Viktige råd hvis du skal importere bil selv

Sjekk nøye tilstanden på bilen du vil kjøpe, og sett deg godt inn i reglene for eksport og import før du importerer selv.


import av bil og toll
Import av bil. Foto: Eirik Aspaas / © NAF

Kort fortalt:

  • Sjekk nøye markedsprisen på bilen du vurderer å kjøpe.
  • Kontakt selgeren og be om en kopi av vognkort og relevante opplysninger.
  • Sørg for å skaffe deg en gyldig forsikring.

Godkjenning og registrering

Statens vegvesen har ansvaret for godkjenning og registrering av kjøretøy i Norge. Tollvesenet har ansvaret for innkreving av toll av kjøretøyet. Skatteetaten har ansvaret for innkreving av avgifter knyttet til kjøretøyet.

Før du eventuelt bestemmer deg for å reise til utlandet for å kjøpe en ny eller brukt bil, er det viktig at du setter deg godt inn i reglene for eksport fra det landet du skal kjøpe bil og reglene for import til Norge.

Import av bil

Du bør finne frem til bilen du kunne tenke deg å kjøpe i utlandet før du reiser. Sjekk nøye markedsprisen på den bilen du vurderer å kjøpe, både i Norge og i utlandet. For å sammenlikne priser mellom biler på det norske markedet og biler i utlandet er det viktig at bilene er så like så mulig med hensyn på alder, kilometer og utstyrsnivå.

Ta direkte kontakt med selgeren før du reiser og be om at de fakser en kopi av vognkort og andre relevante opplysninger om bilen som servicehefte, utstyrsliste, tidligere skader og eventuelt om du må betale merverdiavgift og om den kan refunderes ved eksport av bilen.

Forsiden til et vognkort
Forside vognkort. © NAF

Dette bør du gjøre før du skriver kontrakt:

  • Be om å få opplyst det utenlandske kjennemerket slik at du kan undersøke med Politiet i Norge om bilen er stjålet.
  • Innhent opplysninger fra trafikkstasjonene til Statens vegvesen om det er spesielle krav som stilles til kjøretøyet i forbindelse med registrering på norske kjennemerker.
  • Se og prøvekjør bilen
  • Sjekk at servicehefte følger med bilen og at det er ekte. Videre at alle servicer er utført i henhold til anbefalt serviceintervall.
  • Ta kontakt med verksted, tidligere eier og eventuelt forhandler i Norge for å få bekreftet bilens historikk og kilometerstand.
  • Sjekk om det kan er heftelser på bilen.
  • Ved kjøp fra forhandler, kan merverdiavgiften som hovedregel kreves refundert når bilen er eksportert. Sørg for at forhandleren fyller ut alle nødvendige papirer.

Du finner flere tips og veiledning steg for steg om privat import og registrering av kjøretøy hos Statens vegvesen 

Husk gyldig forsikring

Bilen må til enhver tid ha gyldig forsikring dersom den skal brukes i Norge. Husk at skade på egen bil ikke dekkes av ansvarsforsikringen. Du bør derfor undersøke med ditt forsikringsselskap om det er mulig å tegne kaskodekning. Dersom bilen skal fraktes må du sørge for at den er forsikret under transporten.

Problemer i ettertid

Har du selv vært i utlandet og kjøpt og hentet bilen gjelder i utgangspunktet ikke norsk kjøpslov/forbrukerkjøpslov. Husk at det kan være lang vei å gå hvis du må reklamere i annet land.

På nye biler er det nybilgaranti, og denne garantien gjelder som hovedregel hvor som helst i Europa. Dette innebærer at du vil kunne få reparert feil som oppstår i garantitiden og omfattes av garantien uten kostnad på merkeverksted i Norge. For ordens skyld gjøres det oppmerksom på at garantitiden kan være kortere enn garantitiden på tilsvarende biler solgt i Norge, da nybilgarantien normalt er 5 år i Norge.

Er garantitiden ute, må du eventuelt reklamere direkte til forhandleren i utlandet hvor bilen er kjøpt. Dette kan imidlertid vise seg å være praktisk vanskelig, særlig på grunn av avstand, språkproblemer m.m.

Ofte kan også reklamasjonsfristen være kortere i andre europeiske land enn den er etter den norske forbrukerkjøpsloven. Lengste reklamasjonsfrist i Norge er 5 år fra du kjøpte bilen.

Publisert: 13. september 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023


Les også


Fant du det du lette etter?