Våre refleksråd

  • Bruk alltid refleks i mørketiden, også langs veier med belysning.
  • Refleksvest gir best synlighet.
  • Andre typer refleks bør henge lavt nede, helst i knehøyde.
  • Har du en veske, sekk eller jakke du bruker hver dag – la refleksen alltid være på.

Film: Se hvor gode refleksene er

Refleks sparer liv

I mørketiden, uten refleks, blir du svært vanskelig å se for de som kommer kjørende. Du risikerer at den som kjører ikke ser deg før du er like foran bilen. Da kan det være for sent å bremse ned og svinge unna deg.

Uten refleks er du først synlig på 25 til 30 meters avstand når bilen har en fart på 50 km/t. Med refleks synes du på 140 meters avstand. Da har føreren av bilen mye bedre tid til å reagere. Målt i sekunder har bilføreren 10 sekunder til å reagere når du bruker refleks, mot to sekunder uten refleks når bilen kjører i 50 km/t. 

Les også: NAF-test av refleksprodukter

Vest er best, men det viktigste er å bruke refleks

Det er ingen tvil om at refleksvesten gir best synlighet. Det er likevel ikke alle som har lyst å ta på refleksvest. Det viktigste er at du bruker refleks. Refleksbånd eller den gode gamle refleksbrikken kan være en enkel og god løsning for deg som ikke vil bruke vest. Refleksbrikke bør henge i knehøyde for å fange opp mest mulig lys fra billyktene. Tenk også på at du skal synes både forfra og bakfra.

Det finnes også mange moteprodukter med refleks der hele utsiden fungerer som refleks. I vår test av refleksprodukter gjorde et refleksnett det veldig bra.

Refleks_refleksvest_barn_2020.jpg

SVÆRT SYNLIG: Refleksvesten er uslåelig på synlighet i alle retninger, men for mange er det en terskel å ta den på seg.

Gatelys gir falsk trygghet

Dropper du refleksen når du går i opplyste gater? Gatelys kan gi falsk trygghet. Selv om det er lys langs veien, så er det svært vanskelig for føreren av bilen å se deg uten refleks. Bruk derfor alltid refleks i den mørke årstiden, selv om det er belysning langs veien.

Har du glemt refleksen og går langs en mørklagt vei, så kan mobilen være redningen. Slå på lyset på mobilen og bruk den som refleks.

Les også: Slik laster du trygt på tilhenger

Les også: Slik bruker du lysene på riktig måte

Refleks_3.jpg

BRUK REFLEKS: Når du bruker refleks vil bilføreren oppdage deg allerede på 140 meters avstand. Hvis vi måler i sekunder har bilføreren 10 sekunder på seg til å reagere.

Vegtrafikklovens § 3 

Vegtrafikklovens aktsomhetsregel regulerer hvordan trafikanter skal opptre i forhold til hverandre: 

“Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.” 

Dette betyr at du som myk trafikant har ansvar for å gjøre deg synlig ved å ha på refleks, og de som kjører må tilpasse farta til den begrensede sikten. 

Bruk refleks

Få refleksen opp fra skuffen og på kroppen  – det er en billig livsforsikring.

Refleks_paraplyrefleks_2020.jpg

ENORM REFLEKS: Hele denne paraplyen er en eneste stor refleks. Det gir enorm refleksflate, men forutsetter til en viss grad riktig vinkel for å være synlig for bilisten.