Langs Numedalslågen

Få med deg livet langs Norges nest lengst elv, gruvene på Kongsberg, stavkirker og et dalføre med mye praktfull natur!


En mann med fiskelykke i Numedalslågen.
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

I følge nye tall fra Statens kartverk er Numedalslågen 372 km lang, regnet fra kildene inne på Hardangervidda til utløpet ved Larvik.

Et naturlig sted å begynne er munningen øst i Larvik. Like ved kan du starte med et bad på den fine stranda.

Opp Lågendalen går det bilvei på begge sider. Den raskeste er fylkesvei 40 som går dels på vestsiden og dels på østsiden. Den mest interessante ruta er parallellveiene som går på den andre siden av elva. Her passerer du staselige Hedrum kirke og kommer til utløpet av Åsrumvannet etter noen kilometer. Elva som forbinder Lågen og vannet er en av de få i Norge som renner begge veier. Avhengig av vannstanden strømmer vann enten ut eller inn av Lågen.

Blant de beste lakseelvene

En åpenbar grunn til å stoppe langs Lågen er for å fiske. Elva er en av Norges beste lakseelver. Flere steder er det visstnok mulig å få kjøpt fiskekort som ikke koster skjorta. Populære fiskesteder er blant annet Holmfoss og strekningen ovenfor Brufoss. Der finnes det også en egen fiskeplass som er tilrettelagt for funksjonshemmete.

Lågen er også kjent som ei elv hvor det drives tradisjonelt flåtefiske, og flere steder har grunneiere ankret opp fiskeplassen midt ute i elva.

I Kjærra fossepark i Lardal kan du lære mer om de gamle fiskemetodene. Her praktiseres også teinefiske – kjent helt fra 1300-tallet. Her tas det opp laks en gang i uka, og da er det rene folkefesten. Her finner du også en flott gangbru på 132 meter over Lågen.

Spenning og tur til fjells

Fornøyelsessenteret Høyt og Lavt, Skandinavias største klatrepark med flere nye attraksjoner i år, gir spenning for både gamle og unge.

Før du kommer til Kongsberg kan du også ta deg en tur til fjells. Fra Passebekk går det en bomvei opp til Omholtseter som er et godt utgangspunkt for turer sommer og vinter i fjellområdet Skrim. Faktisk kan du gå på merket sommerrute fra Bøkeskogen i Larvik, over Vindfjell, Skrim og Blefjell til Hardangervidda!

Bergverksbyen Kongsberg

Den gamle bergverksbyen Kongsberg har så mye å tilby folk som svinger innom at de gjerne blir der en stund. Åpenbare besøksmål er Kongsberg Skimuseum, Norsk bergverksmuseum og Lågdalsmuseet. Men bruker du NAF Veibok som guide på turen vil du også få vite om andre perler som Det Norske Myntverket, Labromuseet, like sør for byen, og Sølvverkets samlinger.

En kort spasertur like utenfor sentrum kan du se Kronene i Håvet, en fjellvegg der alle norske konger fra Christian IV til kong Harald har fått hogd sine kroner inn i berget.

Et opplagt mål er Knutefjellet, med Jonsknuten på 904 meter som høyeste punk. Her kan du se mange av dammene og kanalene som ble bygd av Sølvverket for å få vann nok til alle vannhjulene som drev pumper, heiser og pukkverk i gruvene. Det populære Kongsberg skisenter like utenfor byen har ofte lang vintersesong.


Ski- og brettkjørere i skiheisen ved Kongsberg skisenter.
Kongsberg: Sesongen er gjerne lang ved det populære Kongsberg skisenter. © NAF
© NAF

Besøker du Kongsberg må du også benytte anledningen til å se Norge fra innsiden. Du kan bli med gruvetoget eller bli med på Norsk bergverksmuseums guidete turer i de gamle gruvegangene. Ta på gummistøvler og varmt tøy, det er ikke mer enn 6–8 grader inne i fjellet.

Stavkirker og gamle trehus

Lågen fortsetter gjennom Numedal fra Kongsberg til Rødberg og Tunnhovdfjorden. Ifølge fagfolk skal det være det dalføret i Norge som har flest bevarte trebygninger fra tiden før reformasjonen (1537). Her finnes fire stavkirker: I Flesberg, Rollag, Nore og Uvdal. De er forskjellige så har du tid bør du besøke alle fire.

Tradisjoner oser det også av i landets eldste trebygninger i Nore.

Rollag stavkirke.
Rollag stavkirke: I dalføret dette turforslaget går gjennom finnes det hele fire stavkirker! Rollag er ett av stedene med stavkirke. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

På vestsiden av Numedal strekker den langstrakte ryggen på Blefjell seg nordover. Fjellområdet har en rekke trivelige turisthytter og merkete ruter. Tar du fjellveien fra Veggli over til Austbygda i Tinn, og stopper i Killingskardet, er det bare en snau times fottur til den selvbetjente Daggrø turisthytte.

Sykle på toglinjen

Vertshuset på Veggli leier ut dresiner som du kan sykle på helt opp til Rødberg langs den nedlagte Numedalsbanen. De arrangerer også fellesturer med innlagte matpauser på nedlagte jernbanestasjoner underveis. Tar du turen på egen hånd så husk lommelykt – det er bekmørkt i tunnelene.

Velger du veien fylkesvei 40 fra Rødberg gjennom Uvdal kan du blant annet få med deg stavkirken der. Fra dalen går også flotte avstikkere på Imingfjell og inn Jønndalen.

Velger du veien om de store sjøene er Langedrag naturpark, fjellgård og leirskole nesten et obligatorisk stoppested, i hvert fall for barnefamilier. Fra Pålsbufjorden går Numedalslågen vestover mot Hardangervidda. Med bil kan du følge den opp Seterdalen forbi turisthytta Åan.

Ulver i Langedrag naturpark.
Langedrag: Kanskje får du et glimt av ulven på Langedrag naturpark. © NAF
© NAF

Vil du fortsette i bil kan du følge fylkesvei 40 over fjellet til Skurdalen og videre til Geilo. Da er du øverst i Hallingdal og kan følge vassdraget der ned til Oslofjorden igjen. Det er også en flott opplevelse.


Fant du det du lette etter?