Til Bodø kommer folk til lands og til vanns og i luften med, som det heter i eventyret om Askeladden og de gode hjelperne, og herfra reiser mange videre til sitt bestemmelsessted. Bodø lufthavn er selvfølgelig tilknyttet stamrutenettet.

I Bodø har Nordlandsbanen sin endestasjon, her anløper Hurtigruten og herfra går hurtigbåter langs kysten og bilferge til Værøy, Røst og Moskenes.
Midt i Bodø ligger Bymuseet, et naturlig sted å starte vår byvandring. Bygningen er fra 1903 og blant de eldste i Bodø sentrum.

Den store fortellingen omhandler byens historie, men i museet vises også ulike utstillinger gjennom året. Bodø ble tildelt bystatus i 1816, så når en av de eldste bygningene er fra 1903, minner dette oss om bombingen i 1940. Den 27. mai dette året slapp tyske krigsfly mer enn 200 høy-eksplosive bomber og 1000 brannbomber over byen. 400 av byens 600 bygninger ble ødelagt, men utrolig nok mistet bare 15 mennesker livet.

Bymuseet har adresse Prinsensgate 116, og med ryggen mot museet ser vi rett på Bodø domkirke. Vår byvandring skal ende ved kirken, men først skal vi ta til høyre og besøke den nyrenoverte Solparken. En av hovedattraksjonene i folkeparken er Tidevannsfontenen, og sentralt i fontenen er hvalrosskulpturen som Ole Holand laget i 1961.

Du kan kose deg lenge i Solparken, men byvandringen går ut omtrent midt i parken, mot Havnegata.

Mot torget og Tollbugata

Vi skal følge Havnegata til torget og får underveis Bodø rådhus på venstre side. Med en vekt på 25 tonn og en lengde på 13 meter, er skulpturen «Mellom fjell og hav» av Philipp Dommen godt synlig på torget. Vi finner mye kunst i byens uterom, og mye av den «nye» kunsten kommer fra prosjektet «NordlandiArt» og gatekunst fra UpNorth-festivalen.

002727_Terje-Rakke-Nordic-Life_www.nordnorge.com.jpg

Vi krysser torget, går et kvartal langs Sjøgata og svinger til høyre inn Hundholmgata til Tollbugata. I Tollbugata 9 ligger den tradisjonsrike Løvold kafeteria. «Spisesteder kommer og går, men Løvolds Kafeteria består», heter det i reklamen. Og fornøyde kunder må det ha vært mange av siden virksomheten startet i 1939. Selv lar vi oss lokke av hjemmelaget mat og husmannskost som følger årstidene. I Tollbugata 13 finner vi Hundholmen brygghus som har lunsjservering fra kl. 11.00. Det er ingen grunn til å gå sulten ut av Tollbugata.

I Tollbugata er selvfølgelig Tollboden en sentral bygning. Den ble bygd i 1912 av råhuggede granittblokker, «råkopp-stil», og man får inntrykk av at bygningen reiser seg direkte fra grunnfjellet. Kanskje ingen tilfeldighet at Tollboden tålte bomberegnet i 1940. Vi går vestover på bryggekanten og til venstre, over havnebassenget, ligger Nyholmen skandse. Forsvarsanlegget ble bygget i 1810 for å beskytte kornlagrene på Hundholmen. Nyholmen skandse er Bodøs tusenårssted og vel verdt et besøk. Vi får etter hvert utsikt mot en kortere avstikker, en molovandring til Rundholmen.

Ytterst på bryggekanten svinger vi sørover, og på godværsdager kommer vi til et travelt område med uteservering. De som ønsker en molovandring, fortsetter langs havna og kommer tilbake til Storgata ved Stormen Bibliotek. Stormen er kulturkvartalet bestående av Stormen Konserthus og Stormen Bibliotek.

Både biblioteket og kulturhuset ligger langs Storgata, men Hålogalandsgata skiller de to byggene. I krysset Storgata Hålogalandsgata ligger også et hus som tålte bomberegnet, nemlig Saltens Dampskipsselskaps administrasjonsbygg som stod ferdig i 1931.

Tilbake til domkirken

Det er også verdt å legge merke til Merkurgården i Storgata 3, på hjørnet mellom Storgata og professor Schyttes gate. Bygningen er et godt eksempel på gjenreisingen av Bodø. Det var butikker i første etasje, kontorer i andre og leiligheter i tredje etasje. Bygården sto ferdig i 1948 og er tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas som også tegnet Bodø Domkirke og Bodø Rådhuset.

Vi fortsetter i Storgata og går inn i Glasshuset, en overbygd gågate mellom Professor Schyttes gate og Torvgata. Gågate har det vært siden 1976, mens overbygningen kom på plass i 1992. Glasshuset rommer 75 butikker og spisesteder, og et underjordisk parkeringsanlegg.

Vi tar Torvgata til venstre, får etter hvert Rådhuset til høyre og avslutter vår byvandring ved Bodø domkirke. Kirken sto ferdig i 1956 og har et frittstående klokketårn som er 36 meter høyt. Bodø domkirke ble fredet av Riksantikvaren i 2002 som en del av etterkrigsarkitekturen i Bodø.

Flott natur

Kos deg i sentrum, men ha også et blikk mot den mektige naturen som omgir byen, havet og øyene i vest og Børvasstindan i sør. Vil du se byen «fra luften», er Veten, bedre kjent som Keiservarden, rette stedet. Her får du et 360 graders panorama med utsikt mot blant annet Landegode, Børvasstidene, Lofoten og Suliskongen. Turen er lett tilgjengelig, distanse: 5 km og varighet: ca. 2 timer.

Fakta:

Byvandringen uten avstikkere er i underkant av 2 km.