Rundt Byneset til Trondheim

Kjør så nær fjorden du kan når du skal til Trondheim.


Lang rekke med gamle trehus langs vannet.
Foto: Colourbox / © NAF

Den gamle hovedferdselsåren var fjorden. Det er ingen dum ide å kjøre så nær den som mulig om du skal til Trondheim.

Utgangspunktet for denne turen er rundkjøringen på Klett. Her møtes E6 og E39, men vi skal fortsette mot nord langs FV707. Vi har selvfølgelig ikke foretatt noen oppmåling, men vi får en følelse av at vi passerer flere dekar med dyrket mark i løpet av noen få kilometer enn det vi har sett gjennom hele Gudbrandsdalen og fjellbygdene i Trøndelag.

Ganske snart får vi Leinstrand kirke fra 1673 på venstre side. Kirka ble bygd på stedet hvor en av Norges siste heksebrenninger fant sted, kanskje som en bot for denne ugjerningen. Litt lengre fram, ved skiltet til Fjøsvollan, er avkjøringen til gården Moe med gårdsbutikk med ølbryggeri.

Sundet gård ligger cirka fem kilometer fra Klett. Gården er opprinnelig fra 1100-tallet og har vært gjestgiveri og skysstasjon med ferjing over elva Gaula. Her er det muligheter for overnatting, og vertskapet serverer gjerne tradisjonskost til alle måltider. Sundet gård har Olavsrosa.

Her ferdes vi i et område med et rikt fugle- og planteliv. Her er naturstier og gode parkeringsmuligheter ved fugletittertårnet mot utløpet av elva Gaula. Gaulosen er en av de veldig få uberørte, store elveutløp i Nord-Europa og et viktig hvile- og beiteområde for fugler.

Ved Spongdal svinger vår omveg inn på Hangerslettvegen. Vi skal følge FV831 rundt Byneset til Rye, og underveis skal vi stoppe ved Byneset kirke. Dette er en gammel steinkirke, også kalt St. Michaelskirken på Stein. Denne ble innviet omkring 1180.

Byneset kirke.
Byneset kirke, også kalt St.Michaelskirken på Stein, ble innviet i omkring 1180. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Ved Rye er vi tilbake på FV707 som vi følger til Flakk. Ved Flakk ligger fergeleiet med ferge over Trondheimsfjorden til Fosen, og veien skifter til Trondheim og er skiltet med RV715. På vei mot byen passerer vi tettstedet Trolla. Tidligere var dette et industristed, og Trolla Bruk var viktig for stedet. Bruket ble grunnlagt i 1840 og nedlagt i 1988.

Trondhjem – Nidaros – Trondheim

Trøndernes hovedstad har også vært Norges hovedstad, og i perioder har byen hatt navnet Nidaros, sist i en kort periode rundt 1930. Før denne navnendringen hadde navnet vært Trondhjem. At byen skulle hete Nidaros var imidlertid ikke flertallets ønske, så etter en opprivende navnestrid ble saken tatt opp på ny i Stortinget. Resultatet ble en ny lov av 6. mars 1931 med virkning fra samme dag. Stortinget hadde ombestemt seg. Byen skulle hete Trondheim.

Vi skal ikke ramse opp alle attraksjoner Trondheim har å by på, og vi skal heller ikke lage en rute gjennom byen. Denne blir i stor grad bestemt av de stedene du velger å besøke. Vi vil imidlertid anbefale at du besøker Sverresborg på veien inn mot byen og Ringve Museum på veien ut av byen.

Skulle du velge å legge turen om Sverresborg, må du følge veiskilting mot Byåsen og Sverresborg. Sverresborg ligger rundt ruinene av kong Sverres middelalderborg. Den viser hvordan trønderne bodde, levde og arbeidet på 17- og 1800-tallet i Trøndelag. Haltdalen stavkirke (1170) er en av attraksjonene.

På Sverresborg finnes mange tilbud for barn og voksne. Vertshuset Tavern fra 1739 er ett av Trøndelag Folkemuseums spisesteder. Stedet har en helt spesiell atmosfære som må oppleves. Her kan en få servert tradisjonell, norsk mat som klubb og fiskekaker. Det er gangavstand til de fleste attraksjoner i Trondheim sentrum. Vår anbefaling er derfor at du parkerer bilen og nyter dagen.

Unntaket er Tyholt-tårnet. Et godt alternativ er å besøke dette på veien mot Ringve Museum.

Gatelangs i Trondheim

I hjertet av Trondheim ligger Norges nasjonalhelligdom, Nidarosdomen. Allerede i 1070 startet man byggingen av Kristkirken i Nidaros som den ble kalt i middelalderen. Kirken ble reist over Olav den helliges grav og har vært et viktig besøksmål for mennesker fra fjern og nær i århundrer. Nidarosdomen er Nordens største middelalderbygning, 101 meter lang, 50 meter bred og er gotikkens store minnesmerke i Nord-Europa.

