Den første sommeren med Arkitekten

Norge er fantastisk på motorsykkel. Bli med når Kenny Dundee - og Arkitekten - legger i vei nordover på noen av de beste veiene Norge kan by på.


Motorsykkel. Nord Norge
Forlatte hus langs veikanten. Selv om naturen er vakker, er det ikke lengere noen som vil bo på denne gården.

Planlegger du en tur til nordover til sommeren? La meg ta deg med tilbake til den første sommeren Kenny tilbrakte sammen med Arkitekten. De møttes på et motorsykkeltreff høsten før, og nå gledet de seg til sin første langtur sammen. Turen skulle gå nordover, og fjorten dager var satt av til eventyret. Skulle dette bli syretesten på forholdet?

Motorsykkel
Det var den sommeren vi hadde drømt om. Kenny og Arkitekten skulle la humla suse, og nyte vår fantastiske kyst, på vei til Nord-Norge.

Kenny Dundee og Arkitekten

For de som ikke kjenner til det, er Kenny Dundee mitt alias – født på en motorsykkeltur i Australia, da folk sleit med å uttale navnet mitt. For å gi det hele en ekstra dose tøffhet, slang de på "Dundee" til slutt. Og slik ble han til! I artiklene beskriver jeg ofte reiser gjennom Kennys øyne. Han er selvsagt både tøffere, flinkere – og langt mer klønete enn meg selv. Med dette håper jeg at artiklene blir underholdende med litt ekstra krydder. Kjæresten min Lenkaer akademiker og har et aldri så lite snev av det jeg kaller yrkes-asperger. Hun er en perfeksjonist og nerd, og jeg kaller henne Arkitekten. Så herfra er detKenny Dundee og Arkitekten. 

Motorsykkel. Sjø.
Fv 769 og 771 snirkler seg over og mellom øyene i det som betegnes som Nordens Venezia. Dette området nord i Trøndelag er verdt en egen tur om du ikke har vært her oppe før.

Avreise til myggens rike

Sommeren var en suksess så langt, med fantastisk vær. Når man skal helt fra Østlandet til Nord-Norge, gjelder det å få en god start. Arkitekten, som nettopp var blitt kjæresten til Kenny Dundee, hadde som vanlig hatt mye å gjøre på jobben. Derfor ble det ikke avreise før på lørdags formiddag. På den kanten rir man nemlig ikke samme dag som man saler. Om det ikke hadde vært for at forholdet var så ferskt, hadde dette vært en utenkelig løsning for Kenny. Vanligvis hadde han stukket litt før fra jobb, og vært over alle hauger allerede samme ettermiddag. Kenny er nemlig utpreget utålmodig, og liker å reise grytidlig, for så å kjøre til langt på kveld. Nå måtte han ta alt i Arkitektens tempo, noe som mildt sagt var uvant. Men han måtte jo ta hensyn til at Arkitekten var utslitt etter innspurt med tegninger frem mot ferien. Første etappe ble derfor Venabygdsfjellet, der de tok inn på Rondevegen Camping.

Allerede medlem?

Les hele saken som NAF MC-medlem

Få tilgang til dette innholdet og mange andre fordeler når du melder deg inn.

De syv søstre
De syv søstre ved Sandnessjøen er et vakkert skue Helgelandskysten er herlig.

Kenny hadde akkurat skaffet seg et par nye hengekøyer, og var ivrig etter å få hengt dem opp. Men oppe i høyfjellet var det begrensede muligheter, så køyene måtte vike for teltet som heldigvis også var med. For de som har vært på høyfjellet en varm sommerdag, etter at myggen har klekket, kommer det neppe som en overraskelse at myggen er rimelig selskapssyk. Så når vinden løyet for kvelden, kom de seg rimelig fort inn i teltet. Men dette var langt fra siste gangen de skulle bli spist levende på turen.

Motorsykkel. Fjell og sjø
Kenny tar seg tid til en rast, rett etter Sandnessjøen.

Kystriksveien

Dagen etter ble en god kjøredag, og Kenny var godt fornøyd da de ankom Lervik, litt sør for Namsos. Nå var de inne på fylkesvei 17, også kalt «Kyst-riksveien». De hadde kost seg hele dagen, og nå gjaldt det å finne en fin plass til hengekøyene. Det fant de i Kobbsteinvika, og når køyene var oppe med utsikt utover vannet, fikk de seg en svømmetur i det deilige vannet før de lagde middagen sin i fjæra. Tenk at vannet i Trøndelag kunne være så deilig!

Den kjedelige transportetappen var ferdig, og herfra skulle de finne småveier nordover og ta seg tid til å nyte. Derfor fulgte de Fv 769 og 771 ut over alle øyene i det som betegnes som Nordens Venezia. I dette området snirkler veien seg langs vannet og over broer mellom øyene. Dette området er nesten verdt en egen tur om du ikke har vært her oppe før. Landskapet er vakkert med små forblåste øyer ut i havgapet.

