Fra Ringebu til Røros

Det er drøye 18 mil fra Ringebu til Røros. Underveis er det mange gode grunner til å stoppe opp eller ta avstikkere.


Bilvei gjennom snødekt landskap med fjelltopp.
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Vår biltur starter fra Ringebu, drøye fem mil nord for Lillehammer. Derfra går det to veier over fjellet mot Østerdalen. Den sørligste, Friisvegen, er en perle, men dessverre ikke åpen om vinteren. Fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er imidlertid et godt alternativ. Den tar av fra E6 nord for Ringebu. Ved hjelp av NAF Veibok kan du derfra følge veien opp østsiden av Gudbrandsdalen over fjellet til Atndalen.

Den åpne gressletta

Navnet Venabygda har ikke noe med vent og vakkert å gjøre slik en kan tro når man passerer den ene flotte utsikten etter den andre. Sannheten er imidlertid at det stammer fra uttrykket vin, som betyr noe slikt som åpen gresslette (eng, beite). Mindre vakkert blir det heller ikke etter som furuskogen blir erstattet med fjellbjørk og snaufjellet åpner seg.

Venabygdsfjellet er som oftest et snilt fjell, og lite plaget av langvarige uvær. Utover vinteren blir det merket en rekke flotte skiløyper i dette fjellområdet og mange som vil oppleve Rondane, velger å starte turen herfra. Over Venabygdsfjellet passerer også Trolløypa, en merket skiløype som strekker seg fra Høvringen til Lillehammer.

Venabu fjellhotell midt på Venabygdsfjellet er også en populær og trivelig plass å overnatte. Et par kilometer videre langs fylkesvei 27 ligger også et annet godt over- nattingssted for bilturister og friluftsfolk, Spidsbergseter Gudbrandsdal hotell.

Fjelltopp som en høysåte

Mot toppen av Venabygdsfjellet er det fjelltoppen Muen som dominerer utsikten. Den ser ut som en gigantisk høysåte, og det er visstnok også det navnet betyr. Ringebus høyeste topp er 1424 meter høy og byr på et mektig rundskue, både mot Rondane, Femundsmarka og de store fjellområdene vest for Gudbrandsdalen.

Et par–tre kilometer øst for fylkesvei 27 skimter du også Gråhøgdbu, en av DNTs selvbetjente hytter. I tåke svarer hytta til navnet sitt og er heller vanskelig å oppdage. Det vet jeg av egen erfaring.

På andre siden av Venabygdsfjellet kan du enten kjøre fylkesvei 219 ned til tettstedet Atna i Østerdalen, eller fortsette langs fylkesvei 27 til Atnbrua og videre nordover Atndalen. Mitt forslag er at du gjør det siste. Den 42 kilometer lange strekningen av fylkesveien mellom Enden og Folldal heter Nasjonal turistvei Rondane og byr på flere severdigheter.

Storslagen utsikt

Den viktigste er utvilsomt den storslagne utsikten mot Rondanes stortopper. Den har blant annet inspirert kunstmaleren Harald Sohlberg til å male sitt fantastiske bilde Vinternatt i Rondane (også kalt Vinternatt i fjellene).

Ved Atnasjø kafé er det laget en flott rasteplass med en utsiktsplattform der han sto og malte. Ved Straumbu, litt lenger nord er det anlagt et informasjonssenter for turistveien. Her finnes en liten kafé og en stor parkeringsplass. Mange parkerer da også her og tar seg en tur inn til Bjørnhollia turisthytte i Rondane. Derfra kan de blant annet gå rundt eller over Rondanes stortopper.

Atnasjøen og snødekte fjell.
Atnsjøen: Nyt utsikten kunstmaleren Harald Sohlberg hadde da han malte «Vinternatt i Rondane». Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

På østsiden av Atndalen ligger Alvdal Vestfjell. Det også et fjellområde som har mye å gi folk som vil på tur vinter eller sommer. Midt i området ligger den trivelige Breisjøseter turisthytte som blant annet er et utmerket utgangspunkt for dem som vi til topps på Store Sølnkletten.

Kjell Aukrusts bygd

I Folldal deler veien seg. Rørosfarere velger fylkesvei 29 som går langs elva Folla i en åpen og flott dal til Alvdal. Underveis passerer du avkjøringen til Einunndalen, Norges lengste seterdal med setre i drift.

Alvdal er også et av stedene på vår vei det er dumt å dra for raskt forbi. Stedet er for alltid satt på kartet av forfatteren og billedkunstneren Kjell Aukrust. Bygdas store sønn har fått et eget senter som byr på et rikt utvalg av hans tegninger, tekster og annet fra hans lange og humørfylte forfatterskap.

På ferden nordover langs en isdekket Glomma er neste stopp Tynset med flere interessante museer fra bergverksdriftens dager. På Tynset torg står verdens største spark, over fem meter høy og elleve meter lang!


Dame går i idyllisk vinterkledd gate. Tett i tett med trehus på hver side.
Røros: Bergstaden er en vakker by både sommer som vinter. Rørosmartnan er som regel i midten av februar. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Bilturen fra Ringebu til Røros kan legges opp slik at du rekker når Rørosmartnan på Malmplassen i februar. Høydepunktet er sannsynligvis når ca. 80 hesteekvipasjer ankommer Bergstaden etter dager og uker underveis fra forskjellige steder.


Fant du det du lette etter?