Peil på en-to-tre!

  • Finn bilens instruksjonsbok, og les om oljepeiling. Bilen må stå rett og være varm.
  • Åpne panseret.
  • Finn peilepinnen til motoroljen. Hvis du ikke vet hvor den er, se i instruksjonsboka.
  • Trekk ut peilepinnen og les av oljenivået slik det står beskrevet i instruksjonsboka. Tørk av med tørkepapir, og mål en gang til for å være sikker.

Når bør jeg sjekke oljenivået?

Du kan sjekke ofte så ofte du vil. Bilen er en av husstandens dyreste gjenstander, og en titt under panseret når du fyller drivstoff betyr at du tar vare på verdiene dine.

Har du først lært å åpne det (les hvordan i instruksjonsboka), er neste steg å lokalisere de viktigste kontrollpunktene. Å peile oljen er en viktig ting du kan fint gjøre det selv!

Hva gjør oljen?

Motorolje smører hundrevis av små og store komponenter som beveger seg med høy fart, i høy temperatur og under høyt trykk. Feilmarginene er små, like små som brøkdelen av et hårstrå for enkelte deler. I tillegg til å smøre hjelper oljen, sammen med kjølevannet, å lede varme bort fra bevegelige deler.

Det sier seg selv at en motor uten eller med for lite olje ganske raskt kan gi et komplett og veldig kostbart havari. Det er ingen vits i å vente på et varsel i dashbordet. Det er nemlig ikke sikkert elektronikken klarer å gi deg beskjed i tide.

Må man sjekke olje på nyere biler?

Ja, det er aldri feil å sjekke oljenivået selv på nyere biler.

De fleste ønsker et bilhold der man knapt trenger åpne panseret. Mange forhandlere er også svært flinke til å markedsføre at bilen knapt trenger service, og at det i alle fall kan gå lenge mellom hver service.

Hvordan skifte olje?

Du kan etterfylle olje selv, men da gjelder det å ikke fylle på for mye. Dessuten må du bruke en olje som kan blandes med den du allerede har.

Et NAF-senter kan kan hjelpe med med å skifte olje. Få mer informasjon om oljeskift her.

Men det er like viktig å finne ut hvorfor motoren forbruker olje. Er det noe som ikke er tett, slik at oljen «svetter» ut? Er det lenge siden service? Utsettes bilen ofte for store og tunge belastninger, for eksempel ved å trekke tung henger eller campingvogn langt?

En gammel bil vil vanligvis bruke mer olje enn en nyere, og en gammel bil er vanligvis sjeldnere på service. Paradoksalt nok er det når bilen er gammel den vil trenge litt ekstra ettersyn og oljeskift oftere enn da den var ny.