Tidligere hadde hovedstaden vært der kongen oppholdt seg, men fra år 997 var Nidaros, som byen den gang het, vår første hovedstad. Kongen var Olav Tryggvason. Dette var imidlertid ingen langvarig lykke for allerede i 1016 grunnla Olav II Haraldsson Borg (Sarpsborg) og gjorde dette til landets hovedstad. I 1028 ble hovedstaden igjen flyttet til Nidaros, og Olav II Haraldsson skulle bli viktig for byens sentrale plass i historien.

Etter sin død på Stiklestad i 1030, ble han opphøyet til helgen og fikk navnet Olav den hellige. Nidarosdomen, Olav den helliges gravkirke, ble et viktig pilegrimsmål og Norges mest sentrale kirke.

Nidarosdomen

I hjertet av Trondheim ligger Nidarosdomen - verdens nordligste gotiske katedral fra middelalderen, et naturlig startsted for en byvandring i denne historiske byen. Arbeidet med Nidarosdomen startet i 1070, og katedralen var ferdigstilt rundt 1300. Etter flere branner, den første allerede i 1328, og flere hundre år med mangel på vedlikehold, var katedralen i elendig tilstand.

Nidarosdomen_photo_Mykola_Ksenofontov_Visit_Trondheim.jpg

Nidarosdomen ligger i hjertet av Trondheim. Foto: Visit Trondheim.

I løpet av unionstiden med Danmark (1380 – 1814), 400-årsnatten som Ibsen kalte perioden, ble store verdier i form av tømmer, jern, kobber og sølv fraktet ut av landet. En styrket økonomi og en økende nasjonal bevissthet var avgjørende for det store restaureringsarbeidet som startet i 1869.

Siden den gang har det vært et kontinuerlig restaurerings- og vedlikeholdsarbeid, og i dag arbeider mer enn 20 håndverkere på full tid ved katedralen. Om sommeren er katedralens hovedtårn åpent for besøkende. Den som ikke blir skremt av trange trapper og 172 trappetrinn, kan nyte en fantastisk utsikt over byen.

«Samle dere ikke skatter på jorden»

Et besøk i Erkebispegården, Nidarosdomens nærmeste nabo, minner oss om nevnte strofe fra Matteus-evangeliet. Erkebispesetet i Nidaros omfattet Norge nord for Dovre, Island, Færøyene, Grønland, Orknøyene og Isle of Man. De som bodde innenfor dette området, måtte betale 10 % av alt de eide til Erkebiskopen. Erkebiskopen var derfor en veldig rik mann.

Fra slutten av 1100-tallet var Erkebispegården møtested for mektige menn og bolig for 27 erkebiskoper. I 1983 brant to store trebygninger i Erkebispegården ned til grunnen. Dette ble starten på en av de største og mest omfattende arkeologiske utgravinger i Norge. Man gjorde 160 000 funn og fant spor etter drøyt 100 hustufter. Dagens museum er reist på branntomten.

Gamle bybro til Bakklandet

Fra Erkebispegården går vi bak Nidarosdomen for å komme til Bispegata. Vi får utsikt mot Nidelva og Bakklandet, men ser også Nidarosdomen fra en mindre kjent side. Fra Bispegata svinger vi nedover Kjøpmannsgata, før vi tar til høyre og krysser Nidelva på Gamle Bybro. Dagen bro, med «Lykkens portal», ble bygget i 1861. Begrepet «Lykkens portal» kommer fra sangen «Nidelven stille og vakker du er», skrevet av Oskar Hoddø.

Fra broen har vi god utsikt mot sjøhusene langs Kjøpmannsgata som ligger med gavlen mot elva. I begge gavlene var det heisanordninger, slik at varer kunne heises opp eller ned. Kjøpmannsgata har nok mistet sin posisjon som byens hovedgate, men den er fortsatt en viktig handlegate med mange hyggelige spisesteder.

Bakklandet_Kafe_Soil_photo_McKenna_Starck_Visit_Trondheim.jpg

Bakklandet. Foto: Visit Trondheim

Bakklandet

I dag har Bakklandet blitt en av byens viktigste turistattraksjoner. Nærmest fritt for biltrafikk går man langs brosteinsgater og fargerike småhus. Her finner vi koselige kafeer, restauranter og små butikker. Bakklandet ble etablert midt på 1600-tallet, og her bodde arbeidsfolk, handverkere og småkjøpmenn.

Gjennom historien har bydelen vært herjet av branner og beleiringer. Så sent som på 1960-tallet var innfartsveien til Trondheim, en firefelts motorvei, planlagt tvers igjennom Bakklandet. Heldigvis ble ikke dette noe av.

