En bil som er skinnende blank utvendig må også være ren innvendig. Og innvendig vask av en bil er ingen heksekunst. Støvtørking, støvsuging, rydding og vask gir nybilfølelse og bedre inneklima.

Vask dørterskler og matter

Vask rundt dører og interiør er første steg. Ta ut alle gulvmatter, spyl dem med hageslangen og skrubb med såpe og kost eller svamp. Er mattene utslitt og hullete er det på tide med nye. Du kan selvsagt kjøpe originale matter, men det finnes rimelige alternativer i bilutstyrsbutikker. Poenget med matter, og spesielt skålformede matter, er å holde skitt og fukt du trekker med deg inn på ett sted, slik at det ikke trekker inn i tepper og tekstiler.

Etter vask av mattene legger du dem til tørk ute mens du vasker dørkarmer og –terskler med bøtte og svamp. Sikter du godt med hageslangen klarer du fint å skylle uten å søle på selve interiøret og inn i bilen.

Skal du virkelig sette prikken over i-en polerer du lakkerte flater på karmer og terskler. Bilen ser virkelig ny ut om lakken skinner også der hvor den vanligvis ikke synes!

Støvsug tepper og seter

Bruk en støvsuger med skikkelig effekt. Støvsugerne på bensinstasjoner har en tendens til å tette seg og ha dårlig effekt.

Stikk et smalt munnstykke mellom seteputene. Her ligger det gjerne parkeringsbilletter, sjokoladepapirer og annet lommerusk. Kan setet eller putene løftes eller vippes opp, kommer du til enda bedre og vil bli overrasket over hvor mye bøss du daglig frakter med deg.

Hvis setene er flekkete, finnes det rensemidler laget for tekstiler i bil. Du kan også leie en tepperenser og bruke den på både seter og tepper. Husk å teste om tekstilene tåler rensemiddelet. Husk også at fuktige tepper og seter må få tørke skikkelig ut etter vask.

Har du skinnseter bør du bruke milde vaskemidler beregnet for dette, samt sette inn setene med en beskyttende krem eller voks etterpå. Spør hos din lokale bilforhandler eller bilutstyrsbutikk. På et godt behandlet skinnsete preller vann og søl lett av, men det er viktig å være forsiktig med rensingen.

Dashbord og instrumenter

Knapper, hjul og skjermer til underholdning og navigasjon samler fett og støv. En lett fuktet klut med mildt såpevann gjør susen. Unngå å søle vann rundt knapper og åpninger, interiøret er ikke vanntett.

Skjermer og «vinduet» foran instrumentpanelet kan vaskes forsiktig med for eksempel blå Jif kjøkkenspray, og umiddelbart etterpå tørkes av med tørkepapir eller en helt tørr klut. Da bli overflaten ren og uten skjolder.

Det finnes en mengde vaske- og rensemidler for interiør. Mange av dem er ganske fettete og glinsende, og uegnet for dagens navigasjonsskjermer og displayer. Men noen av produktene kan etterlate seg en fin og passende glans. Dessuten lukter det nytt og godt.

Husk å prøve rensemidlene på en lite synlig plass, og les bruksanvisningen.

Innsiden av vinduer

Etter en mørk vinter setter det seg et lag av skitt på innsiden av frontruten. Du ser det når du kjører i motlys, og de færreste gidder å gjøre noe med det, viser undersøkelser.

Men en skitten frontrute kan i verste fall bety katastrofe når du mister mye sikt i en kritisk manøver.

Innsiden kan vaskes med samme spray eller såpeløsning du bruker på speilene på badet. Tørk av med en tørr fille, tørkepapir eller et håndkle som er pensjonert fra baderommet.

Det finnes også poleringsmidler for vinduer, men les bruksanvisningen først og sjekk at din type frontrute tåler kjemien.

Fett, skitt og fingermerker fra alle de andre vinduene fjernes på samme måte.