Med det bredbygde og hvitskimrende Operahuset på den ene siden, og det høye, men krumbøyde Munchmuseet på den andre siden, når Akerselva Bjørvika og Oslofjorden. Under seg krysser Oslos viktigste elv den travle Operatunnelen.

Akerselva kommer fra Maridalsvannet og er circa ni kilometer lang, men egentlig danner den siste biten av Nordmarkavassdraget. Det strekker seg 47 kilometer fra Puttmyrene i Jevnaker kommune. Kontrastene mellom skog, innsjø og by langs vassdraget er derfor store. Størst er de fra den beskyttede drikkevannskilden, Maridalsvannet 149 meter over havet, til møtet med travle Bjørvika og fjorden.

Selv om enden av Akerselva er den mest storslagne, kan nok en fot- eller sykkeltur langs Akerselva med fordel følge vannets ferd, og gjerne starte fra Norsk Teknisk museum like nedenfor Maridalsvannet. Det går stort sett turvei går langs elva fra innsjøen og ned til Vaterland. Før du starter turen nedover for alvor anbefales en tur inn på museet. Det ligger like ved Kjelsås stasjon og er nasjonalt museum for teknologi, industri, vitenskap og medisin. Museet tilbyr også mange aktiviteter for barn. Museumsoppholdet kan forresten bli langvarig siden det også byr på et interessant interaktivt kunnskapssenter, Norsk Telemuseum og har både museumsbutikk og trivelig kafé.

dronebilde-Thomas F-12092019.jpg

Foto: Norsk Teknisk Museum

Trivelig kan det også være ved Brekkedammen, like nedenfor museet. Sommerstid er dette en populær badeplass som sannsynligvis har Oslos reneste badevann der det ligger like ved drikkevannskilden. Vannet er like rent i høstferien, men nok adskillig kaldere. Men om du har lyst, har du lov!

Over og under 45 broer

Naturopplevelsene de første kilometerne videre langs Akerselva er det også klasse over. Turveien svinger seg vakkert gjennom terrenget langs trekledde bredder der elva flyter stille forbi. Mange muligheter til å krysse elva er det også for dem som vil skifte mellom elvebreddene.

Over Akerselva er det 45 broer, hvorav 20 som tar biler. Den mest trafikkerte er der Rolf Wickstrømsvei, eller Ring 3, passerer over elva. Den kommer du til etter å ha passert Nydalsdammen med Nydalsfossen og de tidligeree industribygningene i området.

På nedsiden av Ring 3 lå tidligere Christiania Spigerverk. Det er i dag erstattet av Nydalsbyen, som blant annet inneholder en rad med flotte kontorlokaler, TV-studioer og BI. Videre nedover Akerselva passeres Sandaker og Torshov, og på lange strekninger er det turveier på begge sider av elva.

Etter på ha passert under Bentsebrua og like før Akerselva passerer under Ring 2, ligger det staselige gårdsanlegget på Vøyenvollen på en bakketopp på vestsiden. Gården på Sagene har røtter fra 1600-tallet, og drives nå av fortidsminneforeningen Oslo og Akershus. Det flotte hageanlegget kan besøkes hele året..

Turen videre langs elvebredden går nedover langs de ganske imponerende Vøyenfallene og passerer det idylliske rødmalte Hønse-Lovisas hus ved Beierbrua. Waldemar Thranesgate passerer Akerselva på Sannerbrua, og elva svinger seg videre nedover forbi Foss videregående skole. Navnet forteller også litt om Akerselva i dette området.

Like ved ligger Åmotbrua. Det er Norges andre kjedebro av støpte jernkjeder og ble laget på Nes jernverk i 1852. Den gikk i mange år over Drammenselva i Modum før den ble flyttet til hovedstaden. Når du vandrer her kan du gjerne nynne Oslodikteren Lillebjørn Nilsens kjente sanger: I «Far har fortalt» omtaler støpejernsplaten på Aamot bru, og «Alexander Kiellands plass» forteller oss: «Og elva rant litt fortere under Sannerbruas spenn.»

DSC_7192-1200px.jpg

Akerselva er også velegnet for syklister.

Ta en avstikker

Like før du kommer til Grünerbrua er det tid for en ny avstikker, i hvert fall om du er sulten. I Maridalsveien 17, på vestsiden av Akerselva ligger nemlig Mathallen i Oslo og tilbyr, kafeer, spisesteder og flere spesialbutikker som tilbyr ymse i mat. På den andre siden av Akerselva ligger bydelen Grünerløkka. Det er et gammelt arbeiderstrøk, men er nå forvandlet til en pulserende bydel med kafeer, parker og flere særpregede butikker.

Ved Ankerbrua er det også tid for en liten avstikker vestover. I Hausmanns gt. 16 ligger DogA, Norsk Design- og Arkitektursenter, og tilbyr blant annet skiftende design- og arkitektur-utstillinger, men også her er det aktiviteter for barn, utleiemuligheter, butikk og kafé. Vel verdt et besøk er også Kulturkirken Jakob som ligger like ved. I kirken fra 1880 har nå Kirkelig Kulturverksted en scene for musikk, dramatikk og billedkunst og lokker med en rekke arrangementer og utstillinger.

På den andre siden av Akerselva er det også bare en kort avstikker til Popsenteret i Trondheimsveien 2. Her ligger et opplevelsessenter for dem som liker norsk populærmusikk i de gamle lokalene til Schous bryggeri. Fire etasjer er fylt med utstillinger, historiske klenodier, filmer og låter. Senteret har stadig nye utstillinger og arrangementer hvor musikkglade kan vekke til live gamle minner og skape nye.

Akerselva møter Bjørvika mellom Operahuset og Munchmuseet.  0619 (3).JPG

Akerselva munner ut like bak den verdensberømte operaen i Bjørvika. 

Storslagent ved Bjørvika

Nedenfor Vaterlands bru forsvinner Akerselva inn i en tunnel under Oslo Sentralstasjon før den etter nesten en halv kilometer dukker opp innerst i Bjørvika. Det er mulig å ta seg gjennom tunnelen i kajakk eller liten båt, men for de fleste turfolk er det nok mer naturlig å følge fortauet på Nylandsveien over jernbanelinjene. Et annet, og vel så godt alternativ er å ta turen forbi Oslo Spektrum og gjennom stasjonsbygningen.

Uansett bør turen ned langs Akerselva slutte der denne artikkelen begynte - ved Bjørvika. Der ligger nå Barcode. Området mellom Den norske opera og Oslo Sentralstasjon byr på slanke høyhus og ultra moderne arkitektur, butikker og spisteder av mange slag. I enden av den nye bygningsrekka ved i Anne-Cath. Westlys plass ligger alle bokelskeres nye samlingsplass i Oslo, det hypermoderne Deichmanske bibliotek.

I Bjørvika ligger også den spektakulære bygningen som rommer Den Norske Opera & Ballett. Den ble åpnet i 2008, og arkitektfirmaet Snøhetta og operaen har vunnet internasjonale priser for praktbygget på 38 500 m2 fordelt på 1100 rom. Her er det også restauranter, butikk og omvisninger.

Ytterst, der Akerselva møter fjorden, er Munchmuseet i ferd med å få sitt nye bygg. Fra neste år vil også det skjeve bygget ved kanten av fjorden friste mange til et besøk.

Fakta:

Turen fra Maridalsvannet og ned til Bjørvika er vel en mil lang og kan selvfølgelig gås eller sykles i begge retninger. Det er også et utall muligheter for dem som vi dele opp turen i etapper.