Med en av landets største familieattraksjoner, Kristiansand Dyrepark som nærmeste nabo, er det slett ingen ulempe at byen er lett tilgengelig for barnefamilier. Overskriften kunne også vært «En strukturert by med nærhet til naturen», men vi valgte å fokusere på kunsten.

Vi møter kunsten i form av skulpturer og utsmykning flere steder i Kvadraturen og ikke minst ved Kilden, langs Strandpromenaden og Bystranda. Den nære og lett tilgjengelige naturen er Baneheia og Odderøya.

Vi blir ikke ønsket velkommen av byens grunnlegger, Christian IV (Christian Quart), men av en høyreist kong Haakon VII som står foran rådhuset. Vi tar noen skritt til side for ikke å snu ryggen til kongen, og rusler over torget for å starte vår byvandring ved Domkirken. Det er gratis entre til Norges nest største katedral, bygd i 1880-årene i nygotisk stil.

I sommerhalvåret er kirken åpen for publikum hver dag fra 10 til 17, i vinterhalvåret er det noe mer begrensede åpningstider

"Æ ser dæ på Markens i kveld"

Veien videre går ned Torvet, forbi grønnsakshandleren og blomster-Tormod, og vi er i Markens, byens travleste handlegate. Visen "Æ ser dæ på Markens i kveld" av Øyvind Smestad har status som Kristiansands nasjonalsang, og forteller oss hvor sentral denne gaten har vært for byens innbyggere. Tidlig på 1800-tallet var dette gaten som førte ut til beitemarkene. Nå er markene bebygd, men gaten har beholdt sitt navn.

Vi tar til venstre og følger Markens ned til Sjøhuset, den gamle røde bygningen som huser en av byens bedre restauranter. Her tar vi til høyre og går den lille veien under to broer og kommer ut på Fiskebrygga, byens beste markedsplass for fisk, skalldyr og mye mer. En varm fiskekake på bryggekanten gir en rik smaksopplevelse. Her finner vi flere restauranter, - noen har uteservering og er kun åpne om sommeren.

Litt lenger ut på brygga ligger Kilden, byens Teater- og Konserthus. Her finnes en koselig kafe med småretter, middager eller bare kaffe med noko attåt. Vegg-i-vegg med Kilden ligger Kunstsilo, en gammel kornsilo som i skrivende stund blir transformert til et vakkert og innholdsrikt kunstmuseum. Dette er et resultat av en enorm kunstgave fra byens egen Nicolai Tangen.

Bygget skal stå ferdig i 2022 og huse Tangen-samlingen og Sørlandets Kunstmuseum og deres samlinger. På sørsiden av Kunstsilo ligger den nye bydelen Kanalbyen. Her er det planlagt 700 leiligheter.

Vi må litt tilbake, nesten samme vei vi kom, for å komme til Strandpromenaden. Her går vi forbi skulpturer og lekeapparater, en stor lekeplass for de minste, og en av byens mest ettertraktede båthavner for privatbåter. Christiansholm Festning ble bygd i 1672 av Fredrik III, og fra festningsvollen har man en praktfull utsikt over Østerhavnen. Vårt neste stopp er Bystranda og badelandet/svømmehallen Aquarama.

Posebyen-i-Kristiansand-VS-00671_1920- Foto_Adam_Read_jpg.jpg

Praktfulle Posebyen er vel verdt et besøk. Foto: Adam Read/ visitsorlandet.no

Bygg fra 1700-tallet

Vår vandring går rundt Tangen, nok en ny bydel, og følger elva Otra nordover et stykke. Ved den nye sykkelbrua kan man ta seg opp den lille bakken til venstre og rusle videre inn i Posebyen, den gamle bydelen i Kristiansand. Bydelen utgjør ca en fjerdedel av Kvadraturen, og var det eneste som stod igjen etter bybrannen i 1892. De eldste husene her er fra 1700-tallet, den gang man hadde husdyr og utedo i bakgårdene. I dag er det populært å bo i disse sjarmerende husene som nå blir tatt godt vare på og er vernet.

Av de fineste gatene er Skippergata og Rådhusgata. Begge krysser innfartsveien Festningsgata og bringer oss tilbake til utgangspunktet, Domkirken. Men før vi kommer til kirken, skal vi gå igjennom Wergelandsparken, en liten grønn og blomstrende oase midt i byen.

Her finner vi en av byens store sønner, Henrik Wergeland, på sokkel. Men det var hans bror, Oscar, som anla parken i 1859-1860. I juni byttes 8 500 løkblomster ut med 7 770 sommerblomster. De står nok fortsatt i høstferien, men vil bli byttet ut senere. Over torget ligger Rådhuskvartalet, Kristiansand kommunes administrasjon med innbyggertorg og turistinformasjon. Her avslutter vi dagens vandring.

Fakta:

Rundturen i Kristiansand er minimum 2-3 kilometer litt avhengig av hvilke gater du går, men kan selvfølgelig gjøres mye lenger.