Det er enkelt å sjekke om lysene på bilen fungerer. I moderne biler skal man få et varsel i dashbordet om en av lyspærene har gått. Men uansett varsel eller ikke er det lurt å ta en runde rundt bilen og se om alle lys fungerer som de skal. Sjekk også fjernlyset når du er i gang.

Bremselysene er vanskeligere å sjekke om du er alene. Et enkelt triks er å rygge opp til en vegg for å se om bremselysene fungerer når du tråkker inn bremsepedalen. Veggen kan også brukes til å sjekke de andre lysene. Er du usikker, så spør gjerne om noen hjemme eller naboen har mulighet til å se for deg.

På eldre biler kan du skifte pære selv

Det er ingen enkel sak å bytte pærer på nye biler, men da bør man komme seg til et verksted eller lignende å gjøre det. Har du en eldre bil er det ofte enkelt å skifte lyspærer selv. Men mange setter lyspærene inn på feil måte. En enkel måte å sjekke dette på er holde opp et hvitt ark foran lysene når nærlyset er tent. Vises det en vannrett klar stripe er lyspæra satt inn riktig. Kommer det fram en sirkel på arket der lyset stråler til alle kanter som en sol, er pæren satt inn feil.

Viktig med riktig justering

Vel så viktig er det at lysene er riktig justert. At lysene er riktig justert er svært viktig for å ha oversikt både fremover i veibanen og ikke minst få opplyst veikanten. Lysjustering kan man få hjelp til enten på et verksted eller et NAF Senter.

Les mer om riktig bruk av lys her

COLOURBOX7654611.jpg

Dårlig lys betyr ikke bare mangellapp og utgifter, men også trafikkfare. I mørket teller hver meter med lys du kan få!

Slitte lykteglass

Selv om alle lys fungerer som de skal, kan slitte lykteglass gjøre at du ser dårligere i høstmørket. Vær, vind, salt, støv, sand, snø og regn pisker rett mot lyktene dine hver gang du kjører. Etter hvert blir lykteglassene slitte og matte, og lysmengden som faktisk slipper ut av lykta reduseres.

Slitte lykteglass kan skiftes, men visste du at de kan slipes og poleres? Det er enklere enn mange tror og det finnes en rekke produkter på markedet.

 

Nye regler kan gi deg bedre sikt

Fra 1. oktober 2018 kan du montere så mange ekstra fjernlys du vil på bilen din. Det er heller ingen begrensning til maksimal tillatt lysstyrke. Dette gjelder for alle biler, både lette og tunge.

Du kan ettermontere ekstralysene selv. Det du må passe på er at lysene skal være symmetrisk. Mange nyere biler har avansert elektronikk hvor blant annet lyssystemet til bilen er tilkoblet. Dette kan gjøre en montering av ekstralys teknisk utfordrende. Skal du montere ekstralysene selv, er det svært viktig at lysene kobles riktig mot de lysene bilen allerede har – slik at de er lovlige å ha på bilen. Du må også huske på at lysene skal være merket med «E» eller «e» for at de skal være godkjente i Norge.

Hos noen av våre NAF-sentre tilbyr vi både salg og montering av ekstralys. Time for montering avtaler du med senteret som tilbyr dette.

Hvis du bruker ekstralys er det lurt å være oppmerksom når du dimmer ned fjernlyset og skal tilbake til ordinær lyskilde (vanlige kjørelys). Du kan da oppleve at ekstralysene har redusert nattsynet ditt. Litt sånn som når du kjører inn fra sterkt sollys og inn i en veldig mørk tunell. Ønsker du deg bedre lys på bilen, bør du derfor sette deg godt inn i bruken av ekstralys og hvordan de fungerer på veien.

Les også: Feil bruk lys kan koste deg 2000 kroner