Norge er et vakkert land med variert natur fra kyst til fjell. Med hele 18 nasjonale turistveger fra helt i sør til helt i nord. Alle er en unik opplevelse i seg selv. Men – hva med å reise et sted med lite folk og lite kø?

Vi ba vår veibokredaktør, Per Roger Lauritzen, plukke ut tre skjulte perler der du kan oppleve årets bilferie. Ikke en enkel oppgave for en så bereist mann, som kan mer om bilveiene rundt om i Norge enn de aller fleste.

Indre Sogn

Det første som slår ham er Tindevegen, som er en 32 kilometer lang privat fjellvei mellom Turtagrø og Øvre Årdal i indre Sogn. Fjellveien går gjennom mektig natur og tett på mange vakre fjelltopper i Jotunheimen. Tindevegens høyeste punkt er Berdalsbandet som ligger 1315 meter over havet. Strekningen er avgiftsbelagt med bompenger. og veien er åpen fra 1. mai til 1. november.

– Tindevegen er en omvei som det ikke er mange turister som tar. Det er likevel en spektakulær biltur som absolutt kan anbefales, sier Lauritzen.

Han foreslår å kjøre videre ned den bratte og slyngete veien gjennom villvakre Luster til Fortun og videre til Skjolden. Deretter videre ut langs Sognefjorden til Urnes, som blant annet kan by på Norges eldste stavkirke. Urnes stavkirke  står på UNESCOs verdensarvliste.

Nedlagt gårdsbruk ved fylkesveg 55 Sognefjellsvegen i Bergsdalen mellom Turtagrø og Fortun i Luster, Nasjonal turistveg Sognefjellet.
©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

– Når du først er i Urnes, bør du også unne deg fergen over til Solvorn med en av Norges miste bilferger, sier han.

I Solvorn finner du det 370 år gamle hotellet Walaker Hotell, som kan tilby standsmessig og trivelig overnatting.

Femundsmarka

Den neste perlen Lauritzen trekker frem er kjøreturen langs vestsiden av Norges tredje største innsjø Femunden, som også kalles «innlandshavet». Her er det mange lange flate strekninger og en helt annen type natur.

– Denne veien fra Elverum til Røros er det ikke så mange som kjører, men det er en flott natur- og kulturopplevelse, sier han.

Veibokredatøren anbefaler også en tur ut på Femunden med den tradisjonsrike M/S Fæmund II, som har gått i trafikk på innsjøen siden den ble bygget i 1905.

Stemning i Tydal nord for Røros.

Veien til Havøysund

Den siste skjulte perlen bringer oss nordover. Langt mot nord. Nærmere bestemt langs Finnmarkskysten og veien til Havøysund helt ytterst mot nordishavet. Dette er blant de minst brukte nasjonale turistveiene i Norge.

– Dette er virkelig en spektakulær kjøretur og en helt magisk naturopplevelser, sier Lauritzen.

Innkjøringen til Havøysund over Havøysund bru er en opplevelse i seg selv. Brua som knytter Havøysund til fastlandet sto ferdig i 1986 og regnes som verdens nordligste bru av betydelig størrelse.

– Fra Havøysund kan du ta fergen ut til Ingøya, hvor du blant annet finner Skandinavias høyeste byggverk, en 362 meter høy radiomast som ble reist i 2000 for å sende NRKs radiosendinger til havområdene nordover, forteller han.

På Ingøya finner du også Norges nordligste kirke og ikke minst Norges nordligste rundkjøring. LIke nord for øya ligger også Fruholmen fyr, som inntil 2006 var Norges nordligste bemannede fyr.

Havøysund kirke.

Få rabatter på overnatting, opplevelser, leiebil, drivstoff og mye mer

Bli medlem i dag