Kort fortalt om reflekser

  • Ikke alle moteriktige refleksprodukter har særlig effekt
  • Små reflekser har generelt ganske dårlig refleksjonsevne
  • De tradisjonelle refleksene, som bånd og refleksvest, har best effekt

Refleks til barna, men hva med voksne?

Høstmørket er over oss. Hver centimeter av barna dekkes i refleks, men hva med de voksne? Se på hovedbildet i denne saken. Barna har refleks, men hvor godt synes mor?

Refleks vil nok aldri være moteriktig, men det er viktig å være klar over hvor lite synlig du er uten refleks. Spesielt ved siden av barna som lyser opp, fulle av refleks, er du selv nærmest usynlig. 

Visste du at en bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks? 

Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

Moteprodukter av ymse kvalitet 

NAF har lang erfaring med å teste refleksprodukter, og har de siste årene hatt større fokus på å teste nye moteprodukter med refleks som er sluppet på markedet. Men ikke alt imponerer. 

– Av erfaring vet vi at disse moteproduktene ikke kan erstatte den tradisjonelle refleksen rett og slett fordi refleksevnen ikke er god nok, sier Anette Berve, forbrukerrådgiver i NAF.  

Blant de nye produktene på markedet er det noen som imponerer. NAF trekker frem to produkter spesielt, et handlenett i refleksmateriale og refleksteip. 

– Dette er produkter som har veldig god refleksevne, i tillegg til at de er praktiske i bruk, sier Berve. 

Handlenettet finner du blant annet hos flere bokhandler, som Nordli og Tanum. (199kr) Refleksteipen er kjøpt inn hos Clas Ohlson (59kr). 

Reflektest refleksnett.jpg

Handlenett av reflekterende materiale gir enorm refleksjonsflate og er synlig på lang avstand, gitt at nettet bæres slik at bilisten ser det.

Buttons og veskepynt med refleks  

Vi kjøpte inn lignende produkter på nytt, for å sjekke synligheten i høstmørket. Vår konklusjon er igjen at mange at disse smårefleksene i seg selv har for dårlig refleksevne til at de kan brukes alene. De bør helst brukes i tillegg til andre refleksprodukter som synes bedre.  

I tillegg synes veskepynten og buttons bare forfra, så de må brukes i tillegg til noe annet.  

Reflekstest småreflekser voksen.jpg

En button og veskepynt med refleks synes, men slår ikke de tradisjonelle refleksbåndene.

Refleks til sykkel og barnevogn  

Mange syklister er flinke til å bruke lys både foran og bak, men er lite synlig fra siden.  

Et tips er å sørge for at selve dekkene på sykkelen har refleks. Alternativt kan du bruke refleksteip på rammen av sykkelen.  

– Refleksteipen er et veldig godt alternativ for å sette refleks på produkter du allerede har. Den sitter godt på barnevogner, sykler og til og med sekker, sier Berve 

NAF testet også klistermerker til barnevogn-hjulene, men disse fungerte dårlig.  

– Vi tror noe som klistres på hjulet kommer til å falle av så fort de blir våte. Da er det å teipe rammen et bedre alternativ.  

Reflekstest barnevogn.jpg

Her er det plassert klistremerker på barnevognen, blant annet på navene i hjulene. De reflekterer godt, men det er ikke sikkert klistremerkene passer eller er spesielt holdbare.

Reflekstest sykkel.jpg

Tape av reflekterende materiale, som her på sykkelens overrør på rammen, gir svært god effekt. Også dekkene på denne sykkelen har refleks på dekkanten mot felgen og synes godt. Flere dekkprodusenter leverer dekk med refleks til typisk sykkelpendling. Skitne dekk gir selvsagt dårligere effekt.

Reflekslue lite synlig 

Vår brukstest viser også at plassering av refleksen er viktig.  

NAF testet refleksevnen til luer med reflekstråd på to barn med ulik høyde. Luen var myk og derfor godt likt av testpersonene, men refleksevnen stod til stryk. 

– Test av luene viser hvor viktig riktig plassering er. Luene sitter for høyt til at nærlysene fra bilen treffer riktig. Da blir refleksen i luen lite synlig, forklarer Berve 

Luene er kjøp inn fra Clas Ohlson (59 kr) 

Reflekstest luer og ankel.jpg

Kule luer på de to barna til venstre, men det er bare logoen på luene som gir en viss effekt. Luene skal være laget i reflekterende tekstiler, men dette synes dårlig. Barnet til høyre har to refleksbånd over støvlene og refleksbånd rundt håndleddet, og disse er mye mer effektive.

Plassering viktig  

Hvor du plasserer refleksen er altså vel så viktig som refleksevnen. Tommelfinger-regelen er å plassere refleksen fram midjen og ned på voksne og større barn, og mellom midje og nakke på mindre barn. 

– Lav plassering av refleks gjelder spesielt hvis du går i urbane strøk, hvor bilene ofte kjører med nærlys. Går du steder der bilene i større grad bruker fjernlys, må refleksen plasseres høyere på kroppen, råder Berve. 

For syklister og de som triller barnevogner er det viktig å synes fra flere vikler. Ett tips er å teipe ramma på sykkelen eller barnevognen, så du også synes fra siden når du krysser gata. 

Det enkle er det beste 

Alt i alt er det den tradisjonelle refleksbrikken og refleksbåndene er blant de billigste, enkleste og mest effektfulle refleksene. De er begge allsidig og synes fra alle kanter, de finnes i alle former og farger, så alle kan finne en de liker. 

NAFs reflekstips 

  • Skal du kjøpe vest, bånd eller brikke burde du se etter CE-standard EN13356 eller EN1150. Det garanterer en minimumsstandard for refleksjon.
  • Sjekk gjerne produktetsrefleksevnei butikken ved å lyse på produktetmed mobilen. 
  • Jo flere vinkler refleksen synes fra, jo bedre. Husk at du burde synes både bakfra og forfra.
  • Plassering er viktig! Er du i urbane områder der nærlys brukes – fest refleksen lavt på kroppen. Er du ute langs en mørklagt vei der fjernlys er det mest interessante – få refleksen opp på overkroppen

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon