Det er bortimot 100 000 kilometer med offentlig vei her i landet og utallige valgmuligheter for dem som ønsker en kortere eller lengre tur. For å gjøre valget lettere har vi plukket ut et utvalg flotte turer der du kan oppleve mye flott natur og historie. Kombinert med høstfarger kan dette bli flotte opplevelser. Dersom du tar med sykkel, kajakk eller fotturstøvler kan du dessuten kombinere bilturene med mange andre flotte aktiviteter.

Villmarksveien i sør Fredriksten festning 0911 (53).jpg

KULTUR: Fredriksten festning ruver over Halden, og er et flott reisemå, også på høsten.

Villmarksveien i sør

Et roligere og mer innholdsrikt alternativ til E6 gjennom Østfold er FV21 eller «Villmarksveien» som den også kalles. Den starter i Halden og følger Haldenvassdraget og svenskegrensen nordover til Akershus. Underveis kan du oppleve Fredriksten festning, Haldenvassdraget med sine imponerende sluser og flere fort fra slutten av 1800-tallet.

Området veien går igjennom har også mye for den som liker vakkert kulturlandskap, og altså store villmarkspregede skogsområder. Når høsten har satt farge på området er det ekstra flott å ferdes her.

Vikingveien, Vestfold_Tonsberg_Slottsfjellet_Foto_Per_Roger_Lauritzen.jpg

RUINER: Slottsfjellet er et av Tønsbergs mest populære attraksjoner.

Vikingveien i Vestfold

Tett mellom kulturminnene er det også langs Vikingveien gjennom Vestfold. Den følger FV311, 303 og 301 langs kysten gjennom fylket, fra Horten til Nevlunghavn. Vikingnavnet har veien fått fordi den går forbi stedene der Osebergskipet, Gokstadskipet og Klåstadskipet ble funnet. Den passerer dessuten flere storslagne gravhauger og museer med tema fra Vikingtiden.

Turforslaget byr også på muligheter for besøk i en lang rad trivelige byer og tettsteder. Dessuten er det mange muligheter for avstikkere til naturherligheter som Verdens ende på Tjøme, Tønsberg tønne utenfor Sandefjord og Mølen ytterst i Larvik kommune.

Få rabatter på overnatting, opplevelser, leiebil, drivstoff og mye mer

Bli medlem i dag

Sørlandet, Lyngør fyr, foto Per Roger Lauritzen.jpg

SØRLANDET: Legg gjerne turen innom Lyngør fyr. Her er det også mulighet for å overnatte!

Langs Sørlandskysten

Langs kysten mellom Sørlandsporten ved Risør og Flekkefjord går det også et godt alternativ til E18. En høstlig ferd langs Sørlandskysten viser en annen og roligere side ved sommerkysten. Ved å følge den sammenhengende rekken av fylkesveier som går ytterst mot Skagerak kommer du tett på en rad natur- og kulturperler som Lyngør, Merdø, Lindesnes, Ny Hellesund og Lista.

Langs Sørlandskysten er det også muligheter å overnatte i fyrene på Homborsund, Lyngør, Torungen, Lindesnes og Hatholmen. Det er også en høstopplevelse flere bør unne seg.

Middelalderdalenl, Uvdal stavkirke , foto Per Roger Lauritzen.JPG

GAMLE KIRKER: Uvdal stavkirke er en av fire stavkirker som kan oppleves langs strekningen fra Kongsberg til Skurdalen.

Gjennom Middelalderdalen

Ved å følge FV40 fra Kongsberg til Geilo får du med deg Numedal, Uvdal, Dagali og Skurdalen. Underveis kan du oppleve fire stavkirker, tre fjelloverganger og en mengde andre gode grunner til å stoppe opp. Før du forlater Kongsberg må du benytte anledningen til å besøke sølvgruvene og museet som forteller om virksomheten der.

Underveis nordover gjennom Numedal kan du også ta en avstikker opp mot det vennlige fjellområdet Blefjell og ta en liten høstvandring. Barnefamilier og andre som er interessert i å besøke en flott dyrepark bør også ta svingen østover langs Tunhovdfjorden til Langedrag.

Bjørnsonveien, Maihaugen.jpg

VAKKER NATUR: Maihaugen utenfor Lillehammer er absolutt verdt et besøk.

I Bjørnsons spor

Høstfarger får du sannsynligvis også en del av om du kjører Bjørnsonvegen. Den kalles så, FV255 fra Lillehammer til Vinstra via Gausdal, Espedalen og Skåbu. En bra dose kulturopplevelser er det også mulig å få med seg her. Høydepunktene for dem som er interessert i kulturopplevelser er sannsynligvis Sigrid Undsets bolig Bjerkebæk og Maihaugen på Lillehammer, og selvfølgelig dikterhøvdingen Bjørnsoms bolig på Aulestad.

Høydepunktene for naturglade bilister er Helvete og Huldreheimen. Det første er navnet på de fantastiske jettegrytene i Espedalen, og det andre er det nydelige fjellområdet som strekker seg fra dalen og vestover mot Jotunheimen.

Ytterst i vest, Litle Færøy 0511.jpg

IDYLISK: Hva med litt vestlandsidyll på Litle Færøy?

Ytterst i vest

Omskiftelig kultur og natur konkurrerer også om oppmerksomheten om du bruker noen høstdager på å den ytre veien mellom Bergen og Førde. Du kan svinge av travle E39 etter å ha passert Nordhordlandsbrua. Deretter vil du komme innom en rad fredelige fjord- og kystmiljøer. Lyngheisenteret på Lygra er et flott turmål. Vardetangen, Norges vestligste fastlandspunkt er et annet.

