Kort fortalt:

  • Forbered barna på reisen og ta pauser underveis.
  • Lydbøker, spillelister, quiz og nettbrett er ofte populært.
  • Løse gjenstander i bilkupeen skal sitte fast, og husk å sikre bagasjen med stropper før du reiser.
  • Ta også med mat og drikke til barna, det kan få timene til å gå litt fortere.

“Er vi framme snart?"

Bilkjøring krever din fulle og hele oppmerksomhet, og barn som kjeder seg på biltur kan være en utfordring for noen og enhver. I tillegg kan man kan fort gå lei av å telle gule biler. Ikke er det så mange av dem heller. Det lønner seg derfor å legge alt til rette for at barna kan underholde seg selv og dermed få tiden til å gå fortere.

Et godt tips er å printe ut reiseruten på forhånd, slik at barna kan følge med på hvor dere befinner dere til enhver tid og selv se hvor langt det er igjen. Noe som kan redusere antallet ganger du vil høre spørsmålet “Er vi framme snart?” fra baksetet.

Tidsfordriv i baksetet

En sikker vinner her er en iPad eller et nettbrett. Husk ladekabler med bilinngang, eventuelt en powerbank. Det kan også være lurt å laste ned tidsfordriv som filmer, serier, lydbøker og spill på forhånd. Men husk at slike løse gjenstander i bilkupeen skal sitte fast. Skulle dere komme ut for et uhell, vil du ikke ha et nettbrett flyvende gjennom bilen med voldsom kraft. Det finnes gode løsninger for å spenne fast slike produkter.

Det finnes heldigvis også ikke-elektroniske tidsfordriv som med fordel kan bli med på turen, som for eksempel bøker, tegnesaker, leker og kanskje en kikkert.

Er barna små kan det lønne seg å fylle baksetet med myke ting som tepper, puter og kosebamser for å gjøre bilturen så behagelig som mulig. Selv om de selvfølgelig sitter fastspent i barnesetet under kjøring, kan det være godt å holde i noe mykt.

Husk også mat og snacks til turen. Alle som har barn vet også at det lønner seg å ha med våtservietter. Mange våtservietter.

Barnesete_belte_stramming_01.jpg

SIKKERHET: Tykke plagg under beltet skaper større avstand mellom sikkerhetsbeltet og kroppen. Alle i bilen må ta av ytterklærne, og stramme beltene godt før ferieturen kan starte.

Ta pauser underveis

Et annet godt tips er å ta pauser underveis. Særlig for de minste barna er dette viktig. Har du en lei ettåring i barnesetet, er det ikke så mye annet som hjelper enn et stopp. Vi har alle godt av å strekke litt på bena, få gått på do og få i oss kanskje en matbit eller to.

Sikre bagasjen før du reiser

Vi har tidligere gjennomført kollisjonstester med løst vinterutstyr. De viser med all tydelighet hvor livsviktig det er å pakke riktig. Ved en bråstopp i 50 km/t vil en gjenstand som veier tre kilo bli kastet fremover med en kraft som tilsvarer rundt 90 kilo.

Den største og tyngste bagasjen skal ligge lavest, og så langt fram i bagasjerommet som mulig for å gi lavt tyngdepunkt. Da ligger bagasjen mest mulig stabilt og tyngdepunktet til bilen blir fint. Har du takboks, pakk alle de lette tingene på taket, men husk at du også må passe på takboksvekta.

Unngå for mange løse gjenstander i bilen, da det ved et eventuelt uhell kan få fatale konsekvenser.

Er bilen klar for bilferie?

Et medlemsskap i NAF med veihjelp gir deg en ekstra trygghet på veien. Men det skader likevel ikke å sjekke om bilen din er klar for ferieturen eller ikke. Dette kan du enkelt gjøre ved å ta en NAF-test på ditt nærmeste NAF-senter.

Husk å ta med en reservenøkkel på turen, og kjør forsiktig. God tur!