Ferger til glede og frustrasjon

Ved Holm er de tilbake på Fylkesvei 17 og tar ferge til Vennesund. Dette er allerede dagens andre ferge, og Kenny elsker det. Da kan han brife litt oppover langs fergekøen, stille seg foran alle bilene, og gjerne mellomgasse litt slik at alle i fergekøen får med seg at han kommer. Kenny er dessuten ganske sosial og liker å stå der på fergekaia mens han prater med alle som går forbi. Arkitekten derimot, er utpreget introvert og har ingen behov for å stå der på fergekaia å skryte. Hun liker seg best når det bare er henne og Kenny. Begge nyter imidlertid den flotte fergeturen over til Vennesund i fulle drag.

Ferge
Ferge på vei til Torsvåg på Vannøya. Kenny elsker ferger, mens Arkitekten hater å forholde seg til tidstabeller.

Det er ganske tett mellom fergene oppover Kystriksveien, og disse er stort sett timet slik at du rekker neste ferge om du ikke finner på for mye tull. Ypperlig, synes Kenny, mens Arkitekten stritter imot. Hun hater å forholde seg til tidstabeller og stopper alle tenkelige steder uten tanke for når neste ferge går. Det ender med ganske lange ventepauser etter neste ferge, da den ferga de burde ha rukket stort sett akkurat har gått.

Motorsyklister
I Bardufoss treffer de Hilde og Jan Erik Skogstad. De kjøre sammen langs Målselva.

Det finnes ikke mye som slår Nordlandskysten i dette været. Naturen er spektakulær. De ankommer Brønnøysund utpå ettermiddagen og leier seg ei lita hytte hos Anna Jensen på Mosheim Camping. Campingplassen er preget av figurer og kunstverk som gir stedet en spesiell sjarm – nesten litt «Redneck-aktig».

Kystriksveien

Kystriksveien (Fv 17) fra Brønnøysund til Mo i Rana er en av de mest pittoreske veistrekningene i Norge. Den er en uforglemmelig blanding av fjorder, øyer, fjell og kystlandskap. Det er nesten som om naturen har laget en egen scene for motorsyklister, med veier som svinger seg gjennom fjellpass og langs skjærgårder, hvor hvert eneste blikk gir et nytt, flott landskap.En av de beste delene av Kystriksveien er turen over Velfjorden og Leirfjorden, hvor fergene byr på vakker natur. Som motorsyklist har du fordelen av å kunne kjøre først om bord, noe som gir en ekstra dose frihet på turen, og gjett om Kenny liker denne ordningen! Det er nesten som å ha VIP-billett på ferga.

Scooterfører
Ved polarsenteret forsøker kenny å overtale en italiensk scooterfører til å droppe nordkapp og satse på småveiene langs kysten i stedet. det er helt håpløst. italieneren, har bare ett mål i sikte: Nordkapp.


Lenger nord, på vei fra Forvik til Tjøtta, får de en fantastisk utsikt mot De Syv Søstre, den imponerende fjellrekka ved Sandnessjøen. Fjellene reiser seg dramatisk fra havet og skaper et landskap du virkelig bør oppleve. Hver topp har sitt eget unike preg, og synet av disse fjellene i sollys, med sjøen som speil, er et syn de begge nyter.

Saltfjellet – Fra kysten til høyfjellet

Etter Mo i Rana tar de E6 over Saltfjellet. Kenny har for lengst forstått at de må ta noen snarveier dersom de avsatte to ukene skal holde. Her over fjellet er landskapet i sterk kontrast til kysten, med rå fjell og vidder.

Ved Polarsenteret er du nesten garantert å møte andre motorsyklister på vei mot sitt store mål: Nordkapp. De tar ofte raskeste vei, helt uvitende om alle perlene de kjører forbi. Kenny forsøker å overtale en italiensk scooterfører til å droppe Nordkapp og satse på småveiene langs kysten i stedet. Det er helt håpløst. Italieneren, som har utstyrt scooteren med kofferter både foran og mellom beina, i tillegg til sidevesker og toppbokser i to etasjer, har bare ett mål i sikte: Nordkapp.

Mygg. Middag
I Salten lager Arkitekten middag til Kenny, samtidig som hun er middag for stedets millioner av mygg.

Mygg til kvelds og hval til frokost

Ved Aspenes kommer hengekøyene igjen opp med flott utsikt utover Salten. Mens Arkitekten disker opp med en nydelig middag på primusen, farges himmelen gul og rosa i den lave kveldssola. Sjøen ligger som en speilflate og dobler effekten av den flotte himmelen. Myggen stortrives, med ideelle forhold for å forsøke å få seg et ferskt måltid, bestående av Kenny som hovedrett og Arkitekten som dessert.

