Langs solsiden av Mjøsa

Langs denne omveien ser vi Mjøsa hele veien.


Båten, DS Skibladner, seiler på Mjøsa.
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

«Såmmå å je er hen i væla, bære je ser Mjøsa», sier folk på disse kanter. Vi bør kanskje skyte inn at det ikke er infinitivsmerket «å» som er andre ord i utsagnet over. På lokal dialekt betyr «å» hvor.

Mjøsa er nesten tolv mil lang og vil være vår følgesvenn på hele strekningen. Med et areal på 365 kvadratkilometer er den Norges største innsjø. Før jernbanen kom til Hamar i 1880 og Lillehammer i 1894, var det ikke bare utsikten mot Mjøsa som var viktig. Mjøsa hadde i flere hundre år vært den viktigste ferdselsåren på disse kanter.

DS Skibladner ble satt i drift i 1856 og trafikkerer fortsatt Mjøsa. Det er mange kombinasjonsmuligheter for den som vil reise med «Mjøsas hvite svane», tur/retur eller kortere strekninger i kombinasjon ved tog eller bil.

Så til landeveien, den vi skal følge. Vi kjører ned til Mjøsa allerede ved Espa og følger veien mot Tangen. Hyppige togavganger og en reisetid på under 40 minutter til Gardermoen er nok medvirkende årsaker til at Tangen er et sted i vekst. Allerede i 1819 var Tangen et lite tettsted med en konsentrasjon av virksomheter langs Vikselva. Her var det brenneri og flere kvernhus og sagbruk. I utkanten av tettstedet ligger Ingeborgmuseet, der forfatteren Ingeborg Refling Hagen (1895-1989) bodde og etter krigen drev sitt svært omfattende kulturarbeid – Suttungbevegelsen.

Med idyllisk beliggenhet ved Mjøsa ligger Tangenodden Camping. RV222 tar oss til Stange sentrum. Her skal vi følge skiltingen til Stange kirke og Stange Vestbygd. Stange kirke er en av Norges eldste middelalderkirker og omtales allerede i 1225 i Håkon Håkonsens saga. Det nåværende kirkebygget er antatt oppført omkring 1250.

Her langs Mjøsstranda ligger storgårdene på rekke og rad. Mange tilbyr overnatting og bespisning for grupper, men Gillund Gårdene like nord for kirken, tilbyr også overnatting for enkeltpersoner. Her er også en mengde gårdsbutikker, så se etter oppslag langs veien.

På Elton søndre, på veien mot Atlungstad, finner du både gårdsbutikk og salg av kaffe og vafler i jordbærsesongen. Atlungstad Brænderi ble etablert i 1856, og i dette historiske brenneriet blir det produsert 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Spriten blir til det norske nasjonalbrennevinet akevitt. Det er tilbud om omvisning i produksjonslokalene, brennerimuseet og fatlageret.

Nærmeste nabo er Atlungstad Golf som driver sin egen kafé i klubbhuset.

Profileringsbygget, Vikingskipet. Ser ut som et skip, opp-ned.
Vikingskipet, et profileringsbygg for norsk arkitektur og byggekunst. Foto: Willy Haraldsen / © NAF

Store attraksjoner i Hamar

En tur gjennom Hamar er en reise i tid. Det første som møter oss er Vikingskipet, Hamar Olympiahall. Hallen er bygd som et omvendt skip og har blitt et profileringsbygg for norsk arkitektur og byggekunst. De store limtredragerne har et spenn på 96 meter og er fire meter høye. Arkitekter er Biong & Biong Arkitektfirma og Niels Torp Arkitekter. Utenfor hallen står statuer av skøyteløperen Hjalmar Andersen utført av Svein Tore Kleppan, og spydkasteren Egil Danielsen utført av Gunnar Janson.

Hamar sentrum er vel verdt et besøk, og i Kirkegata 11 ligger Hamars eldste hus. Her ble Kirsten Flagstad født, og stedet huser Kirsten Flagstadmuseet i Strandstuen. Operasangerinnen Kirsten Flagstad (1895-1962) ble kalt «Sangens dronning». Hun er regnet som den største Wagnersangerinnen verden har kjent. Museet er viet verdensstjernens liv og karriere.

På en solskinnsdag er Koigen friområde et fint sted å besøke. Her er det lagt til rette for en rekke aktiviteter og fritidssysler. Må barna aktiviseres på en regnværsdag, kan Ankerskogen svømmehall være et godt alternativ.

Domkirkeruinen, Hedmarksmuseet og Norsk Jernebanemuseum

Det store spranget i tid tar vi imidlertid ikke før vi kommer til Domkirkeodden. Museet her er et av landets fineste og mest omfattende middelaldermuseer. Domkirkeruinen og dens vakre vernebygg glasskatedralen Hamardomen, er det naturlige midtpunktet.

Ruiner etter Hamar domkirke. Dame i bunad står inne i de gamle ruinene som har blitt bygd inn med glasstak.
Glassbygningen Hamardomen har blitt en attraksjon i seg selv og tar vare på ruinene etter Hamar domkirke. Foto: Willy Haraldsen / © NAF
Foto: Willy Haraldsen / © NAF

Hedmarksmuseet trekker de lange linjene fra jernalderen fram til i dag. I sin samling har Hedmarksmuseet 65 antikvariske bygninger og omkring 50 000 gjenstander.

