Torghatten er et ruvende kjennemerke for kystens folk, og er også et lett tilgjengelig turmål for en kombinert biltur og fottur, nesten hele året. Det karakteristiske fjellet var også hellig i samisk mytologi, og på Torgar finner vi den første skrevne Norgeshistorie fra vikingtiden.

Torghatten ligger bare et kvarters kjøretur sydover fra Brønnøysund sentrum på FV7234. Den veien er stedvis ganske smal, så her har motorsyklister utvilsomt en fordel i turistsesongen. I løpet av ett år går 70 000 mennesker gjennom hullet i Torghatten, og de fleste av disse kjører nok bil til og fra, så det kan nok bli trangt på veiene.

En strålende dag i desember var trafikkforholdene ganske annerledes. Bilen min ble stående nesten alene på parkeringsplassen da jeg akslet ryggsekken for en liten fottur på den mørkeste delen av året. Skjønt akkurat lysforholdene ved det 258 meter høye fjellet Torghatten var det ingen ting å si på. Den lave desembersola formelig forgyllet landskapet og ga assosiasjoner til adskillig varmere deler av året.

Fotturforholdene var det heller ingen ting å si på. Kun på de høyeste toppene innover i landet glitret det i snø og det var ingen problemer med å gjennomføre fotturen til dette populære turmålet i joggesko. Lite snø om vinteren er jo også mer regelen enn unntaket i Brønnøysundområdet. Her råder kystklimaet, og det meste av nedbøren, selv midtvinters, kommer nok heller i form av regn enn snø.

Torghatten m Magnar Solbakk 1220 (37).JPG

Det mektige hullet tvers gjennom fjellet, byr på en flott turopplevelse for alle.

Turmål hele året

Etter en knapp halvtimes fottur på stort sett god sti står du ved inngangen av det imponerende hullet tvers gjennom Torghatten, vel hundre meter over havet.
Fotturen gjennom det hatteformede fjellet er en spektakulær opplevelse. Mennesket blir lite når det vandrer gjennom hullet som Store norske leksikon forteller er 160 meter langt, 25-35 meter høyt og 12–15 meter bredt.

Det var altså en solid pil jutulen Hestmannen brukte da han ifølge sagnet om skapelsen i skuffet kjærlighet skjøt en pil etter den vakre Lekamøya som rømte fra ham. Kongen i Sømnafjellet så dette, og kastet hatten sin imellom, og pilen gikk tvers gjennom hatten og dannet hullet. Så rant sola, og alle ble til stein...
En litt kjedeligere og mer vitenskapelig forklaring er at hullet gjennom Torghatten ble gravd ut av havet for tusener av år siden, så du kan jo velge hvilken variant du tror på.

Din sak er vår sak!

Vi kjemper for at du skal kunne reise enklere, rimeligere og tryggere.

Få mer informasjon

Uansett gjør de mektige omgivelsene at fantasien settes i sving. De arrete overflatene i tak og vegger tyder også på at det fremdeles detter ned steiner, så følg med. Her er det ferdsel på eget ansvar. Det er visstnok slik at det er størst mulighet for nedfalne steiner om våren når frostsprengningen er på sitt sterkeste. Så langt er det visst ingen mennesker som har fått stein i hodet og turen virker ganske trygg.

Fantastisk utsikt

Stien gjennom snirkler seg frem i hullet, og på det bratteste partiet er det satt opp en lang, solid trapp. Etter som man tar seg gjennom hullet, åpner den fantastiske hula seg mer og mer og i vestenden er den på sitt største. Der åpenbarer det seg en storslagen utsikt mot øyriket på utsiden av Torghatten. Når man ser den blir man igjen lett minnet på det gamle sagnet om hvordan hullet i fjellet ble dannet.

Torghatten m Magnar Solbakk 1220 (45).JPG

Hullet byr på en magisk utsikt på vinteren.

Vel gjennom kan man fortsette turen på sti og vei rundt fjellet på sydsiden og tilbake til parkeringsplassen. Det er også en flott opplevelse.
Hullet i Torghatten er forresten også flott å se på avstand, blant annet fra Trælnes ved FV 17. En snau uke i februar og november er det til og med mulig å se sola skinne tvers gjennom fjellet. Et godt sted å gjøre dette fra er området ved Buøya i nordøst.

Kjekt å vite:

Brønnøysund lå ved polarsirkelen. Ja i hvert fall for en del tusen år siden. Det er nemlig slik polarsirkelen flytter seg etter som helningen på jordaksen forandrer seg. I løpet av 41 000 år kryper derfor polarsirkelen fra Brønnøysundsområdet til Moskenesøya i Lofoten. Hastigheten er 14,25 meter i året. For tiden kryper polarsirkelen nordover og er en drøy kilometer nord for der Polarsirkelsenteret på Saltfjellet markerer at den skal være. 

Rundtur på søndre Helgeland

Torghatten er et bokstavelig høydepunkt under en vinterlig rundtur med bil på søndre deler av Helgelandskysten, men er langt fra det eneste. Kyststrekningen er et usedvanlig populært turmål for mange om sommeren, men har definitivt mye å by på resten av året også.

En fin innfallsport er å svinge av E6 mellom Majavatn og Trofors. Der går FV76 vestover mot Brønnøysund. Bortsett fra strekningen gjennom den nesten seks kilometer lange Tosentunnelen og den under halvparten så lange Molvikhamartunnelen, byr Tosenveien på mye utsikt og storslagne omgivelser.

Riktig nok er veien stedvis smal og svingete, men for en feriebilist er det ofte en fordel fordi det innbyr til hyppige stopp. Veien er omringet av vakker natur og har flere flotte utsiktspunkter. Blant annet frister synet av den langsmale Tosenfjorden og den enda mer storslagne Velfjorden til en «utsiktspause». Navnet Tosen skal riktignok ha noe med skodde å gjøre, men om sikten er god, byr området på mektige rundskuer.

Mye flott å se

De korte avstikkerne til de gamle kirkene ved Lande og i Velfjorden bør turisten også få med seg. Sistnevnte er fra 1674 og Nord-Norges eldste trekirke. Tosen kirke ved Lande er nesten like gammel, fra 1734, men har flottest beliggenhet. Bygdemuseet i Velfjorden er også verdt en stopp. Det består av 11 bygninger med 3600 gjenstander fra Velfjord, blant annet en mystisk sekk ingen vet hva inneholder. Museet har egen sørsamisk avdeling.

Tosen kpl, Lande  1220  (5).JPG

Det anbefales å legge turen innom Tosen kirke fra 1734.

Avstikkeren langs FV7232 til Nevernes med levende kystkultur og et interessant, lite krigsmuseum, anbefales også. På veien over høydedraget mellom Velfjorden og Skillbotnfjorden dukker Torghatten med sitt karakteristiske hull opp i horisonten, i hvert fall om sikten er brukbar. For å komme dit må du først ned på FV17, Kystriksveien, som går langs hele Helgelandskysten. Denne gangen følger vi den bare frem til avkjøringen mot Brønnøysund. Før du kommer dit bør du gjøre en ny avstikket. Den er kort, men leder opp til Skarsåsen. Det er et tysk kystfort fra annen verdenskrig. De militært interesserte vil her finne mye interessant, og i tillegg er utsikten også upåklagelig. Blant annet mot Torghatten.