Lekende lett camping med elbil

Mulighetene for å campe med og i elbilen er uendelige. NAF har testet stort og smått av overnattingsformer som egner seg for elbilister.


Elbil med campingtelt
© NAF

Kort fortalt

  • Det finnes campingvogner med lav totalvekt.
  • Taktelt gir fantastisk utsikt.
  • Bakluketelt er praktisk ved overnatting i bilen.

Bilferie trenger ikke være veldig annerledes når den er elektrisk. Det finnes et økende marked av produkter egnet for bilferie med elbil. Mini-campingvogner med lav vekt, spesialtilpassede madrasser for overnatting i elbilen og mye mye mer.

NAF har lang tradisjon for å teste overnatting i og med bil, og har testet 13 overnattingsformer de siste årene.

I denne oversikten har vi samlet de campingtestene som er mest praktiske for elbilister. I de individuelle testene har vi vurdert overnattingsformen og komfort.

Luksus i mini-campingvogn

Flere av overnattingsformene byr på lav totalvekt og høy dose luksus. Disse gjør at forbruket ikke øker like mye som med en tradisjonell campingvogn.

Mini-campingvognen fra Lifestyle Camper er rett og slett et rullende hotellrom med deilig seng.

Telthengeren Easy Caravanning og klassikeren Isabella Camp-Let gir enda mindre luftmotstand enn en mini-campingvogn og kan skilte med mer oppholdsrom enn mini-campingvognen.

Raido Camper har innredet varebiler med moduler som gir både sitteplass, sengeplass og kjøkken. Vi testet ikke den elektriske modellen, men el-varianten er bygget opp på samme måte.

par som bruker minicampingovgn
Mini-campingvognen passer for par, men kan utvides med taktelt. Foto: Eirik Aspaas

Overraskende komfortabelt å sove i elbil

Ettersom mange av mini-campingvognene og telthengerne kan få en prislapp som ikke passer alle, har vi også slått et slag for det enkle campinglivet.

Siden flere elbiler har campingmodus er det rett og slett mulig å overnatte i bilen, med klimanlegget på for å varme en kjølig sommerkveld eller kjøle ned i heten. Det er flere leverandører som tilbyr skreddersydde madrassløsninger, men det er også mulig å bare legge ned setene og stappe inn en luftmadrass.

Les alle de individuelle testene nederst i saken.

Bildet viser noen som ligger i bagasjerommet på en elbil
Det kan gjøres så enkelt som å putte en madrass i bilen, så er søvnen sikret. © NAF

Er det egentlig annerledes med å feriere med elbil?

Nei, det er egentlig ikke så annerledes å feriere med elbil. Vi tror løsningen til en elbil-ferie med lave skuldre er å planlegge ruta og sette seg inn i lademuligheter, lade når du tar pauser og huske Mode 3-kabelen.

Ett lite tips å ta med seg: Når du legger opp ruta er det greit å tenke som tommelfingerregel at lynladerne ligger langs hovedferdsårene, mens i distriktene er det mest vanlig å finne ladere med 50 kW.

Jo mer motorvei du kjører, jo hyppigere må du lade. Høye hastigheter gjør at forbruket øker, derfor er det greit å legge opp til noe kortere etapper når du kjører mye motorvei. Alternativt kan du velge å legge ruta om vakre omveier? Da får du sett mer, og rekkevidden strekker lengre.

Det mest praktisk er å lade når du uansett har tatt en pause. Er det en lader ledig, er det like greit å plugge i. Du får raskt endel mil ekstra på tiden det tar å kjøpe is til hele familien.

Ta med Mode 3-kablen din på tur. Overnatter du et sted som tilbyr overnatting OG lading av elbilen, er det praktisk å ha med egen kabel. Det er beste er om du får ladet bilen over natta. Da starter du neste dag med fullt batteri, og kan starte dagen godt.

Taktelt til bil
Bilferie med elbil er flott både sommer og høst. © NAF

Overnattingsformene som er perfekte for elbilister:

Publisert: 22. juni 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023


Les også


Fant du det du lette etter?