Skal du eller tenåringen ta teoriprøven for bil?

Vi har testet syv apper for deg som skal ta teoriprøven. Sender noen av appene deg på rett vei til å beststå den ekte prøven? Sjekk ut vår test av teoriapper.


Kort fortalt:

  • Stort sprik i kvaliteten på apper for teoriprøven
  • Flere apper har feil i spørsmål og svar
  • Testvinneren forbereder deg godt til teoriprøven

De beste appene for deg som skal ta teoriprøven

Vi har testet brukervennligheten og den faglige kvaliteten på syv apper for teoriprøven. Er appene enkle å bruke, er språket forståelig og forbereder de deg til å bestå teoriprøven?

Teoritentamen, prove.no, Ta førerkort og Teoriappen Bil er betalingsapper som er tilgjengelige både for iPhone og android telefon. Førerprøven er betalingsapp som er tilgjengelig kun for iPhone. De to appene som begge heter Teoriprøven, er helt forskjellige og har ulike leverandører. Den ene er tilgjengelig kun for iPhone Teoriprøven (Ken Li); og den andre kun for Android Teoriprøven (Evjenth Apps). Begge er reklamefinansierte gratisapper.

Telefoner med apper for teoriprøve
Apper: Det finnes en rekke apper du kan teste ut før teoriprøven for bil. Les våre tester og finn den riktige appen for deg. © NAF

Teoritentamen er en klar vinner i apptesten

Vårt testpanel gir Teoritentamen full score med fem av fem mulige stjerner. Testpanelet er enige om at appen har svært godt faglig innhold. Appen tar for seg alle temaene i læreplanen, og panelet mener at det det er høy kvalitet på oppgaver og illustrasjoner. Det er en god variasjon mellom enkle og mer krevende spørsmål, og du får også pedagogiske forklaringer eller miniforedrag til hver av oppgavene.

Appen har i tillegg et godt design og panelet er samstemte i at den brukervennlig og enkel å navigere i. Dette er til gjengjeld en av de dyreste appene i testen, i alle fall hvis du velger den dyreste pakken med tilgang på alt innhold og bestått-garanti til 399 kroner.

«

Teoritentamen tar for seg alle temaene i læreplanen, og det er høy kvalitet på oppgaver og illustrasjoner.

Prove.no kom på andreplass i testen. Den får gode tilbakemeldinger på faglig kvalitet og innhold av testpanelet, selv om testpanelet fant noen feil og unøyaktigheter i spørsmål og svar som trekker ned helhetsinntrykket. Panelet opplevde dessverre at appen hang seg opp en del ganger. I tillegg var det dårlig informasjon om at du må opprette en bruker på nettsiden prove.no for å få tilgang til appen. Samlet sett gjorde dette at prove.no ikke nådde helt til topps i testen. Teoriappen Bil får middels god score med tre og en halv stjerne. Mye og variert innhold, noen svakheter faglig, men god og enkel layout og design på appen, er vurderingen fra panelet. 

Gutt med teori-app på telefon
Teoriprøve: Vi har testet brukervennligheten og den faglige kvaliteten på syv apper for teoriprøven. © NAF

Lav faglig kvalitet på flere apper for teoriprøve

Testpanelet var skuffet over den faglige kvaliteten på flere av appene. Dårligst score fikk appene Førerprøven og Teoriprøven for iPhone som bare fikk to stjerner. Her fant testpanelet for mange feil og unøyaktigheter i spørsmål og svar, og dommen fra panelet er at disse appene ikke er godt egnet til å forberede deg til teoriprøven. NAFs eksperter er spesielt hard i dommen over Teoriprøven for iPhone som de betegner som amatørmessig. Studentene er mest kritisk til Førerprøven som ga feilopplysninger om bestått teoriprøve selv om testerne ikke hadde mange nok riktige svar.

Appene Ta Førerkort og Teoriprøven for Android gjør det også svakt i testen med bare to og en halv stjerne hver av fem mulige. Ta Førerkort har mye og variert innhold, men for mange feil og unøyaktigheter som gjør at panelet scorer appen lavt. Teoriprøven for Android har også for mange feil. I tillegg tyder gjentakelser av spørsmål på at denne gratisappen har en begrenset spørsmålsbank.

folk som holder telefoner med teori-apper
Trafikkstudenter: Mathias Skoglund, Martin Fransrud, Renate Kristin Nicolaisen og Marlene Eugenie Frøge Dønnestad var en del av vårt testpanel. © NAF

Testpanelet

Testpanelet har bestått av to trafikkfaglige eksperter fra NAF og fire studenter som studerer til å bli trafikklærere ved trafikant- og kjøretøystudiet ved Nord Universitet i Stjørdal. 

Studentene har gitt en vurdering av hver app og gitt dem stjerner fra en til fem, der fem er best. NAFs eksperter har gjort den samme vurderingen. Deretter er det gitt en totalscore til hver app fra en til fem stjerner, der vekten er delt 50/50 mellom studentenes og NAF-ekspertenes vurdering.

Studentene: Mathias Skoglund, Martin Fransrud, Renate Kristin Nicolaisen og Marlene Eugenie Frøge Dønnestad.

NAFs eksperter: Marianne Søhagen, seniorrådgiver NAF trafikksikkerhet og trafikklærer. Morten Fransrud, regionleder NAF øvingsbaner Region Nord og trafikklærer

Testansvarlig: Janne Pedersen, seniorrådgiver NAF test og forbruker

Publisert: 26. november 2021

Sist oppdatert: 30. november 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?