I Gulen kommune er vakre Skjerjehamn og det historiske stedet Gulatinget to naturlige stoppesteder. Vel over Sognefjorden kan du reise lengst vest i landet i Solund ved å ta båt til Utvær. Gjennom Hyllestad og Askvoll konkurrerer Kvernesteinsparken og den gamle postveien om oppmerksomheten.

I Fjaler kommune er kystkultursenteret Jensbua også vel verdt å svinge innom før turen går videre til Førde.

Fra Røros til Trondheim. Selbu bygdetun  0713.jpg

MORO: Selbu bygdetun byr på høstgleder for store og små.

Fra Røros til Trondheim

En høsttur i Trøndelag kan gjerne starte på Røros og gå på FV31 forbi mektige Aursunden til Brekken. Derfra kan du så kjøre på FV705 over vidda til Tydal og nedover dalen til Selbu. Turen videre til Trondheimsfjorden er også en vakker og variert opplevelse.

Langs veien over Rørosvidda kan du ta en kort fottur til Glommas kilde. Nede ved Stuggusjøen kan du ta en lengre avstikker til de mektige fjelltoppene i Sylan.

Nedover Tydalen kan du lære mer om tragedien som rammet Armfeldts karolinere i dette fjellområdet ved nyttårstider i 1718. I Selbu er det minst to bygdetun du bør besøke, og på den vakre Selbusjøen kan du prøve kajakken. FV705 fortsetter til Stjørdal hvor både NAFs motorsportsenter, Lånkebanen og ærverdige Steinvikholm festning ligger, så også der er det spennvidde i opplevelsene.

Baksiden av Trondheimsfjorden, Sakshaug gml og nye krk Inderøy 0712 (22).jpg

HISTORISK: Legg gjerne turen innom Sakshaug kirke er en langkirke i nygotikk fra 1871 i Inderøy kommune.

«Baksiden» av Trondheimsfjorden

På den andre siden av den 3. lengste fjorden i Norge er det heller ikke vanskelig å finne mange interessante og flotte steder å stoppe. Et godt forslag til en høstlig biltur er å kjøre mellom fergestedet Rørvik, sør på Fosen, og Steinkjer innerst i Trondheimsfjorden. Turforslaget følger i hovedsak FV755 og byr på mye av både fjord- og innlandsnatur i fagre trønderkommuner. Av varierte opplevelsesmuligheter langs veien er Via ferrataen på fjellet Munken ved Vanvikan og bygdemuseet i tettstedet Leksvik. Ved sistnevnte ligger det også det særpregede Grande Landhandelmuseum.

I Mosvik er det blant annet en flott kirke, og like utenfor ligger den særpregede Ytterøy. Etter å ha passert den imponerende Skarnsundbrua byr det historiske stedet Sakshaug på flere muligheter for de historisk interesserte. Fra Straumen kan du følge «Den gyldne omvei» videre mot Steinkjer.

Villmarksveien i nord, Røssvatnet, padling fra Sørdalen foto Per Roger Lauritzen.JPG

INNSJØ: En padletur på Norges nest største innsjø Røssvatn, er absolutt å anbefale.

Villmarksveien i nord

Det er en villmarksvei i nord også, og den er enda villere enn den i sør. Den går langs svenskegrensen mellom Majavatn og Korgen gjennom Hattfjelldal. Veien går først gjennom den vakre Fiplingdalen. Den har nasjonalparken Børgefjell som nærmeste nabo, så har du med fotturstøvlene bør du ta en avstikker. Når du etter hvert kommer over fjellet og ned mot bygda Hattfjelldal har du det særpregede fjellet Hatten i horisonten. Det har gitt fjellkommunen navn.

Videre nordover langs FV7340 kommer du tett på storheter som Røssvatn og Okstindan. Førstnevnte er Norges nest største innsjø, og byr på store padlemuligheter. Sistnevnte inneholder blant annet Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten. En tur til topps på dens 1916 meter vil opplagt friste fjellvante.

Øyer og fjorder  sør i Troms,  KvæfjordHemmestad brygge 0714 (8).JPG

RUNDTUR: Idylliske Kvæfjord er den vestligste kommunen i fylket.

Øyer og fjorder sør i Troms

I Norges nordligste fylke, Troms og Finnmark, er det også et utall muligheter for en høsttur med bil, gjerne kombinert med padling, sykling eller fotturer. Denne gangen anbefaler vi en tur over mektige øyer og langs ditto fjorder i den søndre delen av fylket. Turen kan starte langs FV825 forbi Nordnorsk Båtmuseum i Gratangsbotn og Foldvik brygger lenger utover langs fjorden. Vel over Tjeldsundbrua venter Norges største øy, Hinnøya.

Der bør blant annet en rundtur til fagre Kvæfjord friste før du fortsetter til Harstad. Like utenfor byen ligger det historiske stedet Trondenes og lokker med festningsverk og flott kirke. Fra Harstad er det en fergetur over til Rolla. Øya er visstnok Norges mest vannrike etter størrelsen, og naboen Andørja er Norges mest fjellrike. Videre innover fjorden Salangen er det også storslagne omgivelser. I tettstedet Sjøvegan er den staselige Lundebrygga et naturlig stoppested før vårt turforslag går videre over Lavangseidet til Tennevoll, og så opp dalen tilbake til E6.

Og til slutt:  Kjør med vett og forstand. God tur!

Vil du vite mer?

Mer informasjon om turene kan du få i boka «Norges beste omveier» utgitt av NAF i samarbeid med Norsk Kulturarv og de andre turbøkene, som du kan lese mer om i denne lenken, eller på www.naf.no/ruteplanlegger.

Din sak er vår sak!

Vi kjemper for at du skal kunne reise enklere, rimeligere og tryggere.

Få mer informasjon