Mange av dagens modeller passer også for familien, men er en utfordring på ferieturen.

Den første elbilen som oppnådde toppskår i EuroNCAP sine krasjtester, var Nissan Leaf. Siden har alle elbiler som har kommet på markedet blitt kollisjonstestet med gode resultater. Så det er ikke lenger slik at elbiler er mindre sikre i enn andre biler.

Elbil som familiebil i hverdagen

Utviklingen de siste årene har gått fra elbiler som var to-setere med lav sikkerhet, til fullverdige femseters biler som passer for familien på hverdagsreisene. Sikkerhetsutstyret er like bra som i ordinære biler, altså alt fra airbager til isofix-fester for barneseter.

Med unntak av Tesla Model S er dagens elbiler kompaktbiler. Det betyr at de dekker daglige behov både i forhold til rekkevidde og bagasjeplass. Til og fra jobb, barnehage, skole, fritidsaktiviteter og andre hverdagsreiser er elbilen et miljøvennlig og sikkert alternativ.

Begrensninger i forhold til ferieturene

Den eneste elbilen som per i dag har god bagasjeplass er Tesla Model S. Til sammenligning vil Nissan Leaf slite med å ta feriebagasjen. Det er også kun Tesla som har rekkevidde nok til å være en familiebil på langtur.

Det er klart man kan komme seg til hytta med en Volkswagen e-Golf eller Nissan Leaf. Men da må man begrense hva man tar med, og man må fort lade underveis eller ha mulighet for det på hytta.

Selv med en Tesla krever en ferietur mer planlegging enn om man drar med en ordinær bil. Man må skaffe seg oversikt over lademuligheter og særlig Teslas egne super-ladere. Det samme gjelder også for andre elbiler. Et sentralt spørsmål er: Hvor er det hurtigladere der jeg skal kjøre?

Ikke hengerfeste på elbil

Elbiler er ingen lastemester, og leveres så langt ikke med tilhengerfeste. Tilhengerfeste er viktig for mange nybilkjøpere, men spørsmålet er hvor ofte man egentlig har bruk for det. Kanskje kan man klare seg og heller leie en varebil eller få varer kjørt hjem de gangene man har slike behov?

Hvor finner jeg kollisjonstester?

• Euro NCAP, der NAF er med, kollisjonstester alle nye biler som selges i Europa. På deres nettsider finner du også testene for elbiler. 

Søk opp den bilen du er ute etter hos Euro NCAP.
(Velg «EV and hybrids» i hurtigvalget «Quickviews»)

• Tesla S er foreløpig ikke testet hos EuroNCAP, men amerikanske National Highway Traffic Safety Administration har kollisjonstestet Tesla. Det er den sikreste bilen NHTSA noensinne har testet.

Testen finner du her.