Blomstringstur i Hardanger

De voldsomme prosessene som fjerner snøen og skaper blomsterflor i liene opplever du mest intenst ved å ta turen over Hardangervidda og ned til fjorden.


Epleblomster bugner fra grenene med fjord, fjell, frodig landskap og bebyggelse langs vannet.
Foto: Per Eide / © Visit Norway

Et godt alternativ er å følge RV 7 over Hardangervidda og ned til Eidfjord, hvis du kommer østfra. Fra Haugastøl har veien fått status som Nasjonal Turistveg. Det forteller at strekningen er helt spesiell, og det er vanskelig å være uenig i det.

Oppe på Hardangervidda kan du parkere flere steder. Både Fagerheim, Halne og Dyranut er gode utgangspunkter for en kort eller lang skitur.

Obligatorisk ved Vøringsfossen

Ved Vøringsfossen er obligatorisk stopp. Helt siden den første bymann, professor Christopher Hansteen, i 1821 så den 182 meter høye fossen, har ryktet om denne utrolige vannsøylen spredt seg.

Etter hvert ble det så populært å besøke Vøringsfossen at Den Norske Turistforening i 1872 bygde ridevei fra Måbø og inn til foten av fossen. Veien er seinere restaurert og ved stien ligger to grunnmurer, rester av «bevertningsstuer for den reisende». I 1888 ble det bygd en ridevei videre opp til Sysendalen, og dermed var grunnlaget lagt for den seinere riksveien over Hardangervidda.

Det jobbes med planer om
å lage ei usedvanlig luftig bru over Vøringsfossen, og besøket vil nok ikke bli mindre.

Tamme tunneler

I forhold til den tidligere veien ned langs de stupbratte fjellsidene på Måbødalen er det å kjøre i dagens lange tunneler en tam opplevelse. Heldigvis ligger deler av veien fremdeles
i dagslyset, slik at de veifarende får med seg de mektige omgivelsene.

I Øvre Eidfjord bør man stoppe i det koselige tettstedet mellom de høye fjellene. Vil du ha en sving i høyden igjen kan du kjøre inn mot Simadalen og følge veien opp mot høydegården Kjeåsen. Alternativt kan du velge den smale slyngveien i Hjølmodalen og ta en liten fottur inn mot Valurfossen og Veigdalen.

En stopp ved Hardangervidda Natursenter Eidfjord bør du også få med deg om du vil lære mer om historien og naturen i området.

Turist med stor sekk på ryggen titter på fossefall.
Sett fra deg bilen, snør på fjellstøvlene og ta en avstikker på beina opp den vakre Husedalen. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Møt blomstringen!

Nede ved fjorden møter du forhåpentligvis sommeren og fruktblomstringen for alvor. Om du vil følge Nasjonal Turistveg Hardanger, må du bruke ferje over fjorden mellom Brimnes og Bruravik. Ja, i hvert fall til utpå sommeren. Da åpner nemlig Hardangerbrua sitt mektige spenn for allmennheten.

Sidersmaking i Hardanger.
Det kommer mye godt fra frukttrærne. På Hardanger Saft- og Siderfabrikk, Ulvik, kan du være med på sidersmaking. © Visit Norway

Turistveien gjør en sving bortom Kvanndal og fortsetter til Nordheimsundområdet slik
at veifarende skal få med seg Steinslandsfossen. Den kan man til og med betrakte fra baksiden!

Vil du videre langs Turistveg Hardanger må du tilbake til Kvanndal og ta ferje over fjor- den, først til Utne og så til Kinsarvik. Da er du bare et par mil unna der du startet ferjeturen fra Brimnes, så mulighetene for en snarvei er absolutt til stede.

Hardangerfjordens perle

Tettstedet Kinsarvik er en av Hardangerfjordens perler og vel verdt en spasertur. Er du bare litt interessert i vill og vakker fossenatur bør du også ta på deg fjellstøvlene og forlenge turen opp i Husedalen der fossene kommer som perler på snor: Tveitafossen, Nyastølfossen, Nykkjesøyfossen og Søtefossen. Gjennom dalen går det en flott fotrute opp til Stavali. Turen til fossene kan tas som en dagstur, eller overnattingstur, med besøk på turisthytta og stølen Stavali.

Det er elva Kinso og en rad større og mindre tilførselselver som har æren for herlighetene.

De vakre frukttrærne

Nasjonal turistveg Hardanger fortsetter innover langs Sørfjorden, og særlig når de utallige frukttrærne blomstrer for fullt er dette et usedvanlig vakkert stykke norsk natur. De historisk interesserte får også sitt i Norsk Vasskraft og industristadmuseum i Tyssedal.

Et møte på den smale brua over den brusende ville Kinso-elva.
Et møte på den smale brua over den brusende ville Kinso-elva. © Visit Norway
© Visit Norway

Vil du se hvordan kraftutbyggerne utfoldet seg i fjellet bør du også ta av ved Tyssedal og kjøre bratt opp til Ringedalsvatnet. Før utbyggerne begynte å tørrlegge fosser var et av de virkelige blikkfangene Tyssestrengene innerst på Ringedalsvatnet. Her var det to loddrette fall på over 300 meter som dannet en imponerende foss, men det var ikke slutt med det. Vannet sprutet videre gjennom Tyssebotn og så ned et nytt fall til Ringedalsvatnet. Total fallhøyde ble dermed 646 meter!

Fossenes dal

Turistveien i Hardanger slutter strengt tatt i Tyssedal, men du bør uansett fortsette gjennom Oddadalen fra byen innerst i Sørfjorden og sørover opp til Seljestad.

Denne dalen blir av reiselivsnæringen kalt for fossenes dal, med flere flotte og fotogene fossefall. Ingen er imidlertid mer fotografert enn Låtefoss. Den kaster seg i alt 104 meter utfor fjellskråningen fra Lotevatnet og bruser bokstavelig talt over veien nede i dalen. Fossen lokker fram beundrende blikk og fotoapparatet.

Fra Låtefoss er det ikke lange veien til Nasjonal Turistveg Ryfylke. Det er også en strekning som byr på flere mektige fosser.

Ringedalsvatnet omgitt av snødekte fjell.
Ringedalsvatnet omgitt av snødekte fjell. © Visit Norway
© Visit Norway



Fant du det du lette etter?