Kort fortalt om sjekkliste for tilhenger

 • Føreren er ansvarlig for at henger og last er forsvarlig
 • Sjekk teknisk tilstand på hengeren før du kjører
 • Husk å fordele lasten slik at hengeren ikke blir fortung eller baktung

Ikke ødelegg hengeren med stropper

Ikke legg lasten oppå tilhengerens karmer eller heng opp lasten på utsiden av karmene. De er rett og slett ikke konstruert for dette og kan få deformasjoner. I tillegg løftes tyngdepunktet på hengeren.

Her kan du lese mer om tilhenger og førerkort

Sjekkliste for tilhenger

Er tilhengeren i grei stand? Selv en tilhenger kan trenge en service. Sjekk blant annet:

 • Bremser: De fleste tilhengere har en brems som virker mekanisk. Når du bremser med bilen, vil tilhengeren også bremse. Men bremsene trenger service som på en bil. I tillegg kan de ruste fast hvis hengeren har stått ute i vær og vind.
 • Lys: Det er dessverre slik at det er flere hengere med feil på lysene enn hengere med riktige lys. Feil på jording kan gi rene lysorgelet. Skrur man på blinklyset blinker kanskje bremselys på motsatt side på hengeren eller annet merkelig. Årsaken er enkelt fortalt dårlig kontakt på grunn av rust, irr eller skade enten i bilens strømuttak for hengere, hengerens kontakt eller det elektriske opplegget på hengeren. Hvis du ikke kan reparere dette selv, sett det bort til en tilhengerforhandler. Men alt du trenger av kabler, kontakter, lykter og skjema for koblinger finnes på bilvarehusene.
 • Lyskontakten. En ny tilhenger har gjerne en tilhengerkontakt med 13 pinner. Den gamle standarden på biler og hengere hadde syv pinner, og mange har fortsatt slike kontakter. Men det finnes overganger begge veier på bilvarehusene, og de koster ikke stort.
 • Sikkerhetslenke og tilkobling: Gjør deg kjent med hvordan hengeren skal sitte skikkelig på hengerfestet. Ofte vises et grønt merke når hengeren sitter riktig. Det er svært viktig at dette gjøres riktig. – Tilhengere som faller av har ført til dødsulykker, påpeker Edvard Taarnes. Sørg også for at sikkerhetslenken er festet. Dette er siste skanse om hengeren skulle falle av hengerfestet.
 • Nesehjul: Nesehjulet kan ofte både sveives opp, og hele sylinderen kan løsnes og trekkes opp. Sveiv først nesehjulet opp så langt det går i sylinderen. Løsne deretter sylinderen, trekk den opp og stram til. Mange utleiehengere har ikke nesehjul, og årsaken er at mange glemmer å løfte nesehjulet slik at det slår i bakken under kjøring og går i stykker.
 • Vektfordeling: En tilhenger skal være i balanse. Legges all tung last helt foran eller helt bak på tilhengeren blir balansen feil, og dette kan endre vogntogets kjøreegenskaper. Bilen skal verken trekkes opp eller dyttes ned av en tilhenger som er skjevt lastet.
 • Hjul og dekk: Også hjulene på en tilhenger har bolter som kan trenge etterstramming. Sjekk at dekkene er hele og har riktig lufttrykk. Morkne dekk med lite mønster er trafikkfarlig. Det finnes vinterdekk til tilhengere også, og sommerdekk på vinterføre kan føre til at hengeren får en farlig sleng i svinger.
 • Vognkort: Hver henger har eget vognkort, og dette skal fremvises ved kontroll. Her står også viktige data, slik som tillatt totalvekt, egenvekt og hvor mye du kan laste hengeren med.

Sikkerheten er ditt ansvar

Husk at sikkerheten er ditt ansvar som sjåfør. Det hjelper ikke å skylde på bensinstasjonen som leier ut hengeren eller naboen du lånte den av om det går galt.

Hva med tilhenger på ferie i stedet?

Har du vurdert tilhenger på ferie? Med mye bagasje, sykler og annet utstyr blir fort en bil overlastet, og kjøreegenskapene kan endres dramatisk.

– En overfylt og feillastet bil bruker mer drivstoff eller strøm og sliter mer på oppheng, dekk og bremser. Dessuten har mange av dagens nye tilhengere fine løsninger for blant annet festing av sykler, forteller Edvard Taarnes.

Tilhenger sikring av last sykkel Camplet.jpg

SYKKELTRANSPORT: Denne Camplet-hengeren har smarte sykkelfester på toppen. Dermed slipper man å ha sykkel på taket når man er på ferie med Camplet.

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon