I dag huser Bergen Vestland fylkeskommunes administrasjon, men tidligere var byen mellom de syv fjell både Norges første rikshovedstad og kroningsby. En ypperlig havn, nærheten til storhavet og utbredt handel gjorde lenge Bergen til Nordens største by og sørget for at den var Norges mest folkerike frem til 1830.

Det er ikke vanskelig å merke på noen timers vandring at Vestland og Vestlandets hovedstad fremdeles har mye av denne storheten i seg.
Den rundturen jeg fikk anbefalt for å oppleve dette starter naturlig nok nede i Vågen, ved Zacharisbryggen. Der ligger Fisketorget aller innerst med livlig handel og lange tradisjoner. En adskillig mer moderne mathall ligger like ved. Den rommer også turistkontoret og begge steder kan være verdt et besøk før turen videre.

Attraksjonene ligger tett som hagl rundt Vågen, og på østsiden kommer du raskt til den velkjente Tyskerbryggen. Den står på UNESCOs liste over verdens kulturarv og var fra 1360 til 1754 sete for Det tyske kontor og det sentrale knutepunktet for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge. I dag er Finnegården innredet som hanseatisk museum og viser hvordan de tyske kjøpmennene levde og handlet på Bryggen.

Et godt tips er også å ta en tur inn i smugene mellom og bak de velkjente fasadene. Der holder en rekke lokale håndverkere og kunstnere til og der finnes også en kaffebar og etablissementer som serverer sterkere saker.

Vil du lære mer om området kan du besøke Bryggens Museum, ved Mariakirken. Det har en permanent utstilling av funn fra Bergens historie og favner både handel, håndverk, samferdsel, bolig- og sosialforhold, forsvar, kirke og klostervesen. Mariakirken er for øvrig byens eldste bygning, fra tidlig på 1100-tallet,

Bergenshus og Håkonshallen 0620 (14).JPG

Majestetiske Håkonshallen.

Rundt Bergenhus festning

Etter å ha vandret noen få hundre meter nordover langs Bryggen, dukker Håkonshallen opp på innsiden av vollene og murene som omringer Bergenhus festning. Før du kommer dit kan det forresten være en god ide å ta en liten titt langs kaikanten for å få med seg det flotte synet av Bergens stolthet, skoleskipet statsråd Lemkuhl. Det har sin faste plass der om det ikke er ute på tokt.

Å se nærmere på Bergenhus festning er også en god ide. Den var residens for landets styrende myndigheter til ca. 1300, og rommer altså Håkonshallen, en imponerende steinbygning fra middelalderen. Det er lett å kjenne historiens sus når man vet at steinbygningen ble oppført i 1261 av Håkon Håkonsson til hans sønn Magnus Lagabøtes bryllup i 1261.

Fra vollene på Bergenhus har du også god utsikt både mot Vågen og mot Skoltegrunnskaien. Tett på det maritime kommer du også om du vandrer forbi de mektige trærne på festningsområdet, og svinger ut i Sjøgata på nordsiden. Den leder forbi den fargerike bebyggelsen i Skutevik og frem til Sandviken. Enda bedre oversikt får du om du følger trappene opp til Nye Sandviksveien og følger denne rundt odden.

Mitt turforslag videre fra Sandviken går forbi ærverdige Sandviken kirke og så sørover igjen langs Ladegårdsgaten. Da passerer du gjennom et trivelig boligområde hvor de velstelte husene ligger tett i tett. Etter noen bratte Bergensbakker kan du puste ut i en trivelig liten park ved Krohnengen skole. Parkens navn er Fredens bolig, og det forteller at dette er en gammel gravplass.

Skansen gml brannstasjon  0620 (2).jpg

Skansen brannstasjon sto klar i 1903.

I fjellsiden forbi Skansen

Etter en fredfull parkopplevelse kan du ta fatt på nye bakker og se mer av den typiske bergensbebyggelsen som utnytter sine små tomter fullt ut langs Professor Dahls gate. Et par hundre meter videre gjennom Tordenskjolds gate, åpner utsikten seg på nytt, og du har kommet frem til Skansedammen. Det er et stort, grunt basseng hvor det kan passe godt å vasse litt en varm sommerdag.

Utenom sommeren er nok ikke det like aktuelt, men du kan uansett glede deg over flott oppmurte plattinger og flere kunstinstallasjoner. Like ved ligger den gamle Skansen brannstasjon som nå blant annet er tilholdssted for det lokale buekorpset.

I forkant av hele anlegget går Øvre Blekeveien som byr på en utrolig fin utsikt mot Vågen og Bergen sentrum. Også her har kommunen tilrettelagt med gode benker, slik at det bare er å sette seg ned å nyte utsikten. Få steder er det så lurt å ha med en kikkert på byvandringen som i Bergen.

Den utsikten får du mer av om du følger mitt turforslag videre sørover på Proms gate som blant annet passerer Fløybanen. En sving etter den fortsetter turen på veien med det talende navnet Brattlien. Omtrent der den forandrer navn til Leitet svinger du bratt ned Skivebakken. De første stupbratte meterne går den i trapp, men så er den en mer vanlig, men fremdeles svært bratt boliggate, nesten ned til Bergens domkirke.

Bergen domkirke 0620.JPG

Bergen domkirke er en langkirke fra 1150

Deler av kirken den er også blant Bergens eldste bygninger fra 1100-tallet. Ved domkirken er du nede i den flate delen av sentrum igjen og kan følge Kong Oscars gate frem til Vågen hvis du vil ha en rundtur. Eventuelt er det mange avstikkere å ta til de andre kulturminnene og attraksjonene Bergen er så full av.
På den andre siden av Vågen går det også en flott rundtur høyt og lavt: Fredriksberg fort, Klosterhaugen og Nykirken er bare noen av høydepunktene på turen utover mot Nordnes, men det blir kanskje turen en annen dag…..

Fakta:

Rundturen er vel 5 km, men det er mange muligheter for ekstra avstikkere