Kort fortalt: 

  • Tykke plagg under beltet skaper større avstand mellom sikkerhetsbeltet og kroppen. 
  • For at beltet skal virke riktig, må det ligge inntil kroppen. 
  • Ta av jakka på voksne og barn slik at beltet strammer riktig. 

Du tenker kanskje at den korte bilturen går helt fint med boblejakka på eller at det er veldig praktisk at barna allerede er klare med vinterdressen på? Og de fleste gangene gjør det nok det, men hva med den dagen det går virkelig galt? 

Reduserer rytmen i sikkerhetssystemene 

Dagens biler har avanserte beltesystemer og mange kollisjonsputerNår du kolliderer strammes bilens belter inn av beltestrammerne, og kollisjonsputer og andre sikkerhetssystemer utløses i en dynamisk rekkefølge for optimal beskyttelse. Hvis beltet ikke sitter skikkelig eller har stor slakk, påvirkes effekten av sikkerhetssystemene. 

Sikre alle i bilen 

Bilbeltet er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere antall skadde og drepte i trafikken. Når du bruker tykke plagg under sikkerhetsbeltet skaper det større avstand mellom kropp og beltet, og blir et problem for beltet ved en rask og hard nedbremsing eller kollisjon. Beltet vil ikke bli strammet ordentlig, og i verste fall vil du risikere å skli ut av setet. 

Selv med egne belter fra barnestolen, vil du ikke få strammet til skikkelig, og barnet kan gli ut mellom beltestroppene. Et godt tips kan uansett være å bruke en beltesamler. Selv med lite klær kan det være vanskelig å få beltene til å sitte godt nok. En slik liten beltesamler gjør det mye enklere og tryggere å sikre barnet riktig. 

Hvis du tar av alt av yttertøyvil beltet ligge tett inntil kroppen. Så strammer du godt, og lar beltets sikkerhetssystemer fungere på riktig måte. Husk at det er du som sjåfør som har ansvar for at alle i bilen er sikret skikkelig. Fortsatt litt usikker? Sjekk ut lovdata.no. 

Sikkerhetsbelte_02.jpg

MED JAKKE: Det kan være ganske farlig å kjøre med en tjukk om vinteren. Gjør du det,  fungerer ikke sikkerhetsbeltet som det skal, og du får for mye luft mellom kroppen og beltet.

Sikkerhetsbelte_01.jpg

UTEN JAKKE: Hvis du tar av jakka, vil beltet ligge tett inntil kroppen. Stram godt, og la beltets sikkerhetssystemer fungere på riktig måte.

Forvarm bilen eller ha ekstra tepper i bilen 

Mange moderne biler har også mulighet for å forvarme bilen, men det er ikke alle som bruker det. Forvarmer du bilen setter du deg inn i en sommervarm bil, og du kan trygt ta av deg jakkfør du setter deg inn.  

Har du ikke mulighet til å forvarme bilen, og er redd for at barna dine skal fryse – er bilstolposer til de minste barna et godt alternativ eller så kan du ha et ekstra teppe i bilen. Babysetene kan også tas med inn over natten.