Vi gjør en avstikker til Øvre Bakklandet og Baklandet Skydsstation. Hovedbygningen ble oppført i 1791, og gjennom årene har det blant annet vært drevet hatteforretning, melkeutsalg og snekkerverksted her. Kafédriften startet i 1997, og i 2012 ble Skydsstation anerkjent av National Geographic som den koseligste kaféen i Skandinavia.

Kristiansten_IMG_5889_MykolaKsenofontov.jpg

Kristiansten festning. Foto: Visit Trondheim

For de sprekeste vil vi også anbefale en tur opp bakkene til Kristiansten festning. Festningen, som ble bygget etter den store bybrannen i 1681, er av Trondheims viktigste landemerker, og herfra får du en spektakulær utsikt over byen og fjorden. Fangehullet og museet er de viktigste attraksjonene inne i festningen.

Fra industri til handel og service

Vi følger gateløpet Nedre Bakklandet og krysser Innherredsveien for å komme til Solsiden Kjøpesenter, et moderne kjøpesenter selv om bygningenes ytre bærer med seg historien fra den gang dette var et skipsverft. Mot dokken til det som tidligere var Trondhjems Mekaniske Verksted, ligger restaurantene på rekke og rad.

Verftsbrua, som den heter på kartet, eller Blomsterbrua, som den heter på folkemunne, fører til bydelen Brattøra. Rett foran oss ligger Trondheim Sentralstasjon, hvor gangbrua «Sjøgangen» går over jernbanesporene mot Rockheim, Norges nasjonale museum for populærmusikk. De som velger å besøke Rockheim, kan gå Jernbanebrua og Søndre gate tilbake til Midtbyen.

Vår vandring tar imidlertid til venstre over Brattørbrua. Parken på høyre side var på 1700-tallet hagen til eiendommen Kjøpmannsgata 52. Det offisielle navnet er i dag Brattøraparken, og den grønne oasen mot kanalen er de siste årene blitt betydelig oppgradert. Til venstre, i Kjøpmannsgata 75, finner du Trondhjems Sjøfartsmuseum. Museet forteller blant annet om Trondheims maritime historie og byens handelstradisjoner fra 1600-tallet.

Både Fjordgata og Olav Tryggvasons gate går fra Kjøpmannsgata til Munkegata. Vi vil imidlertid krysse byen langs de idylliske veitene. Opprinnelig betyr ordet “veite” grøft, men ble brukt for å beskrive bakgater i norske middelalderbyer. Brattørveita, Gaubekveita og Ørjaveita er veiter vi skal følge, og Taraldsgårdsveita tar oss til Munkegata like ved Ravnkloa. Ravnkloa er byens fisketorg, og i sommerhalvåret er dette stedet for båtavgang til Munkholmen.

Munkegata

Vårt neste stopp er Munkegata 23, Stiftsgården. Stiftsgården ble bygd i årene 1774-1778 som bolig for enkefrue og kammerherrinne Cecilie Christine Schøller. Stiftsgården blir regnet som Nordens største trepalé med sine ca. 140 rom på til sammen 4000 kvadratmeter. I dag er dette Kongens og Dronningens offisielle residens i Trondheim.

Stiftsgården er åpen for omvisning, men med forbehold om kongelig besøk. Besøkene skjer bare i følge med omviser.

Biking Torvet - photo. McKenna Starck_Visit Trondheim.jpg

Monumentet over Olav Tryggvason ruver over Torvet i Trondheim. Foto: Visit Trondheim

«Byens hjerte og viktigste rom». Slik har man beskrevet Torvet som sommeren 2020 sto ferdig etter flere år med renovering. Wilhelm Rasmussens sitt Olav Tryggvason-monumentet fra 1921 har fortsatt den sentrale plassen. I 1930 ble det laget et solur på bakken rundt statuen der søyleskyggen utgjør langviseren i uret. Her er flere ting som inviterer til lek, selv om du ikke finner et eneste lekeapparat i tradisjonell forstand.

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum ligger i Munkegata 5, og vi befinner oss nå bare et steinkast fra vårt startpunkt, Nidarosdomen. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum er et nasjonalt museum med ansvar for å samle, forvalte og formidle kunsthåndverk og design. De historiske samlingene viser møbler, sølv, glass og kunsthåndverk fra 1500-tallet til i dag.

Sverresborg, Ringve, Munkholmen og Tyholttårnet er ikke innlemmet i vår byvandringen, men dette er steder du bør besøke når du er i byen ved oset til Nidelva.

CityView_DJI_0623_photo_Mykola_Ksenofontov_Visit_Trondheim.jpg

Foto: Visit Trondheim

Fakta:

Rundturen uten avstikkere til Kristiansten festning og Rockheim er 4 km. men kan selvfølgelig gjøres mye lenger.