Tusenvis av bileiere har allerede kjøpt DAB-adaptere og enten installert selv eller fått den installert. Men – de færreste DAB-adapterne har altså funksjonen TA – Traffic Announcement. De fleste kjenner denne funksjonen fra FM-nettet. Uansett hvilken radiokanal du lytter på, eller om du lytter på annen musikk på bilens anlegg eller har skrudd ned volumet, vil trafikkmeldinger bryte gjennom om TA er skrudd på.

Et fåtall støtter TA

NAF har sjekket markedet, og det viser seg at kun et fåtall av adapterne i salg støtter TA.

Adapteren Pure Highway 600 skal ha TA, det samme har Tiny Audio C10 og POPyouCAR 3.0.

Men det er svært vanskelig å vite om adaptere støtter Traffic Announcement siden de færreste lister opp dette i spesifikasjonene.

NAF har snakket med den norske produsenten av Tiny Audio, TT Micro AS, og der opplyses det at eneste adapter som støtter TA per februar 2017 altså er C10. TT Micro forteller imidlertid at TA-støtte vil bli standard i alle adaptere i løpet av 2017, og at testing av produkter pågår utover våren.

Trafikkanal er halvveis løsning

Mangelen på funksjoner uansett betyr at mange har installert adaptere og anlegg som ikke støtter trafikkmeldinger slik man er vant til fra FM-nettet og RDS-radioer. NRK, som har hatt «enerett» på avbrytende trafikkmeldinger i FM-nettet i mange år, erkjenner at et stort antall adaptere som finnes ikke har denne støtten. Derfor har NRK opprettet en egen radiokanal for trafikkmeldinger, kalt NRK Trafikk.

Men NAF mener det er en halvveis løsning å be et stort antall brukere skifte radiokanal for å få med seg viktige meldinger. Poenget med Traffic Announcement er at trafikkmeldingen skal komme gjennom uansett hva man lytter på. Dermed kan man få trafikkmeldingene før man havner i trafikkproblemene selv. Skal man selv velge en egen trafikkanal for trafikkmeldinger er det gjerne for sent, man sitter allerede fast i køen. Dessuten er det uheldig for trafikksikkerheten å skifte til en annen kanal.

Vi monterer DAB+ i din bil!

Nå kan du kjøpe og få montert DAB-adapteret Tiny Audio C5 i din bil hos NAF!

Les mer og bestill her

Hva bør du gjøre?

Hvis du ikke har kjøpt DAB-adapter enda, bør du vente til det finnes adaptere som takler TA-tjenesten. Spør forhandleren spesifikt om denne tjenesten.

Hvis du allerede har kjøpt og montert adapter er det ikke stort annet å gjøre enn å bruke NRK Trafikk for å sjekke trafikkmeldinger, eventuelt bruke tjenester på mobilen.

Hva med fastmonterte anlegg?

Det er ikke så enkelt å finne ut om integrerte DAB-løsninger i nyere biler støtter TA. NAF skal imidlertid sjekke ut flere bilmerker for å bringe dette på det rene.

Som nevnt med ettermonterbare adaptere; det er vanskelig og nokså uoversiktlig å finne ut nøyaktige tekniske spesifikasjoner for DAB-anlegg.

Om du har integrert DAB-anlegg i bilen kan du sjekke i menyene om du har TA som valg. Er du i ferd med å kjøpe ny bil med DAB-radio, og ønsker trafikkmeldinger på denne måten, bør du høre med forhandleren din.