Årlige reportasjer om høye brøytekanter forteller oss at det er langt fra Tromsø til Paris, men så har da heller ikke begrepet Nordens Paris noe å gjøre med de klimatiske forholdene. Begrepet har heller ingen sammenheng med uteliv eller antallet kafeer.

Opprinnelsen var Tromsøs motebevisste damer og at tyske G. Hautung på 1840-tallet, skrev følgende i en reiseskildring: «Stockholm gjelder for Nordens Paris. Skal det beboende høje Norden ogsaa have et, kan det kun være Tromsø.»

Hva er vel mer naturlig enn å starte en byvandring i ishavsbyen med en av våre største polfarere, ved statuen av han på Roald Amundsens plass. Han hadde mange bånd til Tromsø. Her fant han polarskuta «Gjøa», byen var utgangspunktet for polarekspedisjonene og fra Tromsø gikk hans siste reis med flybåten Latham i 1928.

Monumentet er laget av billedhugger Carl L. Paulsens og ble avduket i 1937 av Helmer Hanssen, som var en av de fem første som nådde Sydpolen på Amundsens sydpolekspedisjon

Gjennom de eldste strøkene

Fra Roald Amundsens plass krysser vi Kirkegata og går inn Sjøgata. Den regnes som Tromsøs eldste gate og i sin tid byens viktigste handelsgate. Nordnorsk Kunstmuseum har adresse Sjøgata 1. Den monumentale murbygningen er tegnet som postkontor og telegrafbygning, men har også vært byens politikammer.

I den store bybrannen i 1969 brant 29 hus ned til grunnen, noe som førte til store endringer i den historiske Sjøgata. Sjøgata svinger ned mot havna, og vi tar til venstre langs brygga mot Stortorget. Sentralt på torget ligger Sivert Donalis Fangst- og fiskerimonument. Monumentet er til minne om falne fangstmenn og kom på plass i 1984.

Vi fortsetter på bryggekanten rundt Kystens hus, svinger litt til venstre og tar til høyre på Søndre Tollbodgate. Polarmuseet ligger i nr. 11, og tar vare på og formidler historier knyttet til norsk fangst, arktisk vitenskap og polarekspedisjoner. Rett over gata, i Søndre Tollbodgate 8, ligger Skansen.

Festningsvollen er byens eneste synlige middelalderspor, og på området ligger Tromsøs eldste hus fra 1789. Skansen er Tromsø kommunes tusenårssted.
Fra Skansen går vi opp i Skippergata og tar først til venstre, så til høyre opp Bispegata og til venstre sørover Storgata.

001898_Knut-Hansvold_www.nordnorge.com.jpg

I nr. 93 ligger Verdensteatret, Nord-Europas eldste kino som fortsatt er i drift. Foto: Knut Hansvold, www.nordnorge.com

Kinoen Verdensteatret ble åpnet 4. juni 1916. Det er bare ett kvartal til vi er tilbake på Stortorget, men en etasje høyere enn når vi gikk nordover langs kaikanten. Et obligatorisk stopp på torget er Løkkekiosken. Kiosken ble oppført i 1911 og har navnet etter den første eieren, den 18 år gamle Margit Løkke. Utformingen er grunnen til tilnavnet Rakettkiosken.

Vår Frue domkirke til høyre på torget er den katolske domkirken i Tromsø og sete for verdens nordligste katolske bispedømme.

Mange skulpturer

Ved torget svinger vi til høyre over Erling Bangsunds plass. Her ser vi billedhugger Nils Aas sin byste av humoristen og alvorsmannen Arthur Arntzen. Vi krysser Grønnegata og går inn i Rådhusparken. Statuen av kong Haakon VII er laget av billedhugger Per Palle Storm og er til minne om hendelser under 2. verdenskrig. Konge og regjering flyktet nordover, og Tromsø var i mai og juni 1940 "hovedstad" for den del av Norge som ennå var fritt.

Musikkpaviljongen i parken ble oppført i 1892, og kom som byggesett fra Thams & Co. i Orkanger. Bygningen på den andre siden av Vestregate bærer navnet Rådstua Teaterhus. Fra 1864 var dette byens rådhus, politistasjon og fengsel. I dag er Rådstua et aktivt teaterhus.

Ved Rådstua Teaterhus tar vi til venstre, sørover Vestregate. Det første vi ser er Tromsø Rådhus, og rett bak Rådhuset ligger Gamle Fokus kino. Bygget ble tegnet av arkitekt Gunnar Bøgeberg Haugen, og da kinoen ble åpnet i 1973, var den en av de største i landet. Taket er selvbærende og utformet som fire store buer. I dag blir bygget brukt av Tromsø bibliotek og byarkiv.

Vi fortsetter langs Vestregate ett kvartal, til vi får Kongeparken på høyre hånd. I Kongeparken finner vi fram til billedhugger Marit Wiklund sin minnestatue av Kong Olav V. Piken som kommer løpende mot kongen med blomster, symboliserer samholdet mellom kongen og folket.

Fra Kongeparken går vi Fredrik Langes gate nedover til Storgata. Det monumentale bygget i Storgata 65, i krysset der vi svinger til høyre, er hovedkontoret for SpareBank1 Nord-Norge. Det ble opprinnelig bygget for Tromsø Sparebank, og har tilnavnet «Rødbanken». Alle som ser bygget, forstår hvorfor. Rødbanken fyller hele kvartalet, og det neste vi kommer til er Tromsø domkirke.

