Barn som kjeder seg på biltur kan være en utfordring for noen og enhver, og man kan fort gå lei av å telle gule biler. Ikke er det så mange av dem heller. Det lønner seg derfor å legge alt til rette for at barna kan underholde seg selv og dermed få tiden til å gå fortere.

Tidsfordriv i baksetet

En sikker vinner her er en iPad eller et nettbrett. Husk ladekabler med bilinngang, eventuelt en powerbank. Det kan også være lurt å laste ned tidsfordriv som filmer, serier, lydbøker og spill på forhånd. Men det finnes heldigvis også ikke-elektroniske tidsfordriv som med fordel kan bli med på turen, som for eksempel bøker, tegnesaker, leker og kanskje en kikkert.

Er barna små kan det lønne seg å fylle baksetet med myke ting som tepper, puter og kosebamser for å gjøre bilturen så behagelig som mulig. Selv om de selvfølgelig sitter fastspent i barnesetet under kjøring, kan det være godt å holde i noe mykt.

Husk også mat og snacks til turen. Alle som har barn vet også at det lønner seg å ha med våtservietter. Mange våtservietter.

Slik sikrer du bagasjen

Unngå for mange løse gjenstander i bilen, da det ved et eventuelt uhell kan få fatale konsekvenser for samtlige passasjerer. Selv løse gjenstander i bagasjerommet kan føre til alvorlige ulykker. Ved en bråstopp i 50 km/t vil en gjenstand som veier tre kilo bli kastet fremover med en kraft som tilsvarer rundt 90 kilo. Her er derfor noen gode tips som kan hjelpe deg til å unngå unødvendige skader ved en kollisjon eller en bråstopp:

  • Har du stasjonsvogn kan det lønne seg å investere i et bagasjenett som går fra bakseteryggen og opp til taket.

  • Sørg for å pakke tunge ting nederst og så nærme bakseteryggen som mulig.

  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men aldri høyere enn nakkestøttene i baksettet.

  • Tenk også likevekt når du pakker bagasjerommet, slik at ikke bilen er tyngre på dene ene siden.

  • I kupéen bør løse gjenstander legges i hanskerommet, i lommen bak forsetene og eventuelt under setene.

  • Bruk innebygde kroker og festeanordninger i bagasjerommet til å feste tunge gjenstander så godt det lar seg gjøre.

  • Oppbevar aldri gjenstander på hattehyllen bak eller på dashbordet foran.

Hva skjer når man kræsjer med bagasje?

ADAC har også testet annet utstyr vi har for vane å laste inn i bilene våre, slik som vogner, kjølebokser og kofferter.

Hele videoen fra kollisjonstesten kan du se her.

Testbilen, en BMW 5-serie stasjonsvogn med modellkode E39, ble testet to ganger – med henholdsvis sikret og usikret last. Testen ble utført i henhold til normene DIN 75410-2 og ECE-R44. Den holder en fart på 50 km/t og bråstopper til stillestående på under 0,1 sekund.

I testbilen med usikret last satt føreren uten sikkerhetsbelte, og passasjeren med beina på dashbordet, som mange gjør på langtur. 

Følgende utstyr var på plass:

Antall Gjenstand Vekt per gjenstand
1 Kjøleboks 10 kg
1 Flaske med spylervæske 10 kg
1 Vogn 10 kg
3 Kofferter 25 kg
2 Hagestoler 5 kg
1 Hagebord 10 kg
2 Flyktstoler 4 kg
Diverse Spill/tilbehør 5 kg
Totalt   138 kg

Planlegging er alfa og omega

God planlegging er aldri feil. Så også når det gjelder bilturer med familien. Sørg for å ha med nok klær og gode sko, og selvfølgelig badetøy hvis været tillater det. Det kan også lønne seg å legge inn ispauser, tissepauser og matpauser i planene.

Tryggere på veien med NAF!

Våre bilbergere gir deg veihjelp hele døgnet, uansett årsak!
Du får også rabatter på overnatting, leiebil og opplevelser.

Bli medlem i dag

Et godt tips til småbarnsfamilier er å printe ut reiseruten på forhånd, slik at barna kan følge med på hvor dere befinner dere til enhver tid og selv se hvor langt det er igjen. Noe som kan redusere antallet ganger du vil høre spørsmålet “Er vi framme snart?” fra baksetet.

Men det går også an å planlegge for mye. Biltur er en fleksibel reisemåte. Legg derfor inn muligheter for noen omveier underveis i planene. Det er ofte nettopp på omveiene du finner de uventede og minneverdige opplevelsene.

Er bilen klar for bilferie?

Et medlemsskap i NAF med veihjelp gir deg en ekstra trygghet på veien. Men det skader likevel ikke å sjekke om bilen din er klar for ferieturen eller ikke. Dette kan du enkelt gjøre ved å ta en NAF-test på ditt nærmeste NAF-senter.

Husk å ta med en reservenøkkel på turen, og kjør forsiktig. God tur!