Vi guider deg gjennom lysene til bilen din:

Vet du hvilke billys du kjører rundt med?

Er du blant de som kjører uten baklys i en tunnel? Eller kjører rundt med parklys og tåkelys på om kvelden? Eller har du glemt å skru på lyset i det hele tatt? 

Hver fjerde bilist er usikre på hva lysbryteren i bilen skal stå på for å kjøre med riktige lys til enhver tid. Det viser en undersøkelse InFact utførte på vegne av NAF høsten 2020.

Dette ønsker vi å gjøre noe med, og under får du en oppfriskning på hva de ulike innstillingene på lysbryteren i bilen din gjør. 

Episode 1: Slik sjekker du lysene på bilen din

I de fleste biler kan du velge mellom tre eller fire lysinnstillinger på bryteren: av, på, parklys og auto.

I Norge er det påbudt å kjøre med kjørelys, men dette kan enten være nærlys eller nærlys med lav spenning. Dette sistnevnte kjørelyset betegnes også som led-signaturlys eller daylight running lights (DRL). I dagslys trenger ikke baklysene være tent.

Bli kjent med egen bil

Vi oppfordrer deg til å se hva som lyser på din bil når du setter på de ulike lys-alternativene. Sjekk både i dagslys og i mørket. Da blir du trygg på hva som er riktig lys til enhver tid.

Episode 2: Slik fungerer autolys

I hverdagen kan du trygt sette lysbryteren i bilen på “auto”, men vær klar over at du ikke kan stole blindt på automatikken.

Hvis du har en auto-innstilling på bilen din, er dette det vi anbefaler at du kjører med i hverdagen. I de aller fleste tilfeller vil automatikken sørge for at du har lys på bilen i mørket. Denne funksjonen styrer når nærlysene og baklysene skrur seg ved hjelp av sensorer som registrerer om det er lyst ute.

I dagslys vil nærlysene og baklysene være slukket, mens kanskje en led-signatur lyser som kjørelys. Baklysene er ikke tent i dagslys. Kjører du derimot inn i en tunnel eller i mørket på kvelden vil baklysene skru seg på automatisk når bryteren står på ‘auto’.

Du må derimot ikke stole helt blindt på automatikken. I overgangen mellom dagslys og mørket kan det være lurt å vurdere om du bør skru lysene dine på. Det samme gjelder på gråværsdager og i tåke når det er dårlig sikt. 

Kjører du med henger?

For å ha lys på hengeren må du huske å sette på lysene, ikke kun sette bryteren i auto.

Episode 3: Hva skjer når du skrur lysene helt av

I hverdagen har du sjeldent bruk for å skru av lysene på bilen din, men det er altså fullt mulig på mange biler å skru lysene helt av.

Har du skrudd av lysene, blir enten ingen av lysene eller kun kjørelysene foran skrudd på når du starter bilen. Da er det fort gjort å glemme å skru på lysene, og du risikerer å kjøre rundt med en bekmørk bil i tunneler og på kvelden. 

Ikke alle biler blir bekmørke. Noen modeller har kjørelyset tent i form av det vi kaller kjørelys eller lysstripe. Noen eldre modeller skrur på nærlysene foran.

Det er ikke nødvendigvis slik at bilen din varsler om at du ikke kjører med lysene på. Dersom du må slå de av – så bare husk å slå de på igjen.

Episode 4: Hvorfor er permanent på en god helgardering

Når du velger innstillingen “på” lyser nærlys og baklys hele tiden. 

Det er ikke noe galt med å kjøre med lysene på hele tiden – du sørger bare for at du ser og blir sett.

Om automatikken gjør rare valg ut fra lysforhold eller om du er usikker på hvilke lys du har på i øyeblikket, vil denne bryteren alltid gi deg nærlys foran og bak.

I skumring og ved krevende lysforhold bør du selv skru lysene på.

Episode 5: Husk å bruke parklys

Parklys skal du bruke når du står parkert så du ikke blender motgående trafikk.  

Ved å bruke parklys når du står stille, vil også trafikanter som oppholder seg i nærheten av bilen være mer synlig.  

Når du velger innstillingen for parklys, lyser en dempet versjon av kjørelysene og baklyset.  Husk bare å skru på lysene når du kjører videre.