Norsk Jernbanemuseum, et av verdens eldste jernbanemuseer, ligger også på denne siden av byen. Norsk Jernbanemuseum har en stor og vakker park med stasjonsbygninger og historisk skinnegang. I perioden juni til medio august kjører det smalsporede museumsdamptoget «Tertittoget» gjennom parken. I hovedutstillingen «På sporet av reisen», kan besøkende blant annet prøve seg som trafikkstyrere. For de minste gjestene er det egen lekekrok med tog.

Damptoget "Tertitten".
Norsk Jernbanemuseum på Hamar er Norges nasjonale jernbanemuseum. Foto: Willy Haraldsen / © NAF
Foto: Willy Haraldsen / © NAF

I Hamarregionen har vi en rekke små og store utsalgssteder med lokalmat. På nettsiden til Norges spiskammer finner vi en oversikt over utsalgssteder.

Norges største jordbrukskommune

Vi er ikke skikkelig ute av tettbebyggelsen på Hamar før vi er over i Ringsaker kommune. Regnet etter folketall er dette den største kommunen i Hedmark og Oppland. Ringsaker er også Norges største jordbrukskommune, og den kommunen i landet med flest fritidsboliger. I tillegg har kommunen mange industriarbeidsplasser og stor handelsvirksomhet.

Før vi kommer til administrasjonssenteret Brumunddal, har vi passert to handelssentre, Olrud og Nydalen. Brumunddal har fått navn fra «brumunda», den brummende elv, og vokste fram som tettsted etter at Dovrebanen ble åpnet. Brumunddal har en fin gågate med et koselig torg. Her finner vi også et utsalgssted for lokal mat.

Nord for Brumunddal skal vi svinge til venstre inn på FV212. Mjøsa bukter seg forbi Brumunddal, og denne bukta må vi krysse. På den andre siden av brua ligger campingplassen Mjøsa Ferie og Fritidssenter. Siden plassen har Mjøsa som nærmeste nabo, finnes det mange aktiviteter rettet mot vannet.

På Tingnes like ved brua over til Helgøya står Nes kirke, en fredet korskirke i mur fra ca. 1250.

Helgøya – den hellige øya

Øya hvor hertug Skule holdt til, bør også besøkes. Vi skal holde til venstre rundt øya, og passerer Bergevika. Kalkverket har hatt stor betydning for utviklingen rundt Mjøsa. Både domkirken på Hamar og flere andre bygg har fått stein herfra.

Skafferiet på Hovinsholm er en sesongåpen kafé og landlivsbutikk beliggende i nydelige omgivelser på sydspissen av Helgøya. Her får du raus hjemmebakst laget av sesongens råvarer fra egen gård eller omegn, nytraktet kaffe og god forfriskende drikke. Gården Hovisholm het tidligere Hovin, og var i middelalderen tidvis kongssete, bispegods og adelsgods.

Langt syd på Helgøya finner vi også storgården Hovelsrud med sin vakre hage – restaurert og tilbakeført til 1840-tallet. I hagen kan du vandre på grusganger mellom bærhekker og frukttrær, her vil du se lysthus og fontener, alt restaurert etter antikvariske prinsipper. Hagen er åpen på søndager fra juni til september fra kl. 12-15.

En attraksjon av nyere dato er Helgøya Klatrepark. Parken består i dag av sju forskjellige løyper.

Rundtur i Ringsaker

Vi passerer Helgøya kirke fra 1870 før vi kommer til nordspissen av Helgøya. Derfra er det også fin utsikt mot storgården Hoel på den andre siden av brua. Sammen med de mange store bygningene er Norges lengste lindeallè et kjennemerke for gården. Låven på 3000 kvadratmeter med to klokketårn danner et majestetisk tun sammen med Gårdsmuseet og den fredede hovedbygningen fra 1719. Gården har egen Skibladner-brygge og tilbyr overnatting for grupper og enkeltpersoner.

Herskapelig storgård med veldig stort hageanlegg.
Hoel Gård, en historisk og herskapelig storgård med fredet hovedbygning fra 1719 og et spektakulært hageanlegg. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Navnet Ringsaker er opphavlig navnet på prestegarden ved Ringsaker kirke. På veien dit passerer vi tettstedene Stavsjø og Gaupen. Ved Stavsjø ligger kirken fra 1880. Gaupen er kanskje mest kjent for sin tilhengerproduksjon. Ved Gaupen ligger også Snilsberg familiepark. I den 74 dekar store familieparken finnes ca. 80 dyre- og fuglearter.

I det vi nærmer oss Ringsakerkirka kan vi svinge til høyre og inn på Åshøgdvegen. Det første som møter oss er Sveinhaug gård & historisk pensjonat. Sveinhaug tilbyr overnatting med middag og frokost. I sommersesongen er det Godværs-kafé i hagen og butikk i Hagehuset. Sveinhaug har Olavsrosa fra Norsk Kulturarv.

