familie i bobil

Kjøpe campingvogn eller bobil?

Bruk av campingvogn eller bobil kan være en spennende og fleksibel måte å feriere på. Her er en oversikt over hva du bør passe ekstra på hvis du skal kjøpe.

© NAF

Hva passer best for deg?

Du bør tenke gjennom hvilken bobil eller campingvogn som best passer til dine ønsker og behov. Det er særlig viktig å tenke på plass, antall passasjerer, og om du skal være mest stasjonert på en campingplass, eller kjøre mye rundt.

Undersøk for fuktskader

En av de vanligste feilene med campingvogn og bobil er fukt, som kan føre til store skader. Dette er en type skade som det kan være vanskelig å oppdage når du undersøker campingvognen eller bobilen. Det er derfor viktig å få undersøkt fuktnivået.

Er campingvognen/bobilen nyere skal den ha vært på årlige fukttester. Du bør derfor sjekke serviceheftet om dette har blitt gjort. Sjekk også om det fortsatt gjelder en fuktgaranti.

Sjekk tilstanden

For å få mer info om tilstanden til kjøretøyet, bør du be om service- og verkstedshistorikk. Desto høyere alder og kilometerstand, desto høyere risiko er det for feil.

Når det gjelder bobil, bør du sjekke at den er EU-godkjent. Campingvogner må i utgangspunktet ikke på EU-kontroll.

Mulige feil du bør være særlig oppmerksom på er bremser, lys, speil, hjullager og dekk.

Innvendig bør du undersøke at funksjoner tilknyttet strøm og vann fungerer. Du bør også kontrollere gasstilgangen til ting som kjøleskap og koketopp.

sykkel på campingvogn
Campingferie: Bobil og campingvogn kan være et attraktivt feriealternativ for mange, men pass på å undersøke kjøretøyets tilstand før du kjøper brukt. © NAF

Sjekk vekten

Har du vanlig førerkort klasse B kan du kjøre med tillatt totalvekt på høyst 3500 kg. Bobiler har høy egenvekt. Med alt utstyret en trenger for å bo i bobilen, og passasjerer, risikerer man å komme over tillatt totalvekt.

Skal du kjøre campingvogn, må du undersøke at bilens og campingvognens sammenlagte tillatte totalvekt ikke er høyere enn 3500 kg.

Du må også undersøke vognkortet til bilen din, for å finne den maksimalt tillatte tilhengervekten bilen kan trekke. Campingvognen vil også ha en tillatt totalvekt som du må være innenfor.

NAF kjøpekontrakt på mobil og pc
Naf digital kjøpekontrakt: er en god alt-i-ett løsning for deg enten du skal kjøpe eller selge. © NAF

Husk kjøpekontrakt

Kjøpekontrakt er salgets viktigste dokument, og vi anbefaler alltid å skrive kjøpekontrakt. Med NAF kjøpekontrakt kan du få signering, gebyrfri betaling med Vipps og eierskifte gjort på ett sted!

Før du skriver under på kjøpekontrakten er det viktig å undersøke om det er heftelser på kjøretøyet. Slik kan du unødvendige ekstrakostnader. Sjekk også om selger og eier er samme person.

Slik fungerer kjøpekontrakten:

  1. Fyll ut din del.
    Kjøpekontrakten er delt inn i kjøper og selgers del. Alle påkrevde felter skal fylles ut om deg, kjøretøy og hvordan dere har avtalt å gjøre opp.
  2. Inviter din motpart.
    Du kan sende invitasjon for utfylling av kjøpekontrakt på SMS eller e-post.
  3. Signer digitalt.
    Dokumentene signeres digitalt BankID eller InkSign fingersignatur.
  4. Fullfør handelen.
    Gjennomføre oppgjør og overlevering av bilen. Overføring av eierskap hos Statens vegvesen og gebyrfri betaling med Vipps gjøres i dette steget hvis det er valgt.

Angrerett ved kjøp av campingvogn eller bobil

Utgangspunktet er at det ikke gjelder en angrerett ved bilkjøp. I noen tilfeller kan imidlertid forbrukere ha en angrerett i 14 dager etter at varen ble levert. Kjøpet må da være inngått utenom selgers faste forretningslokaler, eller på nett. Du kan ikke ha gjort forhandlinger eller signert kontrakten fysisk i selgers forretningslokale, eller prøvekjørt kjøretøyet.

Det gjelder ikke en angrerett ved kjøp fra privatperson, med mindre dette er avtalt.

Veihjelp fra NAF

Vel frem med NAF i ferien

Med NAF Veihjelp kan du være trygg på å få hjelp når uhellet er ute. Som medlem med veihjelp får du hjelp uten egenandel uansett hva som er årsaken til at bilen stanser.

Illustrasjon av familie som får veihjelp om sommeren

Publisert: 8. august 2023

Sist oppdatert: 30. november 2023

Emilie Castle,

Les også


Fant du det du lette etter?