Regnet øser ned og sikten er lik null. Kanskje må du kjøre vindusviskerne på høyeste hastighet for å se noe.

Men hvor godt ser du egentlig gjennom frontruta etter at viskerne har feid over? I løpet av et år slites gummien på vindusviskerne, og når høsten kommer er det ikke sikkert viskerne gjør en spesielt god jobb. I tillegg til slitasje blir gummien i viskerbladene sprø og forfaller selvom du ikke bruker viskerne i det hele tatt. Også innfestingen til selve viskerarmen blir slitt og kan gjøre viskeren «skranglete».

Sist vinter frøs kanskje viskerne fast til frontruta og måtte rykkes løs. På sommeren må de tåle enorme temperaturer og tørt vær. Å være vindusvisker er en utakknemlig jobb.

Finn riktig vindusvisker

Nye vindusviskere er en svært billig livsforsikring. Hvis du gjør det til fast rutine å skifte dem ut på høsten, er du sikret godt utsyn når regn og høstmørket kommer.

  • I bilens instruksjonshefte står det beskrevet hva slags viskere du trenger. Hvis du likevel er usikker eller ikke har noe instruksjonshefte, kan du stikke innom nærmeste NAF-senter eller en bensinstasjon. Husk at ikke alle bensinstasjoner har tung kompetanse på bil, men de bør i det minste kunne hjelpe deg med å finne riktige viskere.

Slik skifter du vindusviskere

Hvis du skifter vindusviskerne selv, lønner det seg å ta av de gamle sakte og forsiktig og merke seg hvordan festeanordningen virker. Det følger med forskjellige typer adaptere til de fleste nye vindusviskere, men det er bare en av adapterne som passer. Trekk av den gamle viskeren, og legg den fra deg på panseret i samme retning som den sitter på viskerarmen. Da kan du bruke den gamle som mal når du setter sammen den nye. De fleste festeanordningene skal bare klikke på plass uten bruk av mye makt.

  • Vindusviskeren skal kunne vippes noe fram og tilbake, men sitte stramt sideveis.

Viskeren skal «trekke» vannet av

Spyl spylervæske og start vindusviskeren. Sjekk at selve viskerbladet skifter retning når viskerarmen «snur». Viskerbladet skal «trekke» med seg vannet. Tenk deg hvordan du vasker vinduer hjemme og drar vannet av med nal. Det fungerer dårlig å skyve nalen forover. Det samme gjelder for viskerbladene. Hvis ikke bladet snur når viskeren skifter retning, kan du oppleve at viskeren hopper på ruta.

Hvis viskerbladet ikke snur, kan du på endel viskerarmer prøve å bøye på armen. Klem rundt armen med en skiftenøkkel og bøy forsiktig. Sjekk om viskerbladet nå snur. Hvis det ikke hjelper, eller du har mer avanserte og massive viskerarmer, bør du oppsøke et verksted.

  • Hvis viskerbladet ikke trekker vannet av ruta, hjelper det lite med nye vindusviskere.

Vindusviskere skal rengjøres

I løpet av året bør du rengjøre viskerbladene. Det forlenger levetiden. Vask bladene med en klut eller svamp. Du kan også skjerpe viskerbladet forsiktig ved å trekke en kniv langs bladet.

  • Rengjøring av viskerbladene er enkelt og fjerner smuss og trafikkfilm. Vask bladene når du fyller bensin.

Sjekk også frontruta

I tillegg til viskere bør du sjekke selve frontruta. Hver 80.000 kilometer bør du inspisere ruta skikkelig. Steinsprut, vindusviskere, skraping av is, skitt og smuss sliter hardt på ruta. Selv med nye viskere reduseres utsynet med en slitt frontrute.

Har du skader fra steinsprut i synsfeltet, altså området viskerne gjør rent, kan det hende bilen ikke går gjennom EU-kontroll hvis skaden er stor nok. Husk at slike skader kan la seg reparere, ofte gjennom forsikringen mot en liten egenandel. Har du ødelagt frontrute dekkes dette også vanligvis av forsikringen mot en egenandel, langt lavere enn det dert koster å skifte ut ruta på en moderne bil.

Sjekk frontruta for slitasje og skader. Sikten reduseres kraftig med slitt rute, selv med nye viskere.

Vask frontruta på innsiden

Når du bruker ventilasjonsanlegget vil det legge seg et belegg på innsiden av frontruten. Du ser det spesielt når du kjører i sterkt motlys. Trekk en finger over ruta, så ser du forskjellen.

Pfeiffer-laboratoriet har påvist at en slitt og skadet frontrute kan gi et optisk bedrag på 10 meter i avstandsbedømming. I mørket forsterkes denne effekten.

Med en klut og vindusvask rengjør du ruta på innsiden. Tørk av med en tørr klut slik at vaskemiddelet ikke setter skjolder. Det finnes poleringsmidler for bilruter som effektivt fjerner skitt, men husk å lese bruksanvisningen godt. Ikke alle vindustyper kan poleres.

  • Husk å vaske frontruta på innsiden! En tynn film av skitt og støv reduserer sikten.