Kort fortalt:

 • Forbered barna på reisen og ta pauser underveis.
 • Lydbøker, spillelister, quiz og nettbrett er ofte populært.
 • Løse gjenstander i bilkupeen skal sitte fast, og husk å sikre bagasjen med stropper før du reiser.
 • Ta også med mat og drikke til barna, det kan få timene til å gå litt fortere.

“Er vi framme snart?"

Klassikeren “Hvor lenge er det igjen?” fra baksetet kjenner alle mødre og fedre. Den kommer raskt. Derfor er det viktig å planlegge bilferien på barnas premisser. Ikke tenk at du skal komme raskest mulig fram til målet, men gladest mulig.

Et godt tips er å printe ut reiseruten på forhånd, slik at barna kan følge med på hvor dere befinner dere til enhver tid og selv se hvor langt det er igjen.

Tips til pakkeliste:

 • Mat og drikke til bilturen
 • Klær for både varme og kalde dager
 • Lydbøker og nettbrett
 • Papir og toalettpapir
 • Solkrem
 • Kryssord
 • Mobillader
 • Antibac og våtservietter
 • Solbriller
 • Leker til barna

Barnas-ting_tur_bil.jpg

UNDERHOLDNING: Ikke glem barnas bamser, tegnebøker, hodetelefoner og nettbrett når dere skal på tur. Husk bare at nettbrett i bilkupeen skal sitte fast.

Husk mat og underholdning til de i baksetet

Det er viktig med mat og drikke, og ikke minst underholdning som barna kan drive med mens man kjører.

En sikker vinner her er en iPad eller et nettbrett. Husk ladekabler med bilinngang, eventuelt en powerbank. Det kan også være lurt å laste ned tidsfordriv som filmer, serier, lydbøker og spill på forhånd. Men husk at slike løse gjenstander i bilkupeen skal sitte fast. Skulle dere komme ut for et uhell, vil du ikke ha et nettbrett flyvende gjennom bilen med voldsom kraft. Det finnes gode løsninger for å spenne fast slike produkter.

Det finnes heldigvis også ikke-elektroniske tidsfordriv som med fordel kan bli med på turen, som for eksempel bøker, tegnesaker, leker og kanskje en kikkert.

Er barna små kan det lønne seg å fylle baksetet med myke ting som tepper, puter og kosebamser for å gjøre bilturen så behagelig som mulig. Selv om de selvfølgelig sitter fastspent i barnesetet under kjøring, kan det være godt å holde i noe mykt.

Kvam-Steinstoberget-Rasteplass-Foto-Per-Roger-Lauritzen.jpg

RASTEPLASS: Finner du en rasteplass kan familien ta seg en god pause, spise mat, løpe rundt og se på den vakre naturen vi har i landet vårt.

Finn barnevennlige attraksjoner 

Finn noen fine attraksjoner dere kan besøke på turen. Rundt om i landet er det aktivitetsparker, besøksgårder og andre attraksjoner for barn dere kan besøke, dersom disse holder oppe i sommer.

Du finner attraksjoner både i gode, gamle NAF Veibok og i NAFs digitale reiseplanlegger.

Hvis koronautbruddet gjør at disse må holde stengt, husk at det er ofte ikke så mye som skal til for å vekke nysgjerrigheten hos barna. En stor stein på en rasteplass kan være morsom å klatre på, og en kort tur inn i et skogholt kan bli en morsom oppdagelsesferd. En bonus er at slike attraksjoner ikke gjør de samme innhuggene i feriebudsjettet.

Du finner tips til fine steder dere kan besøke i NAFs reisetipsbøker.

Vi oppdaterer også saken vår om hvordan du skal forholde deg til koronareglene på norgesferie løpende.

Ikke glem pausene underveis

Vel så viktig er de gode pausene. Både små og store trenger et avbrekk på lengre kjøreturer. 

Og det trenger ikke være de mest spektakulære pausene man tar. En is på et hyggelig sted gjør underverker, det samme gjør en dukkert i et lite tjern eller i sjøen. Poenget er å hygge seg på tur. Legg heller inn noen pauser for mye og ta noen pauser på sparket. Da blir stemningen langt bedre.

Camping2.jpg

TELTTUR: Hva med å sove ute i telt sammen med familien?

Er dette året for å børste støvet av teltet?

Det er ikke alle som eier eller har tilgang til en hytte. Usikkerheten er fortsatt stor om overnattingssteder får åpnet som normalt til sommeren på grunn av korona-pandemien. 

Så kanskje telt og sovepose skal være en del av ferieoppakningen i år? Eller hva med årets hit, nemlig hengekøya? Da blir det en slags retro-ferie. En reise tilbake i tid til da man slo opp telt ved et vakkert fjellvann eller i en fin vik innerst i en fjord. 

Vi er så heldige i Norge at vi faktisk kan campe nær sagt hvor som helst. Allemannsretten står sterkt. Men husk at du ikke kan være lenge på et sted uten tillatelse fra grunneier, maks to døgn. Og det er viktig å oppføre seg og vise hensyn, både til andre som har valgt samme sted for overnatting og ikke minst til naturen og rydde opp etter seg når man drar.

Hvordanpakkesikkkert_stropper.jpg

UT PÅ TUR: Det er mye som skal med når familien skal på bilferie, og et av våre beste tips er å stroppe fast bagasjen før dere reiser.

Sikre feriebagasjen på tur

Det er ofte mye som skal med på tur, og det å sikre feriebagasjen er noe av det viktigste du gjør før du reiser. Husk at største og tyngste bagasjen skal ligge lavest, og så langt fram i bagasjerommet som mulig for å gi lavt tyngdepunkt. Da ligger bagasjen mest mulig stabilt og tyngdepunktet til bilen blir fint.

Har du takboks, pakk alle de lette tingene på taket, men husk at du også må passe på takboksvekta. Om du reiser fra sted til sted – ikke glem å sikre bagasjen hver gang du pakker om.

God tur!