Medlemsbladet Motor har testet fem vanlige kjølebokser som passer til bil og båt i størrelse rundt 25 liter, med plass til minst to 1,5 liters brusflasker. MobiCool T26 fra Clas Ohlsson klarte jobben best i testen. 

Smarte løsninger
Flere av boksene kan også tilkoples 230 volt, noe som er fordelaktig ved at man kan kjøle ned mat og drikke hjemme før man drar. Det tar nemlig et par timer før boksene blir skikkelig kalde med bilens 12 volts tilkopling. Er det eksempelvis bare én times kjøretur til målet, har boksene kun kjølt ned mat og drikke med ca. fem grader i forhold til utetemperaturen. 

Pris på kjøleboksene
Prisene varierer fra ca. 400 kroner til 800 kroner for boksene vi har prøvd. I testen kjølte boksene gjennomsnittlig fem grader per time, men noe avtakende etter hvert som gradtallet sank. Sluttemperaturen kommer sjelden lavere enn femten til tjue grader under utetemperaturen, da det er begrensninger på isolasjonen i boksene. Boksene har også fin høyde, med et par ufresinger i topplokket, slik at 1,5 liters flasker får plass. 

Slik testet vi kjøleboksene
I testen brukte vi 1,5 liter vann med en starttemperatur på 20 grader på vannet. Vi målte temperaturen etter en og to timer med boksen tilkoplet 12 volt. Deretter målte vi temperaturen etter tre og fire timer – uten strømtilkopling. Det siste forteller litt om boksenes isolasjon og evne til å holde på temperaturen etter at strøm er frakoplet. I tillegg vurderte vi detaljer ved bruk og design. 

Alle boksene gjorde en brukbar jobb, men skal man først handle bør man velge en av de beste, også med tanke på at de kan brukes til 230 volts tilkopling. Til to av boksene må man kjøpe 230 volts adapter til rundt 300 kroner for å få den fordelen. 

Strømforbruket varierer fra ca. tre til fem ampere. Det betyr at boksene ikke bør stå på for lenge uten at bil- eller båtmotor er i gang. Etter fire til fem timer kan batteriet tappes vesentlig og da risikerer du startproblemer. Boksene tilkoples enkelt via lighteruttaket. Ledningen som følger med rekker i de fleste tilfellene til baksetet, men skal boksen plasseres i bagasjerommet på en stasjonsvogn uten 12 volts uttak bak, kreves skjøteledning. Pass på at sirkulasjonsvifta i boksen ikke blir tildekket. Da vil ikke kjøleelementet fungere tilfredsstillende. For sikkerhets skyld bør boksen sikres med bilbelte eller stropper. Når boksen er ute av bilen og uten strømtilførsel vil temperaturen stige med omtrent to grader i timen. Åpnes lokket ofte vil temperaturen stige vesentlig raskere. Ved hjelp av en bryter kan boksene endres fra å kjøle til å gi varme.

Tabell

Merke/modell Volum Ekstra
230 Volt
Strømforbruk
ampere
Temp. 2 t Temp.
avslått 2 t
Pris kr. Forhandler
MobiCool T26 26 l ja 5,0 10,5 13,5 598/698 Chlaes Ohlsson
Termoboks Maxbo 24 l ja 3,3 11,5 13,5 809 Maxbo
Everycool 24 l ja 3,3 11,5 13,5 799 Thorsov Rekvisita
Ezetil Electric Cooler 25 l nei 4,8 12 13,5 595/695 NAF Butikk
Biltema 26-724 24 l nei 3,5 12 14 399 Biltema

Starttemperatur for samtlige kjølebokser i testen: 20