Neste morgen er lyset annerledes, men det er ikke mindre vakkert av den grunn. Når en nise dukker opp i overflaten bare noen meter unna der de to nyter morgenkaffen, får de den beste starten på dagen du kan tenke deg.Veien barer nordover langs E6, med en avstikker langs Målselva, forbi vakre Dividalen.

By
Utsikten fra den tomme leiligheten er Magisk. Kenny og Arkitekten stortrives i den nordnorske «hovedstaden».

Et umøblert hjem i Tromsø

Kenny og Arkitekten har fått låne en nyinnkjøpt leilighet i Tromsø. Kjøpet er så ferskt at eierne ikke en gang har rukket å flytte inn. Heldigvis er Kenny og Arkitekten rigget for et liv langs landeveien, i hvert fall Kenny. Snart fungerer koffertene hans som spisebord, og på campingstolen sin finner han seg raskt til rette i stua, som har en konge utsikt utover byen. Arkitekten på sin side må stå, da hun har nektet å drasse på en campingstol hun aldri får brukt for. Verst for henne, tenker Kenny.

Det blir noen fine dager i Tromsø der byen utforskes. De arkitektoniske perlene Ishavskatedralen og biblioteket må selvsagt besøkes. Joda, Tromsø er en by verdt å besøke, slår de to raskt fast.

Kunstner i Hessfjord

De tar seg en dagstur ut på Ringvassøya og Skipsfjord, og kjører helt ut til Torsvåg på Vannøya. På returen kjører de forbi en eiendom Kenny har lagt merke til på vei utover. Nå bråbremser han. Eiendommen er full av fantasifulle figurer og skulpturer bygget av tau og ulike garnblåser i glass, plast, tre eller kork. På gjerdet står det «Objekt Park Hessfjord».

Foto 1: Kenny blir kjent med kunstneren selv; tyskeren Klaus Neuhaus, som etter to års planlegging bygde den imponerende parken. Foto 2: I Objekt Parken i Hessfjord, finner du over 100 kunstverk. Alle laget av garnblåser og tau. Eiendommen på 3 mål er fylt opp med skulpturer og objekter av alle slag.
Kunst
Båt med blåser

Dette vil han se nærmere på, og snart er han i prat med kunstneren selv, tyskeren Klaus Neuhaus, som etter to års planlegging bygde den imponerende parken. På den tre mål store tomta har han etablert over 100 ulike kunstverk. Selv Kenny og Arkitekten blir imponert. Objektene er plassert på ulike måter—stående, hengende eller flytende—avhengig av deres tema. Kenny og Arkitekten får eksklusiv omvisning, med påfølgende kaffe på terrassen.

Fantastiske Sommarøy og Senja

De må vende nesa sørover igjen,selv om en stor og spennende del av Nord-Norge forblir uoppdaget for denne gangen. Kenny vil til Senja, der har han aldri vært. Først går turen til idylliske Sommarøy. Her kjører de langs flotte strender langs kysten. De bare roper på deg at du må bade, men Kenny lar seg ikke lure. Han vet at vannet er iskaldt, og at han må uti, for å bevise at han ikke er feig, dersom Arkitekten foreslår en badestopp.

Sommarøy
Tenk at Sommarøy er så vakkert. Hadde vannet vært varmere ville de brukt hele dagen her i vannkanten.

Det blir overnatting i telt i Senjahopen. Arkitekten har vært her sommeren i forveien, men for Kenny er dette hans første tur ut på Senja. Landskapet byr på dramatiske fjell, dype fjorder og kritthvite strender, noe som har gitt den kallenavnet "Norge i miniatyr." I dag vil Arkitekten bade, og Kenny kan jo selvsagt ikke være dårligere. Det er såpass friskt at han aller mest lengter tilbake på land - og "svømmeturen" blir kort.

Motorsykkel
Kenny og Arkitekten er på evig leting etter grusveier, og de finner da også noen på Senja, selv om det ikke er så mange.

De svinger utom Husøy, det lille fiskeværet kjent fra tv-serien «Da damene dro». Denne øya har vært bebodd i flere hundre år og er Senjas mest aktive fiskevær. På den knøttlille øya har de både skole, butikk og idrettslag. På grunn av sin beliggenhet ut mot havgapet er husene festet med kraftige bolter og barduner for at de ikke skal blåse på havet. Overalt henger tørket fisk på hjell, og fiskeriindustrien er hjørnesteinsbedriften i bygda.

Bergsbotn
Når Kenny får se utsiktspunktet i Bergsbotn er han ikke til å stoppe. Han må ha med seg sykkelen opp på denne installasjonen.