001933_Knut-Hansvold_www.nordnorge.com.jpg

Tromsø domkirke. Foto: Knut Hansvold / www.nordnorge.com /

Domkirken er den eneste protestantiske domkirke som er bygget i tre, og nettopp i Tromsø kan dette være en viktig presisering. Ved torget passerte vi jo den katolske domkirken, også dette en trekirke. Tromsø domkirke ble bygget i 1861, og med sine 800 sitteplasser er den en av våre største trekirker.

Det er et stort antall kafeer og serveringssteder langs vår rute, men vi skal vente med å leske strupen til vi kommer til Storgata 4. På veien dit passerer vi huset som i sin tid var eid av apoteker Zappfe, det røde huset i Storgata 42. Apoteker Fritz G Zapffe var også korrespondent for Morgenbladet, og det var i denne rollen han oppsøkte Roald Amundsen. Dette ble starten på et livslangt vennskap, og det var her Amundsen senere bodde under sine opphold i Tromsø.

Huset var også barndomshjemmet til forfatter, filosof, jurist og fjellklatrer Peter Wessel Zapffe. Relieffet på husveggen er laget av billedhugger Nils Aas. I en tid med klimakrise, men samtidig en tid der økt forbruk også blir beskrevet som veien til lykke, kan det passe med et sitat av P, W. Zapffe, som minner oss om det ansvaret vi har: «…de ufødte vil alltid … være i flertall».

Ølhallen i Storgata 4

Byvandringen er ikke over, men i disse kulturhistoriske omgivelsene skal vi unne oss et glass av byens gylne drikk. Mack bryggeri ble grunnlagt i 1877, og samme året ble Macks første ølsort, «Potøl», lansert. Bysten, på den andre siden av gaten, er av grunnlegger Ludvik Mack er utført av Nina Sundby. Ølhallen ble åpnet i 1928 og er den eldste puben i byen. Vi minner for ordens skyld om at øl og bilkjøring er en dårlig kombinasjon.

En mulig løsning er en dag ekstra i ishavsbyen. Under viser vi til en aktivitet som fyller mye av dag to. Vi skal fortsette noen meter i samme retning, men Strandvegen starter der Storgata slutter. Til høyre i det første kvartalet ligger Tromsø kunstforening. Kunstforeningen har drevet kontinuerlig siden 1924 og har en posisjon som et sentralt visningssted for samtidskunst i Nord-Norge.

Bygningen ble oppført for Tromsø Museum i 1894 og tegnet av arkitekt Lars Solberg. Vår neste stoppested er Polaria, men for å komme dit må vi gå ned til Strandvegen, gå noen meter til høyre, krysse over og gå ned Hjalmar Johansens gate, naturlig nok. Polaria er et arktisk opplevelsessenter for hele familien og ett av to steder i Europa der du kan se storkobbe på nært hold. I panoramakinoen blir vi med på en reise gjennom Arktis, og i akvariet ser vi utallige fiskearter.

For familiens yngste medlemmer vil kanskje de lekne selene være den største attraksjonen. Vi finner tilbake til Storgata og svinger ned Peder Hansens gate til glasshytta Blåst. Den har en åpen løsning, så her er det mulig å se forvandlingen fra glødende og flytende glassmasse til de vakreste gjenstander. Til informasjon - her er det varmt!

Fra Blåst ser vi rett inn i Strandgata. I første omgang skal vi gå til Strandgata 28 og se Trygve Thorsens relieff av Richard With. Han var født i Tromsø og startet Hurtigruta i 1893. De to første årene var han kaptein på DS «Vesteraalen», så kontorsjef og senere direktør for hurtigruteselskapet.

Vi går noen meter tilbake og krysser Strandtorget. Nr.1 huset i mange år en margarinfabrikk, men i dag er adressen mest kjent for utestedet Skarven. Kaigata fører oss tilbake til Roald Amundsens plass. Med utsyn mot plassen har du Turistinformasjonen på høyre side, i Havneterminal Prostneset.

001402_Baard-Loeken_www.nordnorge.com.jpg

Ishavskatedralen er et av Nord-Norges mest kjente byggverk. Foto: Bård Løken, www.nordnorge.com

Dag to, Ishavskatedralen og Sherpatrappa

Et seilingsmerke, ikonisk bygg, og stor turistattraksjon. Dette er alle adjektiver som blir brukt om Tromsdalen kirke, også kalt Ishavskatedralen, innviet i 1965. Her har arkitekt Jan Inge Hovig lyktes med å skape et mesterverk. Bak Tromsdalen kirke, på toppen av Fløyveien, finner vi Sherpatrappa.

Trappa har over 1000 trinn, og høydeforskjellen fra Fløyveien til siste trappetrinn er ca. 300 meter. Toppunktet ligger i området hvor fjellheisen kommer opp, og her oppe får du en fantastisk utsikt. På toppen er det kafe, og det er selvfølgelig mulig å ta fjellheisen ned igjen.

Fakta:

Byvandringen er ca. 2 km. For mer informasjon se Visit Tromsø.