Kort fortalt om sikring av alle i bilen: 

  • Fest bilbeltet over skulderen, stramt og tett inntil kroppen. Beltet skal aldri være under armen.
  • Beltet skal hvile på hoftekammen, ikke over magen og pass på at det ikke er vridd.
  • Ta av deg ytterjakken eller åpne den opp, og løft opp tykke gensere.

Fest bilbeltet riktig

Dagens biler har avanserte beltesystemer og mange kollisjonsputer. Hvis du kolliderer strammes bilens belter inn av beltestrammerne, og kollisjonsputer og andre sikkerhetssystemer utløses i en dynamisk rekkefølge for optimal beskyttelse. Hvis beltet ikke sitter skikkelig eller har stor slakk, påvirkes effekten av sikkerhetssystemene. 

Bilbeltet skal alltid festes over skulderen, ikke under armen. Nederste del av beltet skal ligge på tvers over hoftekammen, og ikke over magen. Fester du beltet riktig så blir belastningen ved en kollisjon fordelt på den beste måten for kroppen, og du vil ha størst sjanse til å hindre alvorlige og livstruende skader. Sørg også for at setebeltet ikke er vridd. Dersom setebeltet er vridd, så reduseres effekten av beltet.

baby-bil-bilstol.jpg

SIKRE BABYEN: Selv med egne belter fra barnestolen, vil du ikke få strammet til skikkelig med yttertøy på. Bruk heller en ulldress, et ekstra teppe eller en bilstolpose om vinteren.

Lar du barna sitte med bilbeltet under armen?

Mange barn drar beltet ned fra skulderen og tar det i stedet under armen. Det kjennes kanskje bedre ut når beltet ikke sitter så høyt opp mot halsen, og det gir mer bevegelsesfrihet for barnet. Ikke fall for fristelsen å la barnet slippe unna med dette. Det er svært farlig ved en kollisjon eller hard oppbremsing, i tillegg til at det er forbudt. For barn som er for store for barnesete, kan løsningen være å kjøpe en sittepute. Sitteputen gjør at barnet kommer høyere opp og beltet blir festet riktigere. Et godt alternativ kan også være et såkalt generasjonsbelte.

Tykke ytterplagg og gensere reduserer effekten av beltet

Bilbeltet er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere antall skadde og drepte i trafikken. Hvis du bruker tykke plagg under sikkerhetsbeltet skaper det større avstand mellom kropp og beltet, og blir et problem for beltet ved en rask og hard nedbremsing eller kollisjon. Beltet vil ikke bli strammet ordentlig, og i verste fall vil du risikere å skli ut av setet. 

Selv med egne belter fra barnestolen, vil du ikke få strammet til skikkelig med yttertøy på, og barnet kan gli ut mellom beltestroppene. Et godt tips kan uansett være å bruke en beltesamler. Selv med lite klær kan det være vanskelig å få beltene til å sitte godt nok. En slik liten beltesamler gjør det mye enklere og tryggere å sikre barnet riktig. 

Sikkerhetsbeltet skal sitte stramt inntil kroppen. Det er derfor best å ta av seg ytterjakke og andre tykke plagg før du tar på deg beltet. Så strammer du godt, og lar beltets sikkerhetssystemer fungere på riktig måte. Det hjelper også å åpne opp jakken og å løfte opp gensere eller andre tykke plagg. Husk at det er du som sjåfør som har ansvar for at alle i bilen er sikret skikkelig. Fortsatt litt usikker? Sjekk ut lovdata.no.

Beltesamler_utenogmed.jpg

BRUK BELTESAMLER: En beltesamler skal ligge midt på brystet for å sikre best mulig.

Forvarm bilen eller ha ekstra tepper i bilen 

Du tenker kanskje at den korte bilturen går helt fint med boblejakka på eller at det er veldig praktisk at barna allerede er klare med dressen på om vinteren? Og de fleste gangene gjør det nok det, men hva med den dagen det går virkelig galt? 

Mange moderne biler har også mulighet for å forvarme bilen, men det er ikke alle som bruker det. Forvarmer du bilen setter du deg inn i en varm bil, og du kan trygt ta av deg jakkfør du setter deg inn.  

Har du ikke mulighet til å forvarme bilen, og er redd for at barna dine skal fryse – er bilstolposer til de minste barna et godt alternativ eller så kan du ha et ekstra teppe i bilen. Babysetene kan også tas med inn over natten. 

SIKRE ALLE: Ta av jakka på voksne og barn slik at beltet strammer riktig når du kjører bil!