Langs vestkysten av øya stuper fjellene rett ned i havet, mens østsiden har et mykere landskap med skoger og rolige viker. «Nasjonal turistveg Senja» tar deg gjennom noen av de mest imponerende landskapene, med høydepunkter som Bergsbotn utsiktspunkt, Tungeneset og den spisse fjellformasjonen Okshornan, også kjent som "Djevelens tanngard". På utsiktsplattformen i Bergsbotn kjører Kenny like godt ut på selve installasjonen for et bilde mens han skuer utover den vakre naturen, og jammen blir Arkitekten ørlite grann imponert.

Senjahopen
I Senjahopen er Stadsraad Lehmkuhl på besøk denne sommeren. Senja er Norge i miniatyr.

Andenes til Vesterålen - på grus

Fra det lille fiskeværet Gryllefjord sør på Senja, tar de to ferga over til Andenes. Denne strekningen kan være ganske spennende i ruskevær. På Andenes rager fyret, som er Nord-Norges mest fotograferte bygning, majestetisk i været, og i området rundt finner de restene etter en gammel kirke og festningsverk.

Foto 1: Langs veien på Senja. Her stuper fjellene loddrett ned i sjøen. Foto 2: Kenny er en ivrig fotograf og i dette landskapet er det nok å ta bilder av.
Senja
Foto Motorsykkel

Kenny, som elsker å kjøre grus, har endelig funnet et alternativ. På vestsiden av øya går det en fin grustur sørover. De følger denne veien helt ned til Skjoldehamn, før de kjører opp igjen og over til Sortland. Arkitekten imponerer Kenny i et par sleipe partier med søle og store vanndammer. Dette kan være den store kjærligheten tenker Kenny fornøyd.

Foto 1: På vestsiden av Andøya finner de noen fine grusveier langs vannkanten. Foto 2: Arkitekten imponerer Kenny på Andøya. Hun er virkelig tøffere en han hadde turt håpe på.
Andøya
Grus Motorsykkel

Fra Sortland kjører de gjennom Vesterålen og inn i Lofoten. Fra Hadselbrua får de en panoramautsikt over den flotte fjorden. Deretter passerer de Raftsundet, der de spisse tindene fra fjellene speiler seg i det dype vannet. Så er de plutselig i Lofoten med sin postkortutsikt og broene mellom øyene på vei mot Reine og Moskenes, der de skal ta ferga over til Bodø.

Kystriksveien - igjen

Fergen over til Bodø tar 3,5 timer og går seint på kvelden. De finner seg et par ledige benker og forsøker å få seg noen timers søvn. Teltet kommer opp i nærheten av Saltstraumen, og dagen etter følger de Fv17 sørover forbi Ureddplassen, der Norges flotteste vei-dass er plassert med flott utsikt utover mot øyene i Norskehavet. Nå følger de Kystriksveien sørover igjen til Mosjøen, hvor de igjen svinger inn på E6 et stykke.

Sortlandsbrua
Sortlandsbrua er flott med sin dramatiske bakgrunn.

Vindstille på Fosen

Ved Namdalseid settes kursen ut mot Fosen, og hengekøyene kommer opp ved et idyllisk lite vann. Igjen er det blikkstille i lufta, noe som gjør at stedets fem billioner mygg våkner til liv. Ikke engang Arkitektens rullings klarer å holde dem unna. Det må samtidig nevnes at Arkitekten kun har røyket syv ganger i sitt liv, inkludert denne. Til slutt kapitulerer de og stormer inn under myggnettet i hengekøyene. Til Arkitektens spørsmål om hva hun skal gjøre med de 100 myggene som ble med inn under myggnettingen, svarer Kenny: "Tenk på noe annet."

Ureddplassen
På Ureddplassen langs Fv17 er Norges finner du Norges flotteste vei-dass, med flott utsikt utover mot øyene i Norskehavet.

Etter å ha kjørt alt de kan finne av småveier på Fosen, ender de to opp på Stadslandet, der de besøker Museet Kystens Arv. Ikke det at Kenny er så interessert i gamle båter, men fordi han har oppdaget en smal liten vei som snirkler seg langs sjøen opp til fergeleiet ved Flakk. Etter å ha overbevist Arkitekten om at det er lovlig å kjøre her, nyter de den fine veien i det flotte været, til tross for at de kun møter fotgjengere langs veien.

Telt motorsykkel
Telt eller hengekøye? Her nord for Nesna er valget enkelt.

Etter overnatting hos venner i Trondheim ruller de to inn foran døra etter 14 fantastiske dager på tur. Og på turen har de lært følgende:

  • Å reise på tur sammen var bedre enn de hadde turt å håpe på.
  • Mennesker er myggens beste venn.
  • Norge er «verdens» fineste motorsykkel-land.

Fant du det du lette etter?