Stort toetasjers hus, omringet av hage og store trær.
Overnatting, godværskafé og hagebutikk på Sveinhaug gård & historiske pensjonat. Foto: Helge Eek / © NAF
Foto: Helge Eek / © NAF

Fortsetter vi langs Åshøgdvegen, kommer vi til forsamlingslokalet Fremad. Her hadde Alf Prøysen sin forfatterdebut. Lenger frem kan vi svinge til venstre opp Stolvestad vegen, til Rudshøgda, Prøysenhuset og Præstvægen. Det var barndomsveien for flere generasjoner nordmenn. Rolig gange langs Præstvægen er rene medisinen og skulle vært skrevet på blå resept. Vi får rusle en tur langs Præstvægen hver sommer, slik at han Alf ikke få rett i spådommen sin om at «vægen» skulle bli borte. Uansett: «... du ska slæppe å sende kræins. Præstvægen held seg med blommer sjøl.» som Alf Prøysen sa.

Ringsaker kirke er en treskipet steinbasilika oppført omkring 1050. Tverrskipene er tilføyd og koret utvidet i gotisk stil på 1200-tallet. Tårnspiret, som er 68 meter høyt, ble reist 1694. Kirkens klenodium er et enestående alterskap med tallrike figurer utført i Antwerpen omkring 1530.

Mellom Ringsaker kirke og Moelv ligger Stein gård. Fra 1753 var Stein et privilegert handelssted, ett av sju i Øst-Norge utenom Christiania.

På Steinsodden ved Mjøsa finnes en stor stein med helleristninger fra 2000 f.Kr. og gravrøyser fra bronsealderen.

Ute i Mjøsa ligger Steinsholmen. Her finner vi rester av kastellet Håkon Håkonsson lot oppføre i 1234 i striden med biskop Pål i Hamar om eiendomsretten til Helgøya.

Det går natursti fra Moelv til Steinsodden.

Turistvegen

Også i Moelv var det elva som ga navn til stedet – sted ved Moelva, men på grunn av de mange kverner og møller var også Kveinndalen brukt. Kveinndalen hadde ti møller og to sagbruk. Bedrifter som har vært grunnlaget for dagens bedrifter, ble etablert tidlig: Strand Brænderi i 1843 og Moelven Brug i 1899.

Fra Moelv og nordover kjører vi gamle E6. Lokalt ble veien gjerne kalt Brøttumsbakkene, i dag høytidelig døpt Turistvegen. Like nord for Moelv ligger Tolvsteinsringen på Smestadsletta. Steinringen er antagelig fra jernalderen og er et gammelt kultsted.

På høyre side av veien står et syv meter høyt krigsminnesmerke i granitt til minne om kampene ved Ring i 1940.

Videre passerer du Vea med Statens gartner- og blomsterdekorasjonsskole for hagebruk, gartneri og blomsterbinding. En alternativ vei til Lillehammer tar av nedover mot Mjøsa ved Brøttum stasjon. Langs den idylliske strekningen passerer vi Bergseng og Hindkleiv. FV213 passerer nedenfor Brøttum sentrum med Brøttum kirke fra 1790 som et tydelig landemerke før du kommer frem til Lillehammer.

Sjusjøen - Nordseter - Øyerfjellet

En alternativ rute er RV216 gjennom Åsmarka og Mesnali til Sjusjøen. På veien passerer vi Lucky Næroset hvor kreativiteten blomstrer langs veien med artige skulpturer og fantasirike skilt.

Åsmarka er det neste tettstedet, og fra sentrum har vi utsikt mot vannet Næra, et populært badested om sommeren.

Før vi starter den siste stigningen mot Sjusjøen, passerer vi Mesnali med Mesnali kirke. Her ligger Sigrid Undset begravd. Ringsaker har over 6500 hytter, over 3000 av dem ligger på Sjusjøen. Området har flere hoteller, fjellstuer, hytteutleie og kafeer. Ønsker du å overnatte, kan Rustad Hotell & Fjellstue beliggende ved Sjusjøvannet være et godt alternativ.

Sjusjøen har i flere år blitt kåret til Norges beste langrennsdestinasjon. På sommerstid kan Sjusjøen by på fantastiske turmuligheter til fots eller med sykkel. Her starter dessuten en av Østlandets fine fjelloverganger, Birkebeinerveien. Veien har sommerbomvei til Messelt i Østerdalen, 72 km. Høyeste punkt er Skollfjellet, 1091 moh.

Skiløper i nypreppa skispor. Blå himmel.
Flotte løyper ved Nordseter. Foto: Egil Otter / © NAF
Foto: Egil Otter / © NAF

Fra Sjusjøen er det ca. 5 km over til Nordseter. På Nordseter finnes både hotell, fjellstue og kafe. Fra Nordseter kan du kjøre ned til Lillehammer på 15 minutter, eller fortsette på sommeråpen vei (bomvei) over Melsjøen og Hornsjø til Øyerfjellet i flott fjellterreng.

På andre siden av fjellet ligger Hafjelltoppen og Pellestova.

Tekst: Reidar Stangenes


Fant du det du lette etter?