varme, omtrent det samme som en litt større elektrisk vifteovn eller liten byggvarmer. Det blir ikke 20 varmegrader i forteltet om utetemperaturen er åtte varmegrader. Men ovnen kan gi det lille løftet i temperatur hvis du fryser.
 • En gasspatron varer ikke mer enn et par timer. Dermed trenger du endel patroner om du vil ha varme hver kveld, og det betyr mer søppel og spesialavfall.