Nidarosdomen.
Nidarosdomen er Nordens største middelalderbygning og en av Norges største severdigheter. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

En smal trapp med 172 trinn fører opp til tårnet. Vel oppe kan du nyte en flott utsikt over byen. Nidarosdomen er som en stor skattkiste full av vakre kunstverk.

Erkebispegården ligger vegg i vegg med Nidarosdomen. Den ble påbegynt på andre halvdel av 1100-tallet. Den er Nordens eldste verdslige bygning og ett av de best bevarte anlegg av sitt slag i Europa. Erkebispegården var erkebiskopens bolig frem til reformasjonen i 1537. Museet i Erkebispegården viser originalskulpturer fra Nidarosdomen og funn fra arkeologiske utgravninger.

Munkegata starter ved Nidarosdomen, og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum ligger i Munkegata 5. De historiske samlingene viser møbler, sølv, glass og kunsthåndverk fra 1500-tallet til i dag. Klassikere fra hele Europa og 1900-tallets kunsthåndverk og design er spesielt vektlagt. Her vises også arbeider av tre kvinnelige kunstnere: Hannah Ryggens og Synnøve Anker Aurdals billedtepper og Benny Motzfeldts glasskunst. En helt spesiell Japan-avdeling og skiftende utstillinger med ulike tema har museet også.

Tett mellom severdighetene

Rusler vi videre kommer vi til Torvet. Torvet er det sentrale torget i Trondheim og er et resultat av Johan Caspar de Cicignons byplan fra 1681. I 1921 ble det reist en statue over byens grunnlegger Olav Tryggvason. Olav Tryggvason-monumentet var laget av Wilhelm Rasmussen. I 1930 ble det laget et solur på bakken rundt statuen der søyleskyggen utgjør langviseren i uret.

Munkholmen med vann på alle kanter har også en badeplass, i tillegg til restaurant.
Historien, badeplassen og restauranten trekker folk til Munkholmen. © CH Visitnorway.com
© CH Visitnorway.com

Ravnkloa ligger nederst i Munkegata. Derfra kan du ta båten til Munkholmen, den vesle øya som ligger ut for Trondheim. I vikingtiden var dette Trondheims rettersted, og Håkon Jarl og trellen Karks hoder ble satt på staker her i år 995. Det første klosteret ble trolig grunnlagt av Kong Knut den mektige så tidlig som i 1028. Munkholmen ble i 1658 gjort om til festning og fengsel og senere også tollstasjon. I dag er Munkholmen et populært utfartssted med badeplass og restaurant.

Stiftsgården ligger i Munkegata 23 og ble bygd i årene 1774-1778 som bolig for enkefrue og kammerherrinne Cecilie Christine Schøller. Stiftsgården blir regnet som Nordens største trepalé med sine 140 rom på til sammen 4000 kvadratmeter. I dag er dette Kongens og Dronningens offisielle residens i Trondheim. Stiftsgården er åpen for omvisning, men med forbehold om kongelig besøk. Besøkene skjer bare i følge med omviser.

Gammel bybro med treutskjæringer.
Gamle Bybro fører deg til idylliske Bakklandet. Foto: Willy Haraldsen / © NAF

Gamle Bybro er ved Kjøpmannsgata, og heller ikke hit er det stor avstand. Gamle Bybro er et av Trondheims karakteristiske kjennetegn. Broen går over Nidelva fra Kjøpmannsgata til Bakklandet. Broen kalles gjerne «Lykkens Portal», et kjælenavn fra Oskar Hoddøs vals «Nidelven stille og vakker du er». Eldste bru på stedet ble reist i 1685. Nåværende bru stammer fra 1861.

Gamle trehus i en brosteinsbelagt gate med mennesker som sitter på cafeer.
Det tidligere et industriområdet Bakklandet er idag et idyllisk og populært boområde. © CH Visitnorway.com
© CH Visitnorway.com

Fra Gamle Bybro er veien kort til Kristiansten festning. Festningen ble anlagt i 1682–1684 etter ordre fra kong Christian V som et ledd i gjenoppbyggingen etter bybrannen 18. april 1682. Utformingen av byen og festningsanleggene ble utført av Johan Caspar de Cicignon. Hovedtårnet på Kristiansten ligger i direkte forlengelse av Nidarosdomens lengdeakse. På 1700-tallet ble Kristiansten utvidet til den form den har i dag. Fra Kristiansten har du flott utsikt over byen og fjorden.

Fortsetter du nedover Kjøpmannsgate mot havna, kommer du til Trondhjems Sjøfartsmuseum. Museet ble grunnlagt i 1920 og har siden 1971 holdt til i det gamle slaveriet på Brattøra (Brattørvakta). Utstillingene egner seg for liten og stor. I første etasje finner du en utstilling om dampskipstid, og i andre etasje er temaet seilskutetid og Trondheim som sjøfartsby.

Fra stasjonsområdet er det gangbru over jernbanesporene til Brattørkaia. Her ligger Rockheim, det nasjonale museet for populærmusikk.

Brattørbrua og ny gangbru tar deg over til Solsiden hvor Pirbadet ligger. Det er et større bade- og velværeanlegg. Her finnes ulike basseng for alle aldre og funksjonsnivåer samt stupetårn, sklier med lyd- og lyseffekter, bølgebasseng, strømningskanal og klatrevegg.

Ringve Museum har adresse Lade allé 60. Det enkleste er nok å velge Pirbrua/RV706. I rundkjøringen fortsetter du rett frem til RV706. Ta avkjøringen mot Bromstadvegen, og i rundkjøringen tar du 3. avkjøring ut på Bromstadvegen. Følg denne til Lade allé.

Ranheim, Malvik, Hommelvik og Muruvik

Etter Ringve tar du samme vei tilbake til FV706. Denne går over i FV950 i rundkjøringen ved ny E6. FV950 er den gamle E6. Veien går langs kysten og er et mer interessant alternativ enn dagens E6 som stort sett går i tuneller.

Det første stedet du kommer til er Ranheim. Tilgangen på rennende vann var en medvirkende årsak til at Ranheim -Papirfabrikk AS (som i dag er en del av Petersongruppen) ble anlagt her i 1884.

En kilometer etter at du har krysset grensen til Malvik kommune vil du se en rød, gammel låve. Ta til venstre her, og Milde Mathildes låve ligger rett foran deg. Låven er nok mest for reisefølgets kvinnelige representanter, men skal du ikke pynte på utseendet eller fornye hjemmet, kan du alltids mette magen.

På godværsdager er det mange bademuligheter på denne strekningen. Vi vil anbefale Midtstrandtangen som ligger like etter Malvik. Stedet er meget populært og godt tilrettelagt friluftsområde. Her kan du gå tur, sole deg, leke og bade. Strandcafèen Pæra er åpen i sommersesongen.

Ved Hommelvik kan du ta en kulturhistorisk avstikker til Mostadmark Jernverk. Jernverket var i drift fra 1657 til1872 og er ett av de mest bevaringsverdige i Norge. Her finnes blant annet landets eldste masovn fra 1600-tallet. For å komme hit må du følge Selbuvegen/FV963.

Johan Nygaardsvold Muséum ligger i Johan Nygaardsvolds gate i Hommelvik sentrum. Historien om Johan Nygaardsvold er historien om husmannsgutten fra Hommelvik som ble statsminister i Norge, og det er en enkel og annerledes statsministerbolig som er gjort om til museum. En biografisk utstilling tegner et nært og personlig portrett av mennesket bak politikeren.

Gamle trehus.
Johan Nygaardsvold Muséum i Hommelvik sentrum. © Malvik kommune

På jernbaneområdet i Hommelvik sentrum finner du et rødt, sjarmerende bygg. Bygget var opprinnelig et pakkhus oppsatt i 1880, men det har siden 1995 huset Cafe Rampa. Tømmervegger og bjelker fra 1800-tallet ble tatt vare på. Nostalgien og atmosfæren likedan.

Det siste tettstedet langs denne omvegen er Muruvik. Her ligger et fint friluftsområde med gode bademuligheter. Fra jernbanelinje til friluftsområde Etter hvert som den gamle jernbanestrekningen frigis som følge av bygging av dobbeltsporet jernbane, vil nye deler av kyststien kunne realiseres. Malvikstien, som er området mellom Nygården og Flatholmen, er en delstrekning av den regional kyststi mellom Stjørdal og Trondheim.

Steinmur mot fjorden.
Malvikstien følger den gamle jernbanetraseen, her på en steinmur mot fjorden, med sin nærhet til sjøen høy opplevelsesverdi i form av natur og kulturhistorie. © Malvik kommune
© Malvik kommune

Flatholman fikk i 2015 status som statlig sikret friluftsområde, og svarberglandskapet er et svært populært og høyt skattet friluftsområde som brukes hele året. Flatholman benyttes til blant annet badeliv, fisking, rekreasjon og fuglekikking, og friluftsområdet er et fint turmål for de som går Malvikstien langs sjøen fra Hommelvik. På Flatholman finnes fortsatt spor etter aktivitet knyttet til havneanlegget til Meraker Bruk Smelteverk.

Her finner du benker, søppelkasser, hundeposestasjon og toalett. For å sikre trygghet og trivsel for alle, er det båndtvang hele året på Flatholman. Flatholmskjæret er en viktig hekkelokalitet for sjøfugl. Unngå forstyrrelser og vis hensyn til hekkende sjøfugl i perioden 15. april til 15. juli.



Fant du det du lette etter?