Riktige klær til vintersykling

Du trenger ikke spesialutstyr for å sykle på vinteren, men luften er kald og kulden blir forsterket av farten på sykkelen. Da er det lurt med vindtett tøy. Du kommer langt med yttertøy du vanligvis bruker på tur. Her er det du trenger:

  • Vindtett jakke som er lang nok i ryggen. Da unngår du glipe bak når du lener deg over sykkelstyret. Ha gjerne ulltøy og annet varmt tøy under.
  • Vind- eller regnbukse over den vanlige buksen din. Så slipper du å skifte når du kommer på jobben.
  • Gode hansker er ekstra viktig. Mange har skihansker som de bruker til langrenn og disse passer godt til å sykle med.
  • En tynn lue under hjelmen holder deg varm på ørene, og en buff eller balaklava foran ansiktet hjelper godt hvis du sykler fort.
  • Ullsokker og varme vintersko holder deg varm på tærne.

 

Klær til vintersykling

 

Husk riktige lys og reflekser

Sykler du kun i opplyste gater og veier, så klarer du deg med en enkel og rimelig frontlykt som gjør deg synlig for andre trafikanter. Men hvis du sykler på mørke veier uten gatelys, så må du ha en frontlykt som gir godt nok lys til at du ser veien. Det trenger fortsatt ikke koste en formue. Skal du sykle fort i beksvarte vinternatten, kanskje i skog og mark, så kan det være en fordel med en lykt som lyser litt ekstra godt og har god rekkevidde. Spør om råd i butikken der du handler. Baklykten er kun for å bli sett av andre trafikanter. Der klarer du deg med en enkel og rimelig lykt.

Frontlykten skal settes på styret, og at hodelykt er det ikke lov å bruke. Lys som er plassert for høyt oppe kan være sjenerende for andre trafikanter. Husk også reglene for lys og refleks på sykkel: Gul lykt foran, rød lykt bak og refleks på pedalene og bak på sykkelen.

 

Lys og reflekser til vintersykling

 

Piggdekk og vedlikehold på vinteren

Du klarer deg ikke på sommerdekk i vintersnøen eller på isen. Om vinteren er det piggdekk som gjelder på sykkelen. Visste du at piggdekkene måtte kjøres inn? De skal kjøres noen mil på fast underlag for å få piggene til å feste seg. Da er det lurt å kjøpe dekk i god tid før snøen kommer. «Bruk sjansen når det fortsatt er bart på veien og sykle forsiktig noen mil med de nye dekkene for å få piggene til å feste seg. Ikke brems for hardt under innkjøringen.», sier Anne Haabeth Rygg i NAF. Er du usikker på valg av dekk? Svenske Testfakta testet vinterdekk til sykkel 2015. 

Husk også at det er viktig med ekstra vedlikehold om vinteren. Med litt lunkent såpevann får du skylt av sand, salt og skitt, og smør kjede og drivverk med en litt tykkere sykkelolje vinterstid.

 

Vintersykling vedlikehold av sykkel