1000 år på 20 kilometer

Tar du veien gjennom Horten og Åsgårdstrand, kan du bokstavelig talt oppleve 1000 års norgeshistorie på drøye 20 kilometer.


Karljohansvern. En rekke praktbygg i empirestil.
Foto: Anne Merete Knudsen / © NAF

Med stor tematisk spennvidde fra vikingtid til Edvard Munch tilbyr veien noe for enhver.

Start dagen i naturskjønne omgivelser på Løvøya like utenfor Horten. Her ligger Løvøykapellet fra rundt 1300. Like ved kapellet ligger St. Olavsbrønnen – en hellig kilde hvor pilegrimer og syke valfartet i middelalderen. Har du lyst til å se mer av øya? Gå den 3,2 kilometer lange historiske turstien som tar deg med til blant annet båthavna, tyskerbroa, husmannsplassene Øya og Vegg, Røverhula og gjennom et urskogsområde til utsiktspunkter som Prekestolen.

Marinens gamle hovedverft

Neste stopp på veien er Karljohansvern. Karljohansvern var i over hundre år den norske marinens hovedverft. Hoveverftet ble etablert i 1819 og i perioden 1829-1850 ble en rekke praktbygg i empirestil oppført av de første ingeniøroffiserene ved verftet. Etter 1850 ble nye bygg i upusset tegl som «Norske Løve», verftsporten og kirken oppført. Området er i dag fredet og åpent for alle. På området kan du besøke et av verdens eldste marinemuseer, fotomuseet Preus, atelier, og spise lunsj på en av områdets kafeer.

Vandring mellom gravhaugene

Fra Karljohansvern går veien videre til Borre. I Borreparken kan du vandre blant 50 store og små gravhauger og gravrøyser fra jernalder og vikingtid. Skjult under åkerjorda har arkeologer også funnet et stort langhus og to haller. I hallen holdt vikinghøvdingen gjestebud for kontakter fra fjern og nær. Tar du turen over til Gildehallen, kan du få et innblikk i hvordan livet i hallen kan ha vært i vikingtida. På Midgard historisk senter kan du lære mer om vikingtid og ta en kaffe før avslutter oppholdet på Borre i Borre middelalderkirke.

St. Olavsbrønnen. Steinhus med skråtak i nyere utførelse.
Løvøykapellet fra rundt 1300. Like ved kapellet ligger St. Olavsbrønnen – en hellig kilde hvor pilegrimer og syke valfartet i middelalderen. Foto: Anne Merete Knudsen / © NAF

Karljohansvern. En rekke praktbygg i empirestil.
Karljohansvern var i over hundre år den norske marinens hovedverft. Foto: Anne Merete Knudsen / © NAF
Foto: Anne Merete Knudsen / © NAF

Edvard Munchs lykkehus

Siste stopp er Åsgårdstrand. Her ligger Edvard Munchs hus «Lykkehuset». Lykkehuset er det eneste bevarte hjemmet til Munch. Munch kjøpte det lille huset i 1898, og flere av motivene fra flere av hans mest kjente malerier, som Pikene på broen, er hentet fra Åsgårdstrandområdet. Avslutt dagen med middag på en av Åsgårdstrands kafeer eller restauranter.

Godt brukt tregulv. Vinduer med blondekappe. Gammel treseng, Trebord, krakk og stoler med utskjæring.
Ta deg en tur inn i Edvard Munchs lykkehus, det eneste bevarte hjemmet til Munch. Foto: Jørgen Solstad / © NAF
Kupert terreng med allé og gamle trær i terrenget.
I Borreparken kan du vandre blant 50 gravhauger. Foto: Trude Aga Brun / © NAF
Foto: Trude Aga Brun / © NAF

Fant du det du lette etter?