Hjulskift kan fort bli et ork, og det er lett å utsette det. Spesielt om man kjører med piggfrie vinterdekk. Det er jo nesten som å kjøre med sommerdekk. Eller er det det?

Nei, det er det ikke. Piggfrie vinterdekk har en annen type gummi enn sommerdekk, og hovedforskjellen er at den skal være myk når det er kaldt. Da er det ikke så vanskelig å skjønne at «vintergummi» rett og slett blir for myk på sommerføre.

Dekkprodusent testet selv

NAF har tidligere testet bremselengde med piggfrie vinterdekk, med nedslående resultater. Den ekstra bremselengden kan i verste fall bety sammenstøt, skade og død ved en kritisk oppbremsing.

Også Nokian Dekk erkjenner villig vekk forskjellen på dekktypene. De har gjort bremseforsøk i praksis på Vålerbanen/ NAF Trafikksenter, og videoen taler for seg selv.

21 meter lengre!

Testbilen kjørte i 100 kilometer i timen, og bremselengden ble 21 meter lengre med svært pent brukte piggfrie vinterdekk mot nye sommerdekk. Lufttemperaturen på Vålerbanen var 15 varmegrader under testen.

– Piggfrie vinterdekk på vår- og sommerføre gir både lengre bremsestrekning, dekkene har dårligere sidestabilitet siden de er mykere og dårligere vanndrenering. Dessuten slites dekkene betydelig fortere på sommerføre, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Ikke godt nok på sommeren 

De viktigste egenskapene til et sommerdekk er nettopp kort bremselengde i varmt vær, god sidestabilitet, god drenering av regnvann og gummi som ikke slites for fort av hardt og grovt underlag.

– Både våre egne tester og testen Nokian selv gjorde bekrefter det vi har advart mot i mange år: Piggfrie vinterdekk er ikke gode nok sommerdekk, sier Jan Ivar Engebretsen.

Kostbar besparelse

Mange fristes av å «slite ut» de piggfrie vinterdekkene på sommerføre og heller vente til høsten med å kjøpe nye sommerdekk på tilbud.

Det er mulig du får billigere sommerdekk ved å kjøpe dem utenfor sesong, men besparelsen kan bli kostbar når det står om få meter i en kritisk situasjon.

Legg om til sommerdekk når det er vår og varmt. Om Kong Vinter plutselig skulle ta revansje på våren noen dager, er det bedre å la bilen stå hvis du har sommerdekk.