– Regjeringens forslag om å øke avgiftene på ladbare hybrider er en provokasjon. De økningene regjeringen legger opp til, er vi opptatt av å redusere.

Det sa Frps Bård Hoksrud, i et nettmøte om bil og avgifter i statsbudsjettet for 2021. Regjeringen har varslet at de øker kjøpsavgiftene på både ladbare hybrider og bensin- og dieselbiler i 2021, og at de vil innføre en trafikkforsikringsavgift på elbiler.

Hele debatten kan du se på vår Facebook-side!

Hoksrud var heller ikke klar til å kutte i elbilfordelene, slik regjeringen legger opp til:

– Mange har fått lov til å være med på festen. Min store bekymring er at man drar opp stigen og ikke har mulighet til å kjøpe den nye bilen, derfor blir vi ikke med på de foreslåtte avgiftsøkningene, sa han i møtet.  

Debatt_bilavgifter.jpg

NETTMØTE: Den digitale debatten ble ledet av kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste.

– Nå angripes elbilavgiftene fra alle kanter

En av de som Frp skal forhandle med er Venstres Ola Elvestuen, som også var med på møtet. Regjeringen som Venstre sitter i har foreslått å innføre en årsavgift (trafikkforsikringsavgift på elbiler). Elvestuen var mest opptatt av å ikke gjøre det dyrere å kjøpe elbiler:

– Nå angripes elbilavgiftene fra alle kanter. Disse avgiftsfordelene må vi holde fast ved, slik at vi når målet om at alle nye biler er nullutslippsbiler i 2025, sa Elvestuen.

Noe av grunnen til Elvestuens bekymring er at Espen Barth Eide (Ap) vil innføre moms på elbiler over 600 000 kroner. – En eller annen gang må man ha inntekter på elbilsalget. Samtidig må klimapolitikken være sosialt rettferdig. Det betyr at en bil til 599 000 kroner er momsfri med vårt opplegg.

På spørsmål om hva moms på elbiler betyr for økte kjøpsavgifter på bensin- og dieselbiler bekrefter Barth Eide at de ønsker å øke avgiftene på disse bilene enda mer enn det momsen utgjør for elbiler. – Det viktige for alle er å ta spranget over til elbil. Da må det være en tydelig forskjell mellom fossilbiler og fossilfrie biler, sa han.

Heller ikke SV ville frede den avgiftsfrie elbilen: - Det som er viktig er at det alltid lønner seg å kjøpe elbil. Målet er at elbilen skal styrke seg. Hvis vi innfører moms på elbil må avgiftene på bensin- og dieselbiler øke enda mer, sa Lars Haltbrekken (SV).

Debatten er et samarbeid mellom NAF, Bilimportørenes landsforbund og Bilbransjeforbundet.