Bilferie byr på stor frihet til å gjøre det du vil - det er ingen flyavganger som må rekkes eller annet stress. Og vil du stresse helt ned, er padling helt perfekt!

Padling har blitt stadig mer populært, og du kan enten ta med deg din egen kajakk på bilferie eller leie på stedet du skal.

Husk at mange kajakk-utleiere krever såkalt «Våttkort» - et slags førerkort for kajakk som viser at du kan håndtere en kajakk. Du får Våttkort av å ta kurs der man lærer litt om redningsteknikker om kajakken skulle velte.

Har padlet i over 400 kommuner

- Jeg har snart padlet i alle kommunene i Norge, og det illustrerer at man ikke trenger å reise så lang for å få en god padleopplevelse, sier padleentusiast Per Roger Lauritzen.

Han er forfatter til en rekke bøker, blant annet «Tusen Padleturer» og «Norges beste padleturer», i tillegg til å jobbe som redaktør for NAFs veibok.

- I veiboka har enkelte kommuner trukket frem padleturer når de skal fortelle om mulighetene for friluftsliv hos dem, og i tillegg inneholder NAF Veibok kontaktinformasjon til alle kommuner så det går an å spørre for å få tips om forholdene lokalt, sier han.

Når vi snakker med ham har han akkurat kommet inn etter en padletur i sitt eget nærmiljø i Asker:

- Jeg padlet fra Hvalstrand og rundt Bjerkøya. Det var en fantastisk opplevelse på en nydelig sommerdag. Det er gode padlemuligheter overalt, og jeg har bevisst oppsøkt nye kommuner nettopp for å bevise det, sier Lauritzen.

Padleguide for Norge: De skjulte perlene

Lauritzen forteller at du som padler har mye å velge mellom i Norge, med verdens nest lengste kystlinje og et enormt nettverk av elver og innsjøer.

- Jeg har hatt mange fantastiske opplevelser i kajakken. Senest i går besøkte jeg en godt skjult perle, nemlig Kassenkanalen i Lillesand kommune. Kanalen var opprinnelig en gammel landevei som på 1990-tallet ble sprengt ut og omgjort til kanal. Den ble åpnet av daværende miljøvernminister Torbjørn Berntsen, sier han.

- Kanalen i seg selv er bare 200 meter lang, og på en fjellhylle står en statue av Kassetassen. Området rundt er utrolig fint forbi Høvåg og rundt flotte øyer, sier Lauritzen.

For noen år siden padlet Lauritzen store deler av Glomma; fra Glåmavuggutjønn i Tydal til Fredrikstad.

- Jeg har alltid fått høre at Glomma er kjedelig å padle i, men jeg hadde utrolig mange store opplevelser på turen som varte i noen uker. Deler av Glomma er fantastisk flott, spesielt lengst nord – det er faktisk en litt skjult perle som bør nevnes, sier han.

I Indre Østfold er det mange gode padlemuligheter, og Lauritzen trekker frem Haldenvassdraget som et sted for fine padleopplevelser.

- Det er ikke så mange som vet om det, men her er det vakkert. De har nylig laget en kystled i Haldenvassdraget, som innebærer at du har mulighet til å padle til og overnatte på kulturhistorisk interessante steder, sier han.

Lengre vest i landet peker Lauritzen på Austevoll kommune i Hordaland som et padleeldorado.

- Dette er bergensernes sørland, og er et nydelig område å padle i med masse øyer i hele kommunen. Det er god forbindelse med ferge og bro mellom øyene slik at det er enkelt å ta seg rundt til gode utgangspunkt for padleturer.

Ta turen innom Bekkjarvik Gjestgiveri om du blir sulten, for her kan du besøke en øyperle samtidig som verdensmesteren i kokkekunst, Ørjan Johannessen, tryller frem nydelige smaker.

- I området er det flere fyr som har blitt restaurert og blitt satt i stand til å ta i mot besøkende, blant annet Marstein fyr. Det skal sies at det ikke er lett å padle dit, det er langt ut i havet og værutsatt. Men når det er litt roligere sjø, kan dette være noe for erfarne padlere som ønsker en utfordring, sier Lauritzen.

Videre nordover i landet anbefaler padleeksperten Solund i Sogn og Fjordane, som ligger ytterst i Sognefjorden.

- Her er det mange fine passasjer mellom øyene. Her er du langt ute i havet samtidig som du er beskyttet av øyene.

Lengre nord finner du vakre Helgelandskysten, som er en favoritt blant padlere.
- Alle som har padlet litt ønsker seg til Helgelandskysten. Både utenfor Sandessjøen, Herøy og Dønna er det vakkert. Også oppover mot Lurøy og Rødøy kan anbefales. Her er det enorme padlemuligheter, og mange har disse områdene som klare favoritter.

- Også lengre sør mot Brønnøysund er et fint område å padle i. Det å padle rundt Torghatten er ganske morsomt, sier Lauritzen.

Lofoten og Vesterålen er nok et sted for de store padleopplevelsene, ifølge han.
- Lofoten har masse muligheter, blant annet fra Svolvær og Vågan og lengre utover, sier han.

I nærheten av Bodø trekker Lauritzen frem Beiarn som et fint sted å padle.

Tips og pakkeliste for en vellykket padletur

- Padlevett er som fjellvett, forbered deg på forholdene du kan møte. Det er stor forskjell på stille innsjø og ytre kyst. Du skal alltid kle deg etter vanntemperaturen og ikke temperaturen i luften, selv om det er fristende. Om du skulle velte, må du være klar for et langvarig opphold i kaldt vann, sier Per Roger Lauritzen.

- Det er lurt å ha på seg padlebekledning, og ha med utstyr til selvredning – ha med en pumpe og flyteelement.

Tips til pakkingen:

  • Pumpe og flyteelement til selvredning.
  • Pakk alt i små poser. Bruk kajakkens lagringsrom og ikke sekk på ryggen.
  • Ta med hansker og plaster, i tilfelle du får blemmer.
  • Åresnor kan være kjekt om du mister åren i vannet.
  • Ta med myggspray og solkrem.
  • Husk badetøy.
  • Kikkert er bra å ha med – så får du sett de vakre naturopplevelsene på nært hold.

Du trenger ikke å kjøpe masse dyrt utstyr før du drar, du kan leie mye av det utstyret du trenger.