Å ha førerkortet på mobilen sin kan høres skummelt ut for noen, men det er en enkel app å bruke, hvor du må logge på med enten BankID eller Buypass for å få tilgang til det digitale førerkortet ditt.

Førerkort-appen, med det enkle navnet  «Førerkort» ble tilgjengelig for 2,2 millioner norske trafikanter tirsdag 1. oktober og er utviklet av Statens Vegvesen.

Appen, som kommer til både iPhone og Android-telefoner, er en app som gjør at du ikke lenger trenger å gå rundt med førerkortet i lommeboken. Det eneste du må huske på er å ha nok strøm på mobilen under hele kjøreturen, og at skjermen din er lesbar.

Når du skal laste ned førerkortappen trenger du å ha følgende:

  • Et gyldig norsk fysisk førerkort i bankkortstørrelse.
  • Bildet ditt må være lagret digitalt hos Statens Vegvesen.
  • Du være registrert bosatt i Norge.

Kun gyldig i Norge

Det digitale førerkortet viser din gyldige dokumentasjon og fungerer på akkurat samme måte som det fysiske førerkortet. Det vil si at du kan velge mellom appen og det fysiske førerkortet når du kjører, men skal du på bilferie i utlandet må du fortsatt ha med det fysiske førerkort for å kjøre bil. Det samme gjelder for leie av bil i både Norge og i utlandet, opplyser Statens Vegvesen på sine sider.

Her kan du laste ned appen «Førerkort»:

Når du har lastet ned appen, logger du på med enten BankID eller Buypass. Før du får tilgang til det digitale førerkortet, må du den aller første gangen klikke deg gjennom noen opplysninger fra Vegvesenet. I tillegg må du gi appen tilgang til dine personalia, før du får se den digitale utgaven av førerkortet ditt.

Fungerer kun som ID ved en trafikkontroll

Appen opplyser blant annet om at du kun kan bruke det digitale førerkortet som ID under trafikkontroll. Det vil si at skal du hente ut en pakke eller lignende, må du fortsatt ha med deg annen legitimsjon eller det fysiske førerkortet.

Ved en kontroll må du tillate at kontrolløren holder mobilen din og bruker appen for å sjekke at du har gyldig førerkort.

Husk at digitalt førerkort kan bare benyttes på én telefon om gangen.