Ved en kollisjon eller bråstopp i 50 km/t får en gjenstand på tre kilo en vekt på hele 72 kilo, så feilpakking er nesten like dumt som å ikke bruke belte.

Spesielt med barn i baksetet kan det være fristende med løse gjenstander, men invester heller i festeanordninger som gjør bilturen trygg. Selv en iPad kan være et dødelig våpen ved en bråstopp. 

Veihjelp uansett årsak! NAF gir deg veihjelp uansett årsak, også når du leier bil. Rabatter på overnatting, leiebil og opplevelser 
Bli medlem i dag

Tunge og store ting legges lavest

Her er noen smarte råd det er lurt å tenke på når du pakker bilen:

  • Den største og tyngste bagasjen skal ligge lavest, og så langt fram i bagasjerommet som mulig for å gi lavt tyngdepunkt.

  • Sørg for riktig dekktrykk. Dette finner du i bilens instruksjonsbok.

  • Hvis du pakker ting også i setene, bør du bruke sikkerhetsbeltet for å holde bagasjen på plass.

  • Kasser og kurver med løse gjenstander, må dekkes med noe mykt.

  • Har du gjenstander i bagasjerommet er det lurt å lukke igjen rullegardinen for bagasjerom hvis du har det.

  • Fell ikke ned bakseteryggen dersom det finnes andre alternativer. Ryggen gir beskyttelse og separerer kupeen fra bagasjerommet.

  • Hvis baksetene ikke er i bruk, fest setebeltet slik at det hjelper til å holde ryggen på plass ved en kollisjon.

  • Sørg for at kupéen er fri for løse gjenstander.

Husk hunden

Menneskets beste venn, hunden, skal selvfølgelig også få lov til å være med på tur. Den bør helst være i eget bur i bagasjerommet, sekundært på gulvet på passasjersiden foran. Det finnes også egne sikkerhetsseler for hunder.

En løs hund i baksetet kan komme med en kraft tilnærmet en liten elefant ved en bråstopp.

Sjekk bilens tekniske stand

Er du usikker på bilens tekniske tilstand eller om du er kompetent til å sjekke bilen, bør du ta en NAF-test på ditt nærmeste NAF-senter.

Og du, en siste ting: Ta alltid med deg reservenøkkel. Det kan by på store problemer, og ta lang tid, å skaffe en ny nøkkel.