Det finnes en mengde bilpleiefirmaer som både vasker og polerer bilen for deg. Men selvgjort er velgjort, og det er ikke spesielt vanskelig å polere bilen heller. Bruker du bilpleiefirmaer bør du dessuten sjekke at du får kvittering og at de gjør jobben skikkelig. Skatteetaten har avslørt svindel og hvitvasking hos mange useriøse aktører i denne bransjen.

Kjøp riktig poleringsmiddel

Det finnes et vell av poleringsmidler, i alle prisklasser.

Generelt sett er de tyntflytende produktene lette å legge på, men har også dårligst holdbarhet og minst renseeffekt på lakken.

Tyngre produkter som voks er adskillig tyngre å legge på, men har som regel bedre holdbarhet og gir bedre beskyttelse.

Det finnes også produkter som sliper lakken lett for urenheter før man legger på vanlig polish eller voks. Dette kan være en idé for eldre biler.

Kjøp også godt med pussegarn. Dette bruker du til å legge på polish, og tørke den av.

Legg på polish

Husk helt ren og tørr bil før du polerer! Støv og skitt på lakken lager riper når du skrubber med polish og pussegarn.

Legg på polishen slik det står på pakken. Bruk sirkelformede bevegelser. Unngå sterkt sollys og altfor varme omgivelser. Husk også at fuktig og kjølig vær gjør det vanskelig å få av polishen etterpå. Passe varme og tørre omgivelser er perfekt for polering. Skal du både vaske og polere er det dermed lurt å beregne nok tid før sola går ned, med mindre du står i en garasje.

Når polishen har tørket til et hvitaktig belegg tar du en god neve med pussegarn og tørker av restene. Det er nå selve poleringen begynner. Er du flink til å tørke av og skifte klut ofte, bli glansen finere. Tørk av og polér fram glansen med rette bevegelser.

Ønsker du virkelig å få utnyttet polishens egenskaper og få skikkelig glans, bør du polere med en poleringsmaskin. Den roterende og vibrerende duken opparbeider litt varme, noe som gjør at porene i lakken åpner seg slik at skitt og avfallsstoffer dypt i lakken forsvinner.

Pass på at poleringsduken ikke blir fuktig av vannrester etter vask, og når du har polert en del av bilen kan du riste av tørre polishrester på duken ved å slå på den.

Til lister og støtfangere

Bruk polish eller voks kun på lakk. Plastmaterialer som ikke er lakkert skal ikke poleres. Her vil polish sette seg fast som stygge hvite skjolder som er vanskelige å få av.

På bensinstasjoner og bilutstyrsbutikker får du en mengde produkter som skal ta vare på nærmest hver del av bilen. Noen av produktene fungerer godt, ikke minst gjelder det poleringsprodukter for chromedetaljer, altså de sølvblanke pyntelistene. Også rense- og poleringsprodukter for ulakkert plast gjør bilen som ny. Etter en lang vinter eller tørr sommer blir falmede svarte lister og støtfangere som nye med litt spesialmidler.

Les alltid bruksanvisningen for produktet før du bruker det, og bruk hansker om du har sart hud.