De siste tiårene har utviklingen av sikkerhetssystemer i biler vært formidabel. Dette har økt trafikksikkerheten, men det er fortsatt en utfordring at mange bilister ikke vet hvordan de forskjellige systemene fungerer. 

- Det kan gi bilistene en falsk trygghetsfølelse, ikke minst på vinterføre, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

 Mer sikkerhet som standard

Den uavhengige kollisjonstesten Euro NCAP belønner gode sikkerhetssystemer og ny teknologi, slik at bilprodusentene i stadig større grad gjør sikkerhetsutrustning til standard på alle modeller.

Mange av disse teknologiene dreier  seg om å unngå kollisjoner. Dette skjer ved at du blir informert om farlige situasjoner og gjennom å hjelpe deg med å unngå ulykke dersom situasjonen har oppstått. Dessverre er det mange som ikke har praktisk kunnskap om hva disse systemene  gjør med bilen og kjørestilen din.

Prøv utstyret i bilen din!

– Teoretisk kunnskap er vel og bra, men det er først når man får prøve seg i praksis at man virkelig får føle virkningene av utstyret. Oppfordring til bileier som ikke har fått prøvd ut sin bils utstyr, er å prøve seg på en bane. Det er ikke mange timene som skal til. Men fordelen på bane er at du får prøvd deg i trygge omgivelser, mener Engebretsen.

Bilselgeren må også kunne forklare bilkjøper hvilke sikkerhetsutstyr bilen har og hvordan det virker, legger han til.
 
Har du for eksempel ABS-bremser er det viktig å trå bremsen hardt inn. Hjulene låser seg likevel ikke og siden hjulene ikke er blokkert, har du sjansen til å styre unna.

Fysiske lover opppheves ikke

Mange tror at med firehjulstrekk kommer bilen seg fram overalt og at den holder seg på veien uansett. Dessverre er det slik at får en slik bil  først skrens, er den vanskelig å rette opp og bilen fyker dermed av veien.

De fysiske lovene gjelder altså uansett hvor avansert sikkerhetssystemene er.

Veien, sjåføren og bilen

Trafikksikkerhet handler om tre deler; veien, sjåføren og bilen. Med ny og avansert teknologi ombord er det viktig at du setter deg inn i hvordan systemene virker. Til høyre kan du lese mer om hvordan systemene i de mest populære bilmerkene fungerer.