Hjelm til motorsykkel – her er alt du trenger å vite

Hjelm er det viktigste sikkerhetsutstyret du kjøper, men utvalget er stort og modellene mange. Og prismessig er forskjellene enorme.


Mottorsykkelhjelm
© NAF

Her er en oversikt over hva du bør tenke på når du skal kjøpe ny hjelm.

  • Hjelmen er det viktigste sikkerhetsutstyet du har
  • Ikke kjøp brukte hjelmer, og vær nøye med at den passer deg og din hodefasong
  • Bytt hjelm hvert 5. år
Allerede medlem?

Les hele saken som NAF MC-medlem

Få tilgang til dette innholdet og mange andre fordeler når du melder deg inn.

Det finnes et rikt utvalg av motorsykkel-hjelmer. De har ulik form og fasong, noen er åpne, andre er lukket. Noen har innebygget solvisir, andre ikke. Men selv om utvalget er stort kan man begrense det ganske mye etter hvilken type hjelm man ser etter. Her er de vanligste hjelmtypene:

  • Helhjelm: Klassisk hjelm som dekker hele hodet. Gir svært god beskyttelse og er den mest populære.
  • Åpningshjelm: Ser ut som en helhjelm, men lar deg vippe opp fronten av hjelmen slik at den blir åpen. Populær blant de som kjører mye på tur og blant brillebrukere.
  • Adventurehjelm/ Cross-hjelm: Helt lukket som en helhjelm, men med solskygge. Rene cross-hjelmer har ikke visir fordi man kjører med briller.
  • Halvhjelm: En åpen hjelm uten ansiktsbeskyttelse. Populær blant motorsyklister som nyter en klassisk motorsykkel eller som vil ha et litt mer urbant uttrykk.
  • Modul-hjelm: Hjelm der kinnbeskyttelsen kan fjernes, slik at man kan veksle mellom en “helhjelm” og en halvhjelm.

Bruk av hjelm er lovpålagt

Det er påbudt å bruke hjelm når man kjører motorsykkel i Norge. Dette gjelder både for fører og for passasjer. Også passasjerer i sidevogn skal bruke hjelm.
Men det er ikke nok å ta på seg den gamle sykkelhjelmen eller slalomhjelmen fra den gang man drømte om en alpinkarriere. Motorsykkelhjelmer skal være godkjente etter ECE-normen. Dette kan du selv sjekke ved å se om hjelmen er merket med en “E” som står inne i en sirkel. I sirkelen står også et nummer. Dette er et godkjenningsnummer og vil variere. Finner du ikke dette i hjelmen du ser på, eller i dokumentasjonen som følger hjelmen, er den med all sannsynlighet ikke godkjent til bruk på motorsykkel. I tillegg skal det følge med instruksjonsbok på enten norsk, svensk eller dansk.
Hele regelverket for kravene til motorsykkelhjelmer finner du i paragraf 42-1 i Kjøretøyforskriften.


Slik beskytter hjelmen

Motorsykkelhjelmer har en dobbelt beskyttelse. Ytterskallet fordeler kollisjonskreftene og skal forhindre at spisse gjenstander trenger igjennom hjelmen. Selve dempingen av slaget skjer i laget mellom hjelmens ytterlag og for. I de fleste tilfeller består dette laget av EPS-skum som kan minne om isopor. Det er i dette laget kollisjonskreftene absorberes ved at materialet komprimeres og deformeres. Derfor skal man aldri bruke en hjelm som har vært innblandet i en ulykke eller som er mistet i bakken. Selv om hjelmen ser uskadet ut kan skumlaget være skadet. Det kan være fatalt i en ulykke.
Selve ytterskallet er enten laget av ulike plasttyper eller av kompositt. De billigere hjelmene har ofte et ytterskall av plast, som er rimeligere å produsere, enn støpte hjelmer der ytterskallet ofte er av karbon, aramid, glassfiber eller andre typer av fibre – eller en kombinasjon. Denne typen av ytterskall er ofte lette, svært motstandsdyktige og dyre.


Bytt hjelm hvert femte år

En annen fordel med støpte hjelmer er at de tåler aldring bedre, mens hjelmer der ytterskallet er av plast kan reagere negativt på UV-stråling og om man søler for eksempel bensin på dem. Men uansett hvilket ytterskall du har på hjelmen din anbefaler ekspertene at man bytter hjelmen senest hvert femte år. Dette skyldes at hjelmens interiør gir etter og mister sin form. Det betyr at hjelmen ikke lengre sitter optimalt.
For at hjelmen skal gjøre jobben den er satt til må den festes. Kjører du uten å feste kinnreimen vil hjelmen med stor sannsynlighet fly av hodet ditt i et velt. Enkelte kjører også med klapphjelmen åpen. Det er i mange tilfeller ikke lurt fordi mange av disse hjelmene ikke er konstruert eller godkjent for denne typen av bruk. Men det finnes unntak, i så fall står det i instruksjonsboken til hjelmen din.
Og om du tenker på å dekorere hjelmen med klistremerker eller en kreativ lakkeringsjobb bør du glemme det. Løsemidlene kan i verste fall skade hjelmens ytterskall slik at det krakelerer eller svikter når du trenger det som mest.


Slik tar du vare på hjelmen:

  • Moderne hjelmer har lengre holdbarhet enn hjelmer av eldre årgang, en tommelfingerregel er at man bytter ut hjelmen hver femte år.
  • Den innvendige polstringen tilpasser seg ansiktet ditt og mister også sin spenst etter lang tids bruk. Du merker det ved at hjelmen ikke lengre sitter like godt på hodet ditt. En løsning kan være å ta foret ut og vaske det forsiktig. Det kan bringe spensten tilbake. Om du velger denne metoden er det viktig at du følger rådene om vask og vedlikehold som står i instruksjonsboken. Ikke vri, eller legg postringen i press, etter vask. Det kan deformere dem og gjøre hjelmen ubrukelig. Om hjelmen fortsatt føles løs på etter vask kan du høre om du kan kjøpe nytt interiør til hjelmen. Hvis ikke bør du kassere hjelmen og kjøpe ny.
  • Gjør det til en regel at du regelmessig sjekker hvordan hjelmen sitter og samtidig også går over kinnreimen og festepunktene. Tilstanden på disse delene kan være avgjørende for din sikkerhet om du havner i en ulykke.
  • Om hjelmen har vært med i en ulykke, eller om den er mistet, må den byttes ut. Det gjelder også dersom den ikke har synlige skader.
  • Sjekk alle tetninger. Spesielt rundt visiret. Pass også på at tetningslisten rundt Pinlock-visiret, eller andre dugghemmende visir, er intakte. Disse virker ikke som de skal dersom tetningslisten er skadet.
  • Etter kjøring i kraftig regn må du la hjelmen tørke godt. Ikke bruk varme, men la hjelmen lufttørke.

Visiret - hjelmens frontrute

Utvalget av ulike visir er stor – og til din hjelm kan det finnes en rekke ulike visir å velge mellom. De fleste visir består av enten Makrolon eller Lexan, som er gjennomsiktig polykarbonat. Disse er harde, tåler slag og splintrer ikke. Den europeiske normen for hjelmer (ECE 22-05 og senere) setter flere krav til hjelmens visir. Foruten optisk kvalitet er det krav om at de skal være motstandsdyktige mot riper og ha en viss størrelse i forhold til sikt. Tester ADAC har gjennomført viser i mange tilfeller at selv om visiret holder seg godt innenfor kravene i forhold til ripebestandighet er motstandsdyktigheten mot riper på hjelmen med dobbeltvisir (Pinlock) ofte ikke gode nok.

Om du bruker visir som har en speilende overflate eller har en toning må disse være godkjente for bruk på vei. I tillegg må de bare brukes på dagen i godt lys. Noen hjelmer har i dag visir som automatisk tones ned i sterkt sollys. Vær oppmerksom på at disse trenger noe tid på å tilpasse seg, noe som kan bety at du mister sikten om du for eksempel kjører inn i en tunell.

Regn fører ofte til dugg på hjelmens visir. Velg en hjelm som enten har dobbelvisir (Pinlock) eller som er behandlet for å motvirke duggdannelse. Det er en viktig investering i egen sikkerhet. Spray og andre midler som skal hindre dugg fungerer ofte godt en kort stund, men er ingen langvarig løsning. Det er heller ikke folie som du legger over innsiden på visiret for å hindre dugg. Ikke bare er disse vanskelig å legge på uten at det danner seg luftbobler, de er også såpass kostbare at du like gjerne kan investere i et skikkelig visir.

Visiret lever et tøft liv. Det utsettes for vær og vind, insekter og annen slitasje. Kombinasjonen kan føre til at du mister sikt – og spesielt ille kan det bli i motlys.

Her er noen tips til hvordan du holder visiret rent:

  • Skyll visiret under rennende vann. Er tetningene i orden på hjelmen din kan du gjøre det med visiret lukket. Et vått papirhåndkle kan også brukes. Hemmeligheten er å løse opp tørkede insektsrester og skitt.
  • Om du kjører i regn er et godt tips å holde god avstand til bilen foran deg for å hindre å havne i . På veien samler det seg mye smuss og skitt som virvles opp av kjøretøyet foran. Når dette havner på visiret ditt er faren stor for at du riper det opp når du skal fjerne det. Bruker du viskeren på hanskene til å fjerne dette belegget blir det ganske sikkert riper. Det beste tipset er å stoppe og gjøre visiret skikkelig rent.
  • Insekter gjør rengjøringen av visiret vanskeligere. Innsekter inneholder et stoff som gjør de svært vanskelig å fjerne. Bruk myk mikrofiberklut, vann og gjerne også spesialmidler for å fjerne insektene. Ikke bruk svamp eller andre gjenstander som kan skade visiret.
  • Mange visir har en spesiell overflate på innsiden av visiret. Denne kan lett skades. Det beste rådet er å være varsom, følge produsentens anvisninger og ta visiret av hjelmen før du vasker innsiden av det.
  • Har du fått riper i visiret er det beste å erstatte det. Velg et originalvisir for å være sikker på at det overholder sikkerhetsgodkjenninger og for å sikre optimal sikt og kvalitet.

Fant du det du lette etter?