Kort fortalt om testen:

  • Temperaturen ute var 24 grader.
  • Etter 5 minutter var det 34 grader inne i bilen.
  • Etter 30 minutter var det over 44 grader inne i bilen.

Så fort stiger temperaturen

Temperaturen i bilen kan bli svært høy når bilen står ute i sommervarmen. For å vise hvor fort temperaturen stiger, har vi parkert en bil i sommersola en sensommerdag i midten av august, og satt en temperaturmåler inne i bilen. Temperaturen ute var 24 grader under testen.

– Det ble overraskende fort varmt inne i bilen. Det tok ikke lang tid før det begynte å bli ubehagelig å sitte inne i bilen, forteller Janne Pedersen i NAF.  

I løpet av bare fem minutter var temperaturen steget til 34 grader, og etter 10 minutter var det over 37 grader inne i bilen. Etter en halvtime var det over 44 grader varmt i bilen. Det betyr at temperaturen steg med 20 grader i forhold til utetemperaturen i løpet av 30 minutter. 

Varm bil.jpg

VARMT: Temperaturen i bilen kan bli svært høy når bilen står ute i sommervarmen.

Bilen er varmere enn du tror

Overlege og spesialist i barnesykdommer Egil Bakkeheim ved OUS, Ullevål Sykehus sier det er overraskende hvor fort temperaturen stiger til over 37 grader i bilen.

– Ved slike temperaturer begynner det å bli svært ubehagelig og etter hvert farlig for små barn. De har ikke den samme evnen som oss voksne til å regulere kroppsvarmen gjennom blant annet svetten, sier Bakkeheim. 

Den voldsomme temperaturstigningen skyldes at solstrålene reflekteres i dashbord, seter og utstyr i bilen. Dette gjør at varmen fra solstrålene forsterkes i bilen. I vår test opplevde vi at kamerautstyret vi brukte slo seg av på grunn av den høye varmen. Utstyret ble også så varmt at vi brant oss på fingrene når vi tok i det. 

Tall fra Mattilsynet bekrefter det samme. Ved 18 grader utetemperatur kan det bli opp til 38 grader i bilen, selv om bilen står i skyggen. Hvis bilen står i solen, kan den bli en dødsfelle for både mennesker og dyr med temperaturer mellom 60-80 grader.

Nederst i saken finner du tabellen fra Mattilsynet!

Farlig for hunden

Kristin Wear Prestrud som er klinikkleder ved Veterinærhøgskolen, NMBU, sier at det fort blir veldig ubehagelig for hunden å være innelåst i en varm bil. I verste fall kan det være livstruende for hunden.

– Normalt har hunder en kroppstemperatur på rundt 38,5 grader, men innestengt i en varm bil kan kroppstemperaturen øke, og kommer den opp i over 40 grader begynner det å bli svært farlig og i verste fall dødelig for hunden, sier klinikklederen.

– Hunden svetter ikke, men peser for å motvirke økt kroppstemperatur. Varmetapet skjer ved fordampning fra luftveiene, så når hunder peser mye vil de fort kunne bli dehydrerte. Vanligvis vil en hund oppsøke skygge eller et kjølig sted, vann eller liknende når det blir for varmt. Men det kan de ikke i en varm bil. Pesingen fra hunden gjør også at luftfuktigheten i bilen stiger, og når luftfuktigheten i bilen blir for høy klarer ikke lenger hunden å kvitte seg med fuktighet og redusere kroppsvarmen. Det blir en ond sirkel, forklarer Prestrud.

Hvordan hunden reagerer på varme er avhengig av størrelsen på hunden og av hvilken type hund det er.

– Hunder med kort snute takler varmen dårligere, fordi de har liten slimhinneoverflate i nesehulen og ofte trang passasje i luftveiene, og dermed klarer de ikke å kvitte seg med så mye fuktighet når de peser, sier Prestrud.

Hund i bil 4.jpg

HUND I BIL: Det kan fort bli veldig ubehagelig for hunden å være innelåst i en varm bil. La heller hunden være hjemme når du skal på butikken.

La hunden være igjen hjemme 

Det enkleste rådet er å la hunden være hjemme når du drar på handletur. Hunden har det bedre hjemme enn i en varm bil. 

Dersom du må la hunden være igjen i bilen når du gjør ærend, så parker bilen i skyggen og forsikre deg om at det ikke vil komme sol på bilen i løpet av den tiden du er borte. Åpne vinduer så mye som mulig. Vær oppmerksom på at temperaturen i bilen kan stige raskt selv om bilen ikke står i direkte sollys, så gjør unna ærend så raskt som mulig.   

Temperaturen stiger fort også i skyggen

Tid

Temperatur ute

Skygge/sol

Temperatur i bil

08.30

14 grader

Skygge

19 grader

09.30

18 grader

Skygge

38 grader

10.30

20 grader

Blandet

47 grader

11.30

20 grader

Sol

58 grader

12.00

23 grader

Sol

62 grader

13.30

22 grader

Sol

85 grader

VARMT OGSÅ I SKYGGEN: Denne tabellen viser hvor fort det kan utvikle seg til en alvorlig situasjon, og er ment som en illustrasjon. Kilde